Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XII

Територіальний устрій України

541

затверджує Верховна Рада України не менш як половиною від конституційного складу Верховної Ради України. Чинну Коп ституцію Автономної Республіки Крим було прийнято на другій сесії Верховної Ради Автономної Республіки Крим 21.10.1998 р. та затверджено Законом України від 23.12.1998 р.1 Зміни до Конституції Автономної Республіки Крим приймаються Вер­ховною Радою Автономної Республіки Крим (п. З Закону Украї­ни «Про затвердження Конституції Автономної Республіки Крим» від 23.12.1998 р.) та відповідно до п. 37 ч. 1 ст. 85 Кон­ституції України затверджуються Верховною Радою України шляхом прийняття закону.

Конституція Автономної Республіки Крим приймається на основі і відповідно до Конституції України. Норми Конституції Автономної Республіки Крим мають пряму дію.

Нарівні з Конституцією Автономної Республіки Крим, у тій частині, що не суперечить її затвердженим статтям, діє Закон України «Про Автономну Республіку Крим» від 17.03.1995 р.

Відповідно до ч. 1 ст. 137 Конституції України Автономна Республіка Крим здійснює нормативне регулювання з питань:

  1. сільського господарства і лісів;

  2. меліорації і кар'єрів;

  3. громадських робіт, ремесел та промислів; благодійництва;

  4. містобудування і житлового господарства;

  5. туризму, готельної справи, ярмарків;

  1. музеїв, бібліотек, театрів, інших закладів культури, істо-рико-культурних заповідників;

  2. транспорту загального користування, автошляхів, водо­проводів;

  1. мисливства, рибальства;

  2. санітарної і лікарняної служб.

Відповідно до ст. 138 Конституції України до відання Авто­номної Республіки Крим належать:

1) призначення виборів депутатів Верховної Ради Автоном­ної Республіки Крим, затвердження складу виборчої комісії Ав­тономної Республіки Крим;

1 Окремі положення Конституції Автономної Республіки Крим були розглянуті Конституційним Судом України на предмет їх конституційності (Рішення Конституційного Суду України від 16.01.2003 р. № 1-рп/2003 // Офіційний вісник України. - 2003. - № 5 (14.02.2003). - Ст. 192 ).

2) організація та проведення місцевих референдумів;

.і) управління майном, що належить Автономній Республіці К|>пм;

1) розроблення, затвердження та виконання бюджету Авто- ііі імпої Республіки Крим на основі єдиної податкової і бюджет- (ілітики України;

5) розроблення, затвердження та реалізація програм Авто­номної Республіки Крим з питань соціально-економічного та і у и.іурного розвитку, раціонального природокористування, охо-Iк ні 11 довкілля — відповідно до загальнодержавних програм;

(і) визнання статусу місцевостей як курортів; установлення и ні санітарної охорони курортів;

7) участь у забезпеченні прав і свобод громадян, національ­ні п і іагоди, сприяння охороні правопорядку та громадської без-ііі'Мі;

Н) забезпечення функціонування і розвитку державної та на­ціональних мов і культур в Автономній Республіці Крим; охо-рока і використання пам'яток історії;

і)) участь у розробленні та реалізації державних програм по-ін | імення депортованих народів;

ІО) ініціювання введення надзвичайного стану та встанов­иш ія зон надзвичайної екологічної ситуації в Автономній Рес­публіці Крим або в окремих її місцевостях.

Законами України Автономній Республіці Крим можуть бу-і и делеговані також інші повноваження.

11 редставницьким органом Автономної Республіки Крим є Нср.твна Рада Автономної Республіки Крим. Вона здійснює пред-і гавницькі, нормотворчі, контрольні функції та повноваження н межах своєї компетенції.

Правовий статус Верховної Ради Автономної Республіки Крим визначається Конституцією України, Конституцією Авто-ін їм мої Республіки Крим, Законом України «Про Верховну Раду Лнгомомної Республіки Крим» від 10.02.1998 p., іншими норма-і іінпо-правовими актами.

Иерховна Рада Автономної Республіки Крим у межах своїх ііінніоважень приймає рішення (з питань організаційно-розпо-I підмого характеру) та постанови (щодо питань, які мають нор­ма тивно-правовий характер), які є обов'язковими до виконання и Автономній Республіці Крим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]