Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

5.3.3. Логічний зв'язок опису заявки з результатами виявлення об’єкта винаходу

Загальновідомо, що оформлення заявки на винахід, зокрема, її опис проводиться на підставі результатів, отриманих в процесі патентно-технічного дослідження і пропозиції заявника з метою виявлення об’єкта винаходу. По суті всі відомості, необхідні для складання опису заявки, одержують в результаті проведення такого дослідження.

Розглянемо взаємозв'язок структурних розділів опису заявки з даними, отриманими на різних етапах виявлення об’єкта винаходу в процесі проведення патентно-технічного дослідження.

Назва винаходу формулюється на етапі порівняльного аналізу ознак досліджуваного об’єкта з ознаками прототипу, коли спільні (схожі) з прототипом і відрізняльні від нього ознаки цього об’єкта вже визначені.

Галузь техніки визначається в результаті пошуку і відбору всіх доступних аналогів та їх системного аналізу із встановленням не тільки сукупності ознак кожного з них, але й недоліків.

Характеристика аналогів і прототипу проводиться на підставі результатів пошуку і відбору всіх доступних аналогів після порівняльного аналізу ознак досліджуваного об’єкта з ознаками всіх відібраних аналогів.

Критика прототипу базується на відомостях, отриманих в результаті порівняння ефекту від використання досліджуваної пропозиції із співставним ефектом від використання прототипу. Це відбувається на етапі порівняльного аналізу ознак пропозиції з ознаками прототипу, коли відомі відрізняльні від прототипу ознаки цієї пропозиції.

Технічний результат винаходу формулюється на етапі визначення суспільної потреби пропозиції, тобто після вибору прототипу і встановлення нової сукупності ознак досліджуваного об’єкта.

Суть винаходу описується на підставі остаточної редакції формули винаходу, тобто після встановлення суттєвості ознак пропозиції, їх класифікації і узагальнення.

Графічні зображення і приклади конкретного виконання пропозиції оформляються на перших етапах патентно-технічного дослідження на підставі системного аналізу даної пропозиції.

Формула винаходу оформляється після встановлення суттєвості ознак, зокрема нової сукупності всіх суттєвих ознак, а також після класифікації та узагальнення цих суттєвих ознак.

5.3.4. Особливості складання опису на деякі з об'єктів винаходів

5.3.4.1.Особливості опису на речовину

Особливістю речовин, що отримані хімічним шляхом (тобто які стосуються нової хімічної сполуки), є те, що вони не мають прототипу. Порівняння проводять з аналогами, при цьому береться до уваги аналогія за структурою і замісникам, аналогія за властивостями, які визначають призначення, і в деяких випадках аналогія за способом одержання. У зв'язку із цим в описі винаходу у розділі «Суть винаходу» відсутній прототип і всі факти, що підтверджуюють новизну речовини, наводяться в цьому ж розділі при характеристиці аналогів. Для характеристики аналогів використовують назву хімічної сполуки за загальноприйнятою номенклатурою і (або) її структурну формулу і властивості, пов'язані з призначенням. В тих випадках, коли використовується аналогія за способом одержання, спосіб одержання аналога наводять в даному розділі. Іншою особливістю опису винаходу, що відноситься до речовини, що отримана хімічним шляхом, є те, що в розділі «Відомості...» наводять дані про будову і фізико-хімічні властивості нової речовини: елементарний аналіз, фізичні константи, спектральні характеристики; розчинність тощо, необхідні для її ідентифікації. Тут же наводять спосіб отримання речовини.

Кількість прикладів в описі винаходу визначається кількістю конкретних сполук, об'єднаних однією формулою винаходу, і очевидністю їх отримання за наведеною стандартною методикою. Незалежно від кількості наведених прикладів властивості, пов'язані з призначенням речовин, особливо у разі біологічної активності, наводяться для всіх речовин, що входять до наведеної у формулі винаходу структурної формули сполуки. Якщо висновок щодо винахідницького рівня речовини зроблений на підставі порівняння способів отримання нової речовини та її відомих аналогів, спосіб отримання наводиться в розділі «Суть винаходу».

Особливості опису винаходу на способи отримання хімічних сполук полягають у наступному:

- якщо спосіб заснований на новій, раніше невідомій хімічній реакції, в описі наводиться її рівняння;

- якщо спосіб стосується отримання групи сполук, в розділі «Суть винаходу» і у формулі винаходу треба навести загальну структурну формулу хімічних сполук і вказати конкретні значення замісників, а в розділі «Відомості,...» необхідно вказати не тільки технічні характеристики способу (вихід, чистоту продукту), але і дані щодо ідентифікації речовини: елементарний аналіз, фізичні константи.