Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XIII

Місцеве самоврядування в Україні

573

При цьому обмеження прав територіальних громад на міс цеве самоврядування, згідно з Конституцією та законами Укрі їни, може бути застосоване лише в умовах воєнного чи надзни чайного стану.

У фаховій літературі висловлюється точка зору про необ хідність наділення територіальної громади правом юридичної особи, що надасть змогу перетворити її у реального дієздатного суб'єкта цивільно-правових відносин, оскільки сьогодні місце ва спільнота в Україні не є дієздатною, за винятком періоди ч них політичних заходів (як-от місцевих виборів), до яких «за­лучаються» громадяни-члени територіальних громад1.

Крім того, пропонується в якості первинного суб'єкта місце­вого самоврядування, поряд із територіальної громадою, визна чати особистість як суб'єкта індивідуальних прав на здійснення місцевого самоврядування2.

Розрізняють кілька форм безпосереднього здійснення тери­торіальними громадами права на місцеве самоврядування, пе­редбачених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Місцеві вибори. Основні засади, особливості та порядок ор­ганізації і проведення виборів депутатів сільських, селищних, міських, районних у містах, районних, обласних, Київської та Севастопольської міських рад та сільських, селищних, міських голів визначаються Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» від 06.04.2004 p., зі змінами і доповненнями.

Депутати сільських, селищних, міських рад та сільські, се­лищні, міські голови обираються громадянами України, які нале­жать до відповідних територіальних громад. Депутати районних, обласних рад обираються громадянами України, які належать до відповідних територіальних громад у межах району, області.

Вибори депутатів сільських, селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, на які поділяється вся територія відповідно

1 Батанов О. В. Зазнач, праця. — С 409,417.

2 Литвиненко І. Л. Діяльність органів місцевого самоврядування по за­ безпеченню конституційних прав та свобод людини і громадянина: Автореф. дис.... канд. юрид. наук / КНУ імені Тараса Шевченка. — К., 2003. — С. 10.

і ела (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сіль-і ьку громаду), селища.

Вибори депутатів міських рад проводяться за пропорційною ( и ( темою: депутати обираються за виборчими списками канди-і.пііі у депутати від організацій політичних партій, виборчих і шоків організацій політичних партій у багатомандатному окру-и, межі якого збігаються з межами міста згідно з існуючим адмі­ністративно-територіальним устроєм.

Вибори депутатів районних у містах рад проводяться за про­порційною системою: депутати обираються за виборчими спис­ками від організацій політичних партій, виборчих блоків орга­нізацій політичних партій у багатомандатному виборчому окру-и, межі якого збігаються з межами відповідного району у місті.

Вибори депутатів районних рад проводяться за пропорцій­ною системою: депутати обираються за виборчими списками під організацій політичних партій, виборчих блоків організацій політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповідного району.

Вибори депутатів обласних рад, міст Києва та Севастополя проводяться за пропорційною системою: депутати обираються II виборчими списками від організацій політичних партій, ви-і к ірчих блоків організацій політичних партій у багатомандатно­му виборчому окрузі, межі якого збігаються з межами відповід­ної області, міст Києва та Севастополя, згідно з існуючим адмі-11 істративно-територіальним устроєм.

Вибори сільських, селищних, міських голів проводяться за ма­жоритарною виборчою системою відносної більшості в єдино­му одномандатному окрузі, межі якого збігаються з межами се­пії (кількох сіл, жителі яких добровільно об'єдналися у сільську громаду), селища, міста згідно з існуючим адміністративно-те­риторіальним устроєм.

Відповідно до частин 1, 2 ст. 141 Конституції України до складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради вхо­дять депутати, які обираються жителями села, селища, міста, району, області на основі загального, рівного, прямого виборчо­го права шляхом таємного голосування строком на п'ять років. Територіальні громади на основі загального, рівного, прямого ниборчого права шляхом таємного голосування обирають стро­ком на чотири роки відповідно сільського, селищного та місько-

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]