Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава IX

Конституційно-правовий статус Президента України

439

Чергові вибори Президента України проводяться у зв'язку із закінченням конституційного строку повноважень Президента України.

Позачергові вибори Президента України проводяться у зв'яз­ку із достроковим припиненням повноважень Президента Украї­ни у випадках, передбачених Конституцією України.

Повторні вибори Президента України проводяться у випад­ках:

  1. якщо до виборчого бюлетеня для голосування було вклю­чено не більше двох кандидатів на пост Президента України і жодного з них не було обрано;

  2. якщо всі кандидати на пост Президента України, включе­ні до виборчого бюлетеня, до дня виборів або до дня повторно­го голосування зняли свої кандидатури (ст. 15 Закону України «Про вибори Президента України»).

Право висування кандидата на пост Президента України належить громадянам України, які мають право голосу. Це пра­во реалізується ними через політичні партії та їх виборчі бло­ки (далі — партії (блоки), а також самовисуванням у порядку, визначеному Законом. Партія (блок) може висунути лише од­ного кандидата на пост Президента України (ст. 10 зазначеного Закону).

Щодо оцінки норми Закону про існування самовисування як форми реалізації права висування кандидата на пост Прези­дента України, то у літературі з конституційного права слуш­но зазначається, що, якщо йдеться про реалізацію політичної реформи, метою якої є структуризація суспільства та оптимі-зація державної влади, то, безперечно, що політичні партії ма­ють стати єдиним суб'єктом висування кандидатів на виборах Президента України. Виборець має чітко усвідомлювати, за яку політичну силу він голосує як на парламентських, так і на пре­зидентських виборах. А відтак знати, чого йому чекати від ке­рівництва держави, якщо він обирає представників однієї і тієї ж політичної сили і до парламенту, і на президентську посаду або, якщо голосуватиме за представників різних політичних партій чиїх блоків1.

1 Ставнійчук М. І. Вдосконалення законодавства про вибори Президен­та України // Право України. - 2003. - № 12. - С 16.

Виборчий процес включає такі етапи:

  1. утворення територіальних виборчих округів;

  2. утворення виборчих дільниць;

  3. утворення територіальних та дільничних виборчих комі­сій;

  4. формування списків виборців, їх перевірка та уточнення;

  5. висування та реєстрація кандидатів;

  6. проведення передвиборної агітації;

  7. голосування у день виборів Президента України;

8) підрахунок голосів виборців та встановлення підсумків голосування і результатів виборів Президента України.

У разі необхідності виборчий процес може включати також

такі етапи:

1) повторне голосування;

2) підрахунок голосів виборців і встановлення підсум­ ків повторного голосування та результатів виборів Президен­ та України (ст. 11 Закону України «Про вибори Президента

України»).

Вибори Президента України проводяться за єдиним загально­державним одномандатним виборчим округом, який охоплює всю територію України. Для проведення виборів територія Украї­ни поділяється на 225 територіальних виборчих округів (ст. 19

Закону).

Для проведення голосування та підрахунку голосів по ви­борах Президента України територія сіл, селищ, міст, районів у містах, що входять до складу територіального виборчого окру­гу, поділяється на виборчі дільниці.

Виборчі дільниці поділяються на звичайні, спеціальні та за­кордонні (ст. 20 Закону).

Вибори Президента України організовують і проводять:

  1. Центральна виборча комісія;

  2. територіальні виборчі комісії;

  3. дільничні виборчі комісії.

Обраним у день виборів Президентом України вважається кандидат, який одержав на виборах більше половини голосів ви­борців, які взяли участь у голосуванні.

Якщо до виборчого бюлетеня для голосування у день ви­борів було включено не більше двох кандидатів на пост Пре­зидента України і за результатами голосування у день вибо-

440

Глава IX

рів Президента Ур>аїни жодного кандидата не було обрано, Центральна вибсРРіз комісія приймає рішення про звернення до Верховної Ра^ДИ України з поданням про призначення по­вторних виборів Президента України, про що зазначається у протоколі про пі,йВДмкн голосування в день виборів Президента України.

Якщо до вибСРіо-га бюлетеня для голосування у день вибо­рів було включене більше двох кандидатів на пост Президен­та України і за результатами голосування у день виборів Пре­зидента України Одного кандидата не було обрано, Централь­на виборча комісій Приймає рішення про проведення повторного голосування (ст. 84 Закону України «Про вибори Президента України»).

Якщо до бюлетеня для повторного голосування було внесе­но дві кандидатура, обраним Президентом України за підсум­ками повторного (Посування вважається кандидат, який за під­сумками повторного голосування одержав більшу, ніж інший кандидат, кількісні голосів виборців, які взяли участь у голо­суванні.

Якщо до вибсРЧого бюлетеня для повторного голосування було включено л^іііе одну кандидатуру, кандидат вважається обраним Президентом України, якщо він одержав більше поло­вини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Якщо в результаті повторного голосування обидва кандида­ти, що балотувалася, набрали однакову кількість голосів, або якщо голосуванні Проводилося по одній кандидатурі і вона не отримала більше Жловини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, виб°Ри Президента України вважаються такими, що не відбулися (ст. g5 зазначеного Закону).

Відповідно до Ст, 104 Конституції України новообраний Президент України вступає на пост не пізніше ніж через трид­цять днів після офіційного оголошення результатів виборів, з моменту складення присяги народові на урочистому засіданні Верховної Ради України. Приведення Президента України до присяги здійснює ґолова Конституційного Суду України.

Президент України, обраний на позачергових виборах, скла­дає присягу у п'ятЩенний строк після офіційного оголошення результатів виборів-

Конституційно-правовий статус Президента України 441

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]