Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава VIII

Іяконодавча влада в Україні 401

) повернення законопроекту суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання або направлення його до головно­ го комітету для підготовки на повторне перше читання, визна­ чивши при цьому основні положення, принципи, критерії, яким має відповідати доопрацьований законопроект чи його структур­ ні частини;

4) опублікування законопроекту у визначеному Верховною Радою друкованому засобі масової інформації для всенародно­ го обговорення, доопрацювання його головним комітетом з ура­ хуванням наслідків обговорення і подання на повторне перше читання.

Верховна Рада після прийняття законопроекту за основу мо­же ухвалити рішення про прийняття законопроекту в цілому, за умови дотримання вимог ч. 4 ст. 97 Регламенту, відповідно до якої за рішенням Верховної Ради допускається остаточне прийняття законопроекту (крім проектів кодексів і законопроек­тів, які містять понад 100 статей, пунктів) відразу після першо­го чи другого читання, якщо законопроект визнано таким, що не потребує доопрацювання, та якщо не надійшло зауважень що­до його змісту від народних депутатів, інших суб'єктів права за­конодавчої ініціативи, юридичного чи експертного підрозділів апарату Верховної Ради.

Відповідно до ст. 111 Регламенту пропозиції та поправки для підготовки законопроекту до другого читання вносяться в чо-тирнадцятиденний строк після дня прийняття законопроекту в першому читанні за основу. До повторного другого читання за­конопроекту пропозиції та поправки вносяться в десятиденний строк після дня попереднього другого читання.

Законопроект, підготовлений до другого чи повторного дру­гого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього надаються народним депутатам не пізніш як за десять днів до дня розгляду цього законопроекту на пле­нарному засіданні Верховної Ради.

Законопроект, підготовлений до другого чи повторного дру­гого читання, має бути завізований головою головного коміте­ту, керівником секретаріату цього комітету, керівниками юри­дичного і редакційного підрозділів апарату Верховної Ради. Як­що законопроект завізований із зауваженнями, вони додаються

і" і у провідних документів, які надаються народним депутатам 11 и їм із законопроектом (ст. 112 Регламенту).

'■ іаконопроект, підготовлений до другого читання, відповід­ні і до ст. 113 Регламенту подається у вигляді порівняльної таб-иіііі, яка має містити:

  1. текст законопроекту, прийнятого за основу;

  1. усі внесені та невідкликані пропозиції (можливо, із стис­нім обґрунтуванням), поправки, що мають суцільну нумерацію І розміщуються на рівні з відповідними статтями законопроек-iv, із зазначенням ініціаторів їх внесення — суб'єктів права за-мпюдавчої ініціативи;

.'$) висновок головного комітету щодо внесених пропозицій, равок;

А) остаточну редакцію статей законопроекту, що пропону-і і'ься головним комітетом для прийняття у другому читанні.

Під час розгляду законопроекту в другому читанні Верхов­нії Рада проводить його постатейне обговорення та голосуван­ні!. У разі необхідності можуть обговорюватися і ставитися на ні посування окремі частини, пункти, підпункти, речення або стат-м (ст. 114 Регламенту).

Після завершення постатейного розгляду законопроекту Вер-Ювна Рада проводить голосування щодо прийняття законопроек-і v в другому читанні. Якщо до законопроекту немає зауважень и.іродних депутатів, головуючий на пленарному засіданні може поставити його на голосування в цілому як акт Верховної Ра-■іи. Голосування законопроекту в цілому не проводиться, якщо ииаслідок неприйняття Верховною Радою тих чи інших статей законопроекту або істотної зміни запропонованої головним ко­мітетом редакції окремих структурних частин законопроекту в іі'іссті виникають суперечності чи прогалини, які виключають можливість застосування норм законопроекту після його оста-і очного прийняття та набрання ним чинності (ст. 116 Регла­менту).

Відповідно до ст. 117 Регламенту до проведення голосу-нання щодо прийняття законопроекту у другому читанні та в цілому Верховна Рада може доручити головному комітету чи утвореній Верховною Радою редакційній групі внести редак­ційні уточнення з урахуванням поправок, унесених безпосе­редньо на пленарному засіданні Верховної Ради під час розгля-

402

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]