Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава VIII

вніс, до включення такого законопроекту до порядку денного се­сії Верховної Ради.

Законопроект, включений до порядку денного сесії Верхов­ної Ради до його прийняття Верховною Радою в першому чи­танні за основу, може бути відкликаний за рішенням Верховної Ради і знятий з розгляду.

Законопроекти, внесені та не прийняті до закінчення стро­ку повноважень Верховної Ради відповідного скликання в пер­шому читанні, вважаються відкликаними.

Законопроект вважається відкликаним, якщо до його прий­няття в першому читанні народний депутат — ініціатор його вне­сення — достроково припинив депутатські повноваження.

Законопроект, внесений Президентом України або Кабіне­том Міністрів України, вважається відкликаним, якщо до його прийняття в першому читанні за основу повноваження Прези­дента України або Кабінету Міністрів України були припинені (ст. 100 Регламенту).

Законопроект вважається відхиленим, якщо запропоновані рішення на його підтримку не отримали необхідної кількості голосів народних депутатів. Таке відхилення законопроекту за­носиться до протоколу пленарного засідання Верховної Ради. Відхилений Верховною Радою законопроект або законопроект, що повторює його за суттю, не може бути внесений на поточній та наступній за нею позачерговій сесіях Верховної Ради відпо­відного скликання (ст. 102 Регламенту).

Стаття 103 Регламенту передбачає, що після включення за­конопроекту до порядку денного сесії Верховної Ради підготов­ка його до першого читання здійснюється головним комітетом. Розгляд законопроекту при підготовці його до першого читання здійснюється в порядку, передбаченому для попереднього роз­гляду законопроектів (ст. 88 Регламенту) з урахуванням особ­ливостей, визначених главою 18 Регламенту.

За наслідками підготовки законопроекту до розгляду в пер­шому читанні головний комітет ухвалює висновок, який має міс­тити:

1) пропозицію про прийняття Верховною Радою щодо від­повідного законопроекту (кожного з альтернативних законопро­ектів у разі їх унесення) одного з рішень, передбачених ст. 109 Регламенту, та обґрунтування такої пропозиції;

399

3.конодавча^лада^У|Фа»!І.

2) пропозицію щодо перенесення розгляду законопроекту (у

разі необхідності).

У разі розгляду альтернативних законопроектів головний НОМІтет може внести пропозицію про попереднє визначення Вер­ховною Радою основних положень, принципів, критеріїв та його і і руктурних частин, на яких має грунтуватися відповідний за-

іпнопроект.

У разі якщо законопроект потребує фінансово-економічно-Г0 обгрунтування, до висновку головного комітету обов'язково додається висновок комітету, до предмета відання якого нале­жать питання бюджету, щодо повноти та достовірності такого обґрунтування. Головний комітет може також долучити одер­жані висновки Кабінету Міністрів України та інших комітетів з цього питання. Якщо у висновках комітетів, яким Верховною Радою було доручено попередній розгляд законопроекту, є роз­біжності, головний комітет вживає заходів щодо їх врегулюван­ня. Питання, з приводу яких комітетами не досягнуто згоди, вно­ситься на розгляд Верховної Ради (ст. 106 Регламенту).

Відповідно до ст. 107 Регламенту висновок, підготовлений головним комітетом до першого читання законопроекту, виснов­ки відповідних комітетів та інші супровідні документи до ньо­го надаються народним депутатам не пізніш як за сім днів до дня розгляду цього законопроекту на пленарному засіданні Верхов­ної Ради.

Порядок розгляду законопроектів у першому читанні ви­значений ст. 108 Регламенту, відповідно до якої розгляд зако­нопроекту в першому читанні, як правило, проводиться за про­цедурою повного обговорення законопроектів. При розгляді за­конопроекту в першому читанні Верховна Рада може прийняти процедурне рішення про обговорення проекту за скороченою процедурою. Обговорення за скороченою процедурою не допу­скається при розгляді проектів кодексів та інших законопроек­тів, у яких кількість статей, пунктів перевищує 100.

Відповідно до ст. 109 Регламенту за наслідками розгляду за­конопроекту в першому читанні Верховна Рада може прийняти

рішення про:

  1. прийняття законопроекту за основу з дорученням голов­ному комітету підготувати його до другого читання;

  2. відхилення законопроекту;

400

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]