Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

5.3.4.2. Особливості описів способів і пристроїв в радіотехніці та електроніці

Основними об'єктами винаходів в радіотехніці та електроніці є пристрій і спосіб. Особливості описів винаходів на ці об'єкти пов'язані із специфікою ознак, що характеризують радіотехнічні та електронні об'єкти з наявністю електричних схем, як різновиду об’єкта - пристрій, із загальноприйнятими позначеннями елементів і вузлів цих схем тощо. Крім того, в радіотехніці та електроніці виключно важливу роль грають зв'язки між елементами.

Графічно пристрої зазвичай зображують у вигляді принципової електричної схеми, блок-схеми або змішаної схеми.

Якщо пристрій містить елемент, охарактеризований на функціональному рівні, і форма його реалізації передбачає використання багатофункціонального програмованого засобу, наводять відомості, які підтверджують можливість здійснення у такий спосіб конкретної його функції. Алгоритм переважно представляють у вигляді блок-схеми або у вигляді відповідного математичного виразу.

Якщо новизна пристрою полягає в новому виконанні одного або декількох вузлів, на загальній блок-схемі пристрою ці вузли виділяють пунктирними лініями і показують їх принципову схему.

При описі прототипу в розділі «Рівень техніки» бажано пояснити принцип його роботи і прикласти креслення із зображенням його схеми. В розділі «Відомості...» в заявці на пристрій детально описують всі елементи, вузли та їх зв'язки із зазначенням конкретних номінальних значень параметрів пристрою, у тому числі і оптимальних (наприклад, 3 - 100 мкф, L - 0,1 мкГн, R - 370 кому, частота f- 300 кГц тощо) і конкретних видів зв'язку (дроти, кабель тощо). Це необхідно для того, щоб фахівець міг здійснити винахід без особливих труднощів.

Розкриття принципу роботи радіотехнічного і електронного пристрою не завжди буває можливим, внаслідок того, що перетворення сигналів, які відбуваються в окремих вузлах пристрою, і різного роду взаємодії між вузлами практично важко спостерігати. Проте наведення його в описі дозволяє глибше зрозуміти суть пропозиції і тим самим полегшити її захист.

В заявці на спосіб в розділі «Відомості...», як правило, також описують пристрій, завдяки якому реалізується спосіб, який заявляється.

5.3.4.3. Особливості описів винаходів, що відносяться до нового застосування відомого об’єкта

Назва винаходу, суть якого полягає в новому застосуванні відомого об’єкта (пристрою, способу, речовини) , відображує нове призначення об’єкта. Наприклад, назва винаходу, суть якого полягає в застосуванні електролітичного переривника струму як датчика температури, буде «Датчик температури електроліту». В розділі «Рівень техніки» описують відомі засоби, що використовуються за тим самим призначенням, за яким пропонується використовувати відомий об'єкт. Так, для наведеного вище прикладу треба описати відомі датчики температури електроліту. Характеристика прототипу в описі відсутня, оскільки винахід "на застосування" не має прототипу. Технічний результат виявляють шляхом порівняння із найбільш прогресивним аналогом.

В розділі «Суть винаходу» викладають технічну суть пропозиції і указують колишнє призначення відомого об’єкта з поясненням, чому стало можливим його нове призначення. В даному прикладі цей розділ може бути викладений у такому вигляді:

«Цей технічний результат досягається застосуванням відомого електролітичного переривника струму як датчика температури електроліту. Раніше електролітичні переривники застосовувалися для розмикання ланцюга електричного струму.

Нове призначення відомого переривника стало можливим завдяки знайденій авторами залежності ефективного значення струму, амплітуди і частоти імпульсів від температури електроліту за незмінних інших умов».

Розділ «Відомості...» містить докладний опис відомого об’єкта за новим призначенням відповідно до вимог, що висуваються до опису об’єкта, різновидом якого є відомий об'єкт. В нашому прикладі описують електричну схему з електролітичним переривником, що відображує датчик температури електроліту, та її роботу.