Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

6.3.4.1. Перевірка заявки на відповідність вимозі єдності винаходу (км)

Умови дотримання єдності винаходу (КМ) регламентуються ч. 4 ст. 12 Закону та п. 2 Правил складання і були розглянуті вище у п.5.4. цього посібника. На стадії формальної експертизи обов’язково перевіряють дотримання цих вимог, але якщо формула винаходу потребує аналізу це питання вирішують на етапі кваліфікаційної експертизи.

Наприклад, формула винаходу представлена так:

«Спосіб збагачення напоїв шляхом одержання напою і його розлив, який відрізняється тим, що перед розливом до напою додають концентрати, які містять незамінні амінокислоти, при цьому водні концентрати додають із розрахунку 3,0 мл на 1 л напою, а спиртові – з розрахунку 2,0 мл на 1 л напою».

Ця формула складена з порушенням єдності винаходу, тому що у відрізняльній її частині вказані дві ознаки, які суперечать одна одній і призводять до різних технічних результатів (тобто вони не можуть згадуватись як альтернативні).

Додавання водного концентрату до напою призводить до іншого смаку, тобто надає інших органолептичних якостей напою, ніж під час додавання спиртового концентрату. Про це говорить і інша кількість концентратів відповідно 3,0 мл і 2,0 мл на 1 л води. Тобто в наявності порушення вимоги єдності винаходу.

6.3.4.2. Встановлення пріоритету

Згідно зі ст. 15 Закону заявник має право на пріоритет попередньої заявки на такий самий винахід (КМ) протягом 12 місяців від дати подання попередньої заявки до Укрпатенту чи до відповідного органу держави – учасниці Паризької конвенції, якщо на попередню заявку не заявлено пріоритет.

Заявник може заявити про своє бажання скористатися правом пріоритету одночасно із поданням заявки до Укрпатенту, зробивши необхідну позначку у заяві під кодом [30] і вказавши необхідні дані під кодами [31], [32], [33], тобто номер попередньої заявки, дату її подання і державу, де вона була подана. Або заявник може заявити про своє право протягом трьох місяців від дати подання заявки до Укрпатенту. Тоді він повинен подати заяву про пріоритет , вказавши вищезазначені дані і копію попередньої заявки, завіреної патентним відомством тієї держави (так звану «легалізовану» копію). Строки подання заяви про пріоритет і копії попередньої заявки можуть бути продовжені на 2 місяці з дати закінчення зазначеного строку за умови сплати збору за цю дію.

Попередні заявки, які вказані під кодом [30], були подані до іноземних патентних відомств і згодом надійшли до України. А відповідно до Паризької конвенції заявники також мають право на пріоритет за попередньою заявкою, поданою до Держдепартаменту України.

В яких випадках заявник може скористатися цим правом?

Це, по-перше, вказано у ч. 3- 6 ст. 15 Закону:

«щодо заявки в цілому чи окремого пункту формули винаходу (корисної моделі) може бути заявлено пріоритет кількох попередніх заявок. При цьому строки, початковою датою яких є дата пріоритету, обчислюються від найбільш ранньої дати пріоритету.

Пріоритет поширюється лише на ті ознаки винаходу (корисної моделі), які зазначені в попередній заявці, пріоритет якої заявлено.

Якщо деякі ознаки винаходу (корисної моделі) відсутні у формулі винаходу (корисної моделі), що викладена у попередній заявці, то для надання права пріоритету достатньо, щоб в описі попередньої заявки були точно вказані ці ознаки.

Якщо за попередньою заявкою діловодство в Установі не завершено, то з надходженням заяви про пріоритет згідно із частиною другою цієї статті попередня заявка вважається відкликаною в частині, на яку заявлено пріоритет.»

Це трапляється у випадках, коли заявник, подавши першу заявку до Установи, продовжує роботу над об’єктом, удосконалює його і заявляє ці удосконалення окремими подальшими заявками.

Трапляються випадки, коли заявник нарешті вирішує ці заявки об’єднати в одну. Але при цьому треба мати на увазі, що дата подання нової заявки не може перевищувати 12 місяців від дати першої. Про таку заявку вказують в заяві під кодом [66].

Другий випадок це, якщо заявка виділена з попередньої на пропозицію Установи або за ініціативою заявника. Це трапляється тоді, коли порушено єдність винаходу (КМ). В цьому випадку строки подання виділеної заявки не обумовлені і можуть перевищувати 12 місяців. Посилання на такі заявки вказують під кодом [62].

Встановлення дати пріоритету дуже важливий етап і частіше за все він проводиться під час кваліфікаційної експертизи, тому що він потребує аналізу ознак заявленого і попереднього (-іх) об’єкта (-ів).

На стадії формальної експертизи пріоритет надається на вимогу заявника при наявності пріоритетного документа і дотримання строків. А під час кваліфікаційної експертизи від дати пріоритету залежить глибина патентно-інформаційного пошуку, який здійснюють на дату подання чи дату пріоритету заявки, що розглядається.