Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава VIII

з розгляду і не розглядаються Верховною Радою нового скли кання. Верховна Рада своїм рішенням може зняти законопроек і з розгляду, якщо внаслідок прийняття інших законодавчих ак­тів чи з інших причин законопроект утратив свою актуальність. У разі прийняття Верховною Радою за основу одного з альтер нативних законопроектів інші альтернативні законопроекти зні­маються з розгляду без прийняття про це окремого рішення. Знятими з розгляду вважаються також відкликані та відхилені законопроекти (ст. 90 Регламенту).

На пленарному засіданні Верховної Ради розглядаються ли­ше законопроекти, включені до порядку денного сесії Верхов­ної Ради, за винятком випадку, коли за процедурним рішенням Верховної Ради для невідкладного розгляду до порядку денно­го пленарного засідання (без додаткового включення до поряд­ку денного сесії) було включено законопроект, якщо його було підготовлено для термінового розгляду на виконання відповід­ного доручення Верховної Ради (ст. 91 Регламенту).

Щодо кожного законопроекту, включеного до порядку ден­ного сесії Верховної Ради, апарат Верховної Ради та головний комітет ведуть справу законопроекту. Справа законопроекту міс­тить документи, внесені в порядку законодавчої ініціативи, до­кументи, підготовлені в процесі розробки, розгляду, доопрацю­вання, прийняття відповідного законопроекту Верховною Радою, а також документи, які підготовлені органами Верховної Ради, державними органами, установами і організаціями за звернен­ням Верховної Ради.

До справи законопроекту включаються перші примірники друкованого тексту, оригінали документів з печатками та влас­норучними підписами; у разі відсутності оригіналів документів до справи законопроекту включаються засвідчені в установле­ному порядку їх копії (ст. 92 Регламенту).

У ст. 93 Регламенту визначено, що всі внесені до Верховної Ради законопроекти після їх реєстрації не пізніш як у п'ятиден­ний строк надаються народним депутатам. Після попереднього розгляду законопроекту в головному комітеті народним депу­татам надаються висновки головного комітету, висновки інших комітетів та інші зазначені в Регламенті документи.

Законопроекти, підготовлені для розгляду Верховною Ра­дою в другому та третьому читаннях, надаються народним де-

Зоконодавча влада в Україні

иутптам у вигляді порівняльних таблиць, а до законопроектів про пнесення змін до законів порівняльні таблиці надаються для |н мі ляду Верховною Радою і в першому читанні.

Відповідно до ст. 95 Регламенту не пізніш як у чотирнадця-і иденний строк після дня надання народним депутатам першо-11і законопроекту з відповідного питання може бути внесено аль-ирнативний законопроект. Після прийняття законопроекту в першому читанні внесення альтернативних законопроектів що­до нього не допускається.

Стаття 97 Регламенту визначає, що законопроекти розгля­дуються Верховною Радою, як правило, за процедурою трьох чи­гань з урахуванням певних особливостей.

Розгляд і прийняття законопроекту за процедурою трьох чи­гань включає:

1) перше читання — обговорення основних принципів, по­ нижень, критеріїв, структури законопроекту та прийняття його

,іа основу;

  1. друге читання — постатейне обговорення і прийняття за­конопроекту у другому читанні;

  2. третє читання — прийняття законопроекту, який потре­бує доопрацювання та узгодження, в цілому.

Рішення про проведення повторних перших, других читань іаконопроектів Верховна Рада може приймати не більше двох

разів.

За рішенням Верховної Ради допускається остаточне прий­няття законопроекту (крім проектів кодексів і законопроектів, які містять понад 100 статей, пунктів) відразу після першого чи другого читання, якщо законопроект визнано таким, що не по­гребує доопрацювання, та якщо не надійшло зауважень щодо ііого змісту від народних депутатів, інших суб'єктів права зако­нодавчої ініціативи, юридичного чи експертного підрозділів апа­рату Верховної Ради.

Під час другого і третього читань розглядаються порівняль-пі таблиці законопроектів, а щодо законопроектів про внесення ;імін до законів порівняльні таблиці розглядаються і в першому

читанні.

Відповідно до ст. 99 Регламенту законопроект може бути від-кл иканий суб'єктом права законодавчої ініціативи, який його

398

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]