Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XIII

Місцеве самоврядування в Україні

579

булися, або у разі визнання особи такою, яка відмовилася ВІД депутатського мандата або посади сільського, селищного, місі. кого голови.

Проміжні вибори депутата призначаються територіальної!і виборчою комісією в порядку, встановленому Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», у ра зі дострокового припинення повноважень депутата, обраного и цьому одномандатному окрузі. Проміжні місцеві вибори проно дяться в останню неділю шістдесятиденного строку з дня опуб лікування рішення про призначення виборів. Рішення про при значення проміжних виборів депутата приймається територіалі. ною виборчою комісією не пізніш як у тридцятиденний строк ;і дня дострокового припинення повноважень депутата, обраного у відповідному виборчому окрузі.

Перші місцеві вибори призначаються відповідно Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласною, Київською а6< і Севастопольською міською радою, якщо інше не передбачено законом. Перші місцеві вибори призначаються не пізніш як за 100 днів до дня виборів, а початок їх виборчого процесу оголо шується не пізніш як за 90 днів.

Місцеві вибори призначаються на неділю.

Рішення про загальний склад (кількість депутатських ман­датів) сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради приймається відповідною радою поточного скли­кання1 не пізніш як за 90 днів до дня місцевих виборів. У разі коли відповідна місцева рада поточного скликання у зазначений строк не прийме рішення щодо загального складу місцевої ра­ди, яка має обиратися, загальний склад відповідної місцевої ради залишається у тій самій кількості, що й у поточному скликанні.

Загальний склад сільської, селищної, міської, районної у міс­ті, районної, обласної ради є диференційованим залежно від кіль­кості жителів адміністративно-територіальної одиниці, на яку поширює свої повноваження відповідна рада, і може становити від 12 до 150 депутатів включно.

1 Порядок обчислення скликань місцевих рад визначається Законом України «Про порядок обчислення скликань представницьких органів міс­цевого самоврядування (рад)» від 24.06.2004 р.

Систему виборчих комісій, що здійснюють підготовку та про-игдення місцевих виборів, становлять:

  1. Центральна виборча комісія ;

  2. територіальні виборчі комісії:

  • обласні виборчі комісії;

  • Київська, Севастопольська міські виборчі комісії;

  • районні виборчі комісії;

  • міські виборчі комісії (крім міст Києва та Севастополя);

  • районні у містах виборчі комісії (де обираються районні у

миті ради);

— селищні, сільські виборчі комісії; 3) дільничні виборчі комісії.

Для проведення місцевих виборів відповідна територіальна пііборча комісія утворює виборчі округи та виборчі дільниці у порядку, визначеному Законом України «Про вибори депутатів Іісрховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів».

Місцева організація партії або виборчий блок організацій партій, утворений відповідно до Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місце-111 їх рад та сільських, селищних, міських голів», може висувати кандидатів на місцевих виборах за умови, що зазначені органі-ілції партій зареєстровані в установленому законом порядку, а ііідіювідні партії зареєстровані не пізніш як за триста шістдесят п'ять днів до дня виборів.

Громадянин України, який має право бути обраним депута­том або сільським, селищним, міським головою, може самовисува-шися кандидатом у депутати в одномандатному окрузі, канди­датом на посаду сільського, селищного, міського голови шляхом подання заяви до відповідної територіальної комісії із зазначен­ням округу, де громадянин має бажання балотуватися на місце-

и их виборах.

Одна й та сама особа може одночасно балотуватися канди­датом на посаду відповідно сільського, селищного чи міського голови, кандидатом у депутати місцевих рад. Однак одна й та са­ма особа не може одночасно балотуватися більше ніж в одному окрузі по виборах до відповідної сільської, селищної ради.

Особу може бути висунуто кандидатом лише місцевою ор­ганізацією (місцевими організаціями) однієї партії (місцевими

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]