Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

6.6.2. Загальна схема відповіді заявника

Відповідь можна умовно розділити на дві частини: «заголовок» і «відповідь по суті».

В заголовку указується:

а) в правому верхньому куті - найменування відділу Укрпатенту і прізвище, ініціали його керівника (експерта), а також адреса Укрпатенту;

б) в лівому верхньому куті - реквізити документів заявника і експертизи, а також початкові дані заявки (номер заявки, під яким вона зареєстрована в Укрпатенті).

Відповідь по суті треба починати, наприклад, для мотивованого заперечення (найбільші труднощі заявники відчувають при підготовці мотивованих заперечень, тому подальші міркування відносяться до цього виду відповіді заявника) наступною загальною фразою: «Проаналізувавши рішення експертизи від 12.04.2008 р., звертаємо увагу експерта на наступне: ...»

Потім формулюється відповідь на перший пункт запиту або рішення про відмову. Для об'єктивного встановлення істини варто провести системний аналіз прототипу із виділенням і вивченням кожної ознаки, при цьому характеристику суті прототипу необхідно проводити згідно із його повним описом, а не із формулою. Далі складається відповідь стосовно подальших пунктів рішення і при необхідності подається уточнена редакція формули заявленого об'єкту. В умовиводі висловлюється прохання про перегляд раніше ухваленого рішення з урахуванням наведених доводів і обґрунтувань. Всі листи-відповіді підписуються заявником або уповноваженою ним особою.

7. Міжнародна заявка на винахід відповідно до Договору про патентну кооперацію (рст)

7.1. Договір про патентну кооперацію

7.1.1. Мета та історія створення Договору

У зв'язку із розширенням міжнародних торгових, виробничих і науково-технічних зв'язків держав, породжених науково-технічною революцією, що бурхливо розвивається, відбувається значне розширення зарубіжного патентування і посилення тенденцій до уніфікації права в галузі охорони винаходів.

Значним кроком у бік уніфікації міжнародного патентного законодавства є укладення Договору про патентну кооперацію (РСТ) (далі - Договір). Договір та Інструкція до Договору (далі - Інструкція) були прийняті відповідно 17 червня і 19 червня 1970 р. на дипломатичній конференції у Вашингтоні. В даному розділі використовуватиметься текст Договору та Інструкції із всіма змінами і доповненнями, що мають силу на 1 березня 2001 року. Крім того, в тексті використовуються посилання на Адміністративні інструкції відповідно до Договору (за станом на 6 травня 1996 року) і змін від 01.10.97 p. Треба зазначити, що в жовтні 2000 року Асамблеєю Союзу був ініційований процес реформування Договору, а в травні 2001 року було створено Комітет із реформування Договору. Реформування системи РСТ передбачалося провести в два етапи:

  • перший етап - орієнтовно протягом перших 5 років з дати ініціативи, а саме внесення змін, що стосуються спрощення деяких процедур і направлених на встановлення відповідності між положеннями РСТ і PLT;

  • другий етап - кардинальні зміни всього тексту РСТ.

Мета розробки Договору про патентну кооперацію полягає у прагненні держав зробити внесок у прогрес науки і техніки, удосконалити правову охорону винаходів, спростити і зробити більш економічним здійснення охорони винаходів, коли така охорона здійснюється в декількох державах, полегшити і прискорити доступ публіки до технічної інформації, що міститься в документах, які описують нові винаходи тощо.

Договір має чотири основні аспекти міжнародного характеру: міжнародна заявка, міжнародний пошук, міжнародна публікація і міжнародна попередня експертиза. Графічно процедура патентування винаходу за РСТ представлена на рис. 17. До 01.01.2004 обов'язковий характер мали перші три перераховані аспекти, тобто всі подані міжнародні заявки ставали предметом міжнародного пошуку і міжнародної публікації. Ці елементи складали "першу фазу", яка розписана у розділі 1 Договору. Четвертий аспект - міжнародна попередня експертиза – не був обов'язковим. Заявник міг вирішити для себе, чи бажає він скористатися міжнародною попередньою експертизою. Це було "другою фазою", яка описана у розділі 2 Договору.

Рис. 17. Процедура патентування винаходів за процедурою РСТ

Однією із цілей реформування системи РСТ є «Виключення непотрібного дублювання в роботі Міжнародних пошукових органів (далі - МПО) і Органів міжнародної попередньої експертизи (далі - ОМПЕ) та національних і регіональних відомств. Тому було скасовано подачу вимоги про МПЕ, яка проводитиметься автоматично без збільшення розмірів мит, тобто в даний час можна говорити про одну міжнародну фазу.