Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава VIII

Законодавча влада в Україні

415

имоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності встановлюються законом.

У разі виникнення обставин, які порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльнос­ті, народний депутат України у двадцятиденний строк з дня ви­никнення таких обставин припиняє таку діяльність або подас особисту заяву про складення повноважень народного депутата України.

У ч. 1 ст. З Закону України «Про статус народного депутата України» уточнено перелік видів діяльності, несумісних з депу­татським мандатом. Так, народний депутат України також не мо­же бути членом Кабінету Міністрів України, керівником цент­рального органу виконавчої влади; обіймати посаду міського, сільського, селищного голови; він не може залучатись як експерт органами досудового слідства, прокуратури, суду, а також зай­матися адвокатською діяльністю; входити до складу також прав­ління підприємства, установи, організації, що має на меті одер­жання прибутку.

Відповідно до ч. З ст. З Закону України «Про статус народ­ного депутата України» народний депутат, призначений (обра­ний) на посаду, що є несумісною з депутатським мандатом, і по­вноваження якого не припинено в установленому законом по­рядку, допускається до виконання обов'язків за такою посадою не раніше дня подання ним до Верховної Ради України заяви про складення повноважень народного депутата України.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про особливості звіль­нення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з інши­ми видами діяльності» від 08.07.2005 р. особу, яка протягом п'ятнадцяти календарних днів з дня призначення на посаду, що є несумісною з депутатським мандатом, порушує вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльнос­ті і не подала в установленому законом порядку заяви про скла­дення повноважень народного депутата України, має бути звіль­нено з посади за рішенням органу, підприємства, установи, ор­ганізації або особи, до компетенції яких належить призначення на посаду та звільнення з посади цієї особи. Щодо посад, при­значення на які та звільнення з яких здійснюють Президент України та Кабінет Міністрів України, то відповідно до ст. З за­значеного Закону після закінчення п'ятнадцятиденного терм і

і iv Президент України або Кабінет Міністрів України прийма­ють рішення про звільнення таких осіб з посад. Згідно із ст. 5 Лакону України «Про особливості звільнення з посад осіб, які суміщають депутатський мандат з іншими видами діяльності» акт про призначення особи, яка є народним депутатом України, па посаду, що є несумісною з депутатським мандатом, втрачає ■цінність через двадцять календарних днів з дня його видання, якщо повноваження народного депутата України не припинено В установленому законом порядку.

Відповідно до ст. 81 Конституції України повноваження на­родних депутатів України припиняються одночасно з припи­ненням повноважень Верховної Ради України.

Повноваження народного депутата України припиняються достроково в разі:

  1. складення повноважень за його особистою заявою;

  2. набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

  3. визнання його судом недієздатним або безвісно відсут­нім;

  4. припинення його громадянства або його виїзду на постій­не проживання за межі України;

  5. якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обста-нин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності де­путатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;

  6. невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до скла­ду депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого бло­ку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції. При цьому законодавча невизначеність наведених вище понять «невходження» та «вихід» призвели до появи норми Регламенту Верховної Ради України, відповідно до якої народний депутат, якого виключено зі складу депутатсь­кої фракції, є позафракційним (ч. 4 ст. 59 Регламенту). Незро­зуміло, чи порушує дана норма Регламенту цитоване положен­ня п. 6 ч. 2 ст. 81 Конституції України, чи поняття «виключен­ня» не є складовою понять «невходження» та «вихід», а отже узгоджується із нормами Конституції України? У теорії кон­ституційного права заборона невходження депутата, обраного

417

416 Глава\ЛІІ

від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу депутата із складу такої фракції під загрозою втрати депутатського мандата називається дефекцією. Таку заборону не слід розглядати однозначно пози­тивно, оскільки, з одного боку, дійсно, стійкість та дисципліна партійних фракцій полегшують роботу парламенту, але, з іншо­го боку, система фракційного примусу іноді примушує депута­та голосувати всупереч своїм переконанням;

7) його смерті.

Повноваження народного депутата України припиняються достроково також у разі дострокового припинення, відповідно до Конституції України, повноважень Верховної Ради України — в день відкриття першого засідання Верховної Ради України но­вого скликання.

Рішення про дострокове припинення повноважень народ­ного депутата України у випадках, передбачених пунктами 1, 4, приймає Верховна Рада України, а у випадку, передбаченому пунктом 5, — суд.

У разі набрання законної сили обвинувальним вироком су­ду щодо народного депутата України, визнання народного де­путата України недієздатним або безвісно відсутнім його пов­новаження припиняються з дня набрання законної сили рішен­ням суду, а в разі смерті народного депутата України — з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть.

У разі невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата Украї­ни із складу такої фракції його повноваження припиняються достроково на підставі закону за рішенням вищого керівного органу відповідної політичної партії (виборчого блоку політич­них партій) з дня прийняття такого рішення.

Форми діяльності і повноваження народного депутата України

Відповідно до ст. 6 Закону України «Про статус народного депутата України» народний депутат у порядку, встановленому законом:

1) бере участь у засіданнях Верховної Ради України;

Законодавча влада в Україні

  1. бере участь у роботі депутатських фракцій (груп);

  2. бере участь у роботі комітетів, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій, утворених Верховною Ра­дою України;

  3. виконує доручення Верховної Ради України та її органів;

  4. бере участь у роботі над законопроектами, іншими акта­ми Верховної Ради України;

  5. бере участь у парламентських слуханнях;

7) звертається з депутатським запитом або депутатським шерненням до Президента України, органів Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, керівників інших органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також до керівників підприємств, установ та організацій, розташова­ них на території України, незалежно від їх підпорядкування і форм власності у порядку, передбаченому зазначеним Законом і Регламентом Верховної Ради України.

Народний депутат має право ухвального голосу щодо всіх питань, що розглядаються на засіданнях Верховної Ради Украї­ни та її органів, до складу яких його обрано. Кожен народний депутат у Верховній Раді України та її органах, до складу яких його обрано, має один голос. Народний депутат може брати участь у роботі будь-якого органу Верховної Ради України з правом дорадчого голосу, якщо інше не передбачено законом.

Народний депутат бере особисту участь у засіданнях Верхов­ної Ради України чи її органів, до складу яких його обрано (ст. 10 Закону України «Про статус народного депутата України»).

Відповідно до ч. З ст. 84 Конституції України голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто. Відповідно до Рішення Конститу­ційного Суду України від 07.07.1998 р. № 11/рп/98 положення ч. 2 ст. 84 Конституції України треба розуміти так, що рішення Нсрховної Ради України, зокрема закони, постанови, інші ак­ти, а також рішення Верховної Ради України щодо прийнят­тя (відхилення) постатейно законопроектів, поправок до них приймаються лише на пленарному засіданні Верховної Ради України за умови особистої участі народних депутатів Украї­ни в голосуванні та набрання встановленої Конституцією Украї­ни, Регламентом Верховної Ради України кількості голосів на і\ підтримку.

1 І Конституційне право України

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]