Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

468 Главах

Виконавча влада в Україні

469

Законом України «Про Кабінет Міністрів України» визна­чено повноваження останнього у сферах.

  • економіки та фінансів;

  • соціальної політики, охорони здоров'я, освіти, науки, куль­тури, спорту, туризму, охорони навколишнього природного середовища та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій;

  • правової політики, законності, забезпечення прав та свобод людини і громадянина;

  • зовнішньої політики;

  • національної безпеки та обороноздатності;

  • вдосконалення державного управління та державної служби. Кабінет Міністрів України може в разі потреби передавати

деякі свої повноваження центральним та місцевим органам ви­конавчої влади, якщо це не заборонено законом, з одночасною передачею їм фінансових і матеріальних ресурсів, необхідних для належного виконання таких повноважень.

Кабінет Міністрів України контролює здійснення переданих ним повноважень, несе відповідальність за результати їх здійс­нення.

Кабінет Міністрів України спрямовує і координує діяльність міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, які забезпечують проведення державної політики у відповідних сфе­рах суспільного та державного життя, виконання Конституції та законів України, актів Президента України, постанов Верхов­ної Ради України, додержання прав та свобод людини і грома­дянина.

Міністерства та інші центральні органи виконавчої влади відповідальні перед Кабінетом Міністрів України, підзвітні та підконтрольні йому.

Кабінет Міністрів України затверджує граничну чисельність працівників міністерств та інших центральних органів виконав­чої влади в межах коштів, передбачених у Державному бюджеті України для утримання органів виконавчої влади.

Кабінет Міністрів України може скасовувати акти міністерств та інших центральних органів виконавчої влади повністю чи в окремій частині.

Кабінет Міністрів України спрямовує і координує діяль­ність Ради міністрів Автономної Республіки Крим щодо вико­нання Конституції та законів України, актів Президента України,

постанов Верховної Ради України і актів Кабінету Міністрів України на території Автономної Республіки Крим. Кабінет Мі­ністрів України має право одержувати від Ради міністрів Авто­номної Республіки Крим інформацію з питань її діяльності.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим підзвітна та під­контрольна Кабінетові Міністрів України з питань виконання нею державних функцій і повноважень.

Кабінет Міністрів України спрямовує і координує діяльність місцевих державних адміністрацій щодо виконання Конституції та законів України, актів Президента України, постанов Верхов­ної Ради України, актів Кабінету Міністрів України, органів ви­конавчої влади вищого рівня, здійснення на відповідній терито­рії інших наданих місцевим державним адміністраціям повно­важень.

Кабінет Міністрів України на своїх засіданнях розглядає пи­тання призначення на посаду або звільнення з посади голів міс­цевих державних адміністрацій і вносить на розгляд Президен­та України відповідні подання.

Кабінет Міністрів України одержує від місцевих державних адміністрацій інформацію про їх діяльність, регулярно заслухо­вує звіти голів державних адміністрацій з питань їх діяльності. У разі неналежного виконання головою місцевої державної адміністрації покладених на нього повноважень Кабінет Мініс­трів України має право притягнути його до дисциплінарної від­повідальності або звернутися до Президента України з подан­ням про звільнення його з посади.

Кабінет Міністрів України затверджує типовий регламент місцевих державних адміністрацій, рекомендаційний перелік управлінь, відділів та інших структурних підрозділів місцевих державних адміністрацій і типові положення про них, визначає граничну чисельність та фонд оплати праці працівників місце­вих державних адміністрацій, в тому числі їх апаратів, і витрати

на їх утримання.

Кабінет Міністрів України може скасовувати акти місцевих державних адміністрацій повністю чи в окремих частинах.

Законом також визначено повноваження Кабінету Міністрів України у відносинах з державними господарськими об'єднання­ми, підприємствами, установами та організаціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]