Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

4.24. Подання заявки на міжнародну реєстрацію знака згідно з Мадридською угодою про міжнародну реєстрацію знаків та Протоколом до цієї угоди

Відповідно до статті 1 (2) Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків та Протоколу до цієї угоди, а також правила 9 Інструкції до Мадридської угоди та Протоколу, заявка на міжнародну реєстрацію знака подається до Міжнародного бюро ВОІВ через державне підприємство “Український інститут промислової власності (Укрпатент)”, як відомство країни походження.

Заявка на міжнародну реєстрацію знака згідно з Мадридською угодою може бути подана громадянином або юридичною особою України, на ім'я якого (якої) зареєстровано знак у державному реєстрі України. Така реєстрація називається базовою реєстрацією.

Заявка на міжнародну реєстрацію знака згідно з Протоколом може бути подана громадянином або юридичною особою України, на ім'я якого (якої) подано заявку в порядку, встановленому Законом України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” та “Правилами складання подання та розгляду заявок на видачу свідоцтв України на знаки для товарів і послуг”. Така заявка називається базовою заявкою.

Укрпатент за клопотанням заявника надсилає на його адресу відповідні бланки, необхідні для подання заявки на міжнародну реєстрацію знака згідно з Мадридською угодою або Протоколом.

Заявка на міжнародну реєстрацію знака повинна стосуватися одного знака, але може базуватися на декількох реєстраціях або заявках щодо одного і того ж знака.

Укрпатент приймає заявки на міжнародну реєстрацію знака, викладені українською мовою.

Відомості, наведені у заявці на міжнародну реєстрацію, повинні відповідати відомостям щодо базової реєстрації, наведеним в реєстрі, якщо заявка подається згідно з Мадридською угодою, або відомостям наведеним у базовій заявці, якщо заявка подається згідно з Протоколом.

До заявки додається документ про сплату відповідних зборів та мита, сплачених у швейцарських франках, як передбачено правилом 34 Інструкції до Мадридської угоди та Протоколу.

У разі дотримання заявником зазначених вимог, Укрпатент з дотриманням строків, установлених у пункті 3 (4) статті 3 Мадридської угоди і Протоколу, направляє певним чином оформлену заявку (французькою мовою) до Міжнародного бюро Всесвітньої Організації Інтелектуальної Власності (ВОІВ), про що заявнику надсилається повідомлення із зазначенням дати відправки заявки до Міжнародного бюро ВОІВ.

Листування щодо міжнародної реєстрації знаків Міжнародне бюро ВОІВ веде із заявниками та Укрпатентом.

5. Експертиза заявки на реєстрацію кваліфікованого зазначення походження товару та/або права використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару

5.1. Визначення та види географічних зазначень

Не менш важливим об‘єктом комерційних позначень є географічне зазначення.

Поняття географічного зазначення як об‘єкта права інтелектуальної власності встановлено статтею 420 Цивільного кодексу України (далі - ЦКУ).

Відносини, що виникають у зв‘язку з набуттям і здійсненням права власності на цей об‘єкт в Україні, регулюються спеціальним законом України “Про охорону прав на зазначення походження товарів” (далі - Закон), а також нормативними актами: „Правилами складання, подання та проведення експертизи заявки на реєстрацію кваліфікованого зазначення походження товарів та/або права на використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товарів”, “Порядком сплати зборів за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти інтелектуальної власності”, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2004р. № 1716 та міжнародними договорами України.

Закону визначає правові засади охорони прав на зазначення походження товарів в Україні і передбачає можливість реєстрації кваліфікованих зазначень походження товарів.

На відміну від аналогічних законів інших країн, Закон, як перший в нашій державі законодавчий акт відносно цього об'єкту промислової власності, в самій його назві застосовує термін «зазначення походження товару», об'єднуючий просте зазначення походження товару і кваліфіковане зазначення походження товару.

Кваліфіковане зазначення походження товару, у свою чергу, охоплює такі поняття як:

- найменування місця походження товару;

- географічне зазначення походження товару.

Таке визначення об'єкту викликано необхідністю надати допомогу українському заявнику розібратися в правильності своїх намірів отримати право на використання того або іншого виду географічного зазначення.

Це визначення можливо дещо ускладнило прочитання Закону, проте дає можливість попередити поки що недосвідченого українського заявника про можливо помилкове тлумачення суті даного об'єкту промислової власності, і, відповідно, застерегти його від зайвих матеріальних витрат.