Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

3. Набуття права інтелектуальної власності на знак

3.1. Вимоги до заявки на знак для товарів і послуг

Право на одержання свідоцтва у порядку встановленому Законом має будь-яка особа (фізична або юридична), об’єднання осіб або їх правонаступники.

Не можуть бути суб‘єктами права на одержання свідоцтва (подання заявки) відокремлені підрозділи юридичних осіб, утворені за законодавством України або інших держав, що не мають статусу юридичної особи, зокрема, філії, відділення, представництва тощо.

Особа, яка бажає отримати свідоцтво України на знак для товарів і послуг відповідно до Закону повинна подати до Державного підприємства „Український інститут промислової власності” (Укрпатент) - уповноваженого державного закладу для розгляду і проведення експертизи заявок, певним чином оформлену заявку.

Склад заявки

Заявка повинна стосуватися одного знака і містити:

  • заяву про реєстрацію знака;

  • зображення позначення, що заявляється;

  • перелік товарів і послуг, для яких заявлено на реєстрацію позначення, згрупованих за МКТП.

У разі необхідності заявка також може містити:

  • документ про сплату збору за подання заявки;

  • документи, що підтверджують право на пріоритет;

  • документи, що підтверджують факт реєстрації знака в країні походження;

  • довіреність, що підтверджує повноваження представника;

  • документи, що підтверджують право заявника на використання окремих елементів у складі знака;

  • дискету або компакт диск СD-R;

  • аудіокасету;

  • відеокасету;

  • інші документи, що стосуються змісту заявки.

3.2. Оформлення документів заявки

Документи заявки, за винятком зображення позначення, що заявляється, подають в одному примірнику.

Зображення позначення, що заявляється у чорно-білому виконанні, подають у п’яти примірниках, у кольоровому виконанні у десяти примірниках.

У разі, якщо позначення представлено стандартними символами не у кольоровому виконанні, його зображення подають в одному примірнику.

Усі документи заявки слід оформляти таким чином, щоб можна було зберігати їх тривалий час і безпосередньо репродукувати в необмеженій кількості копій.

Документи заявки друкують на аркушах білого паперу форматом 210 х 297 мм. При цьому другий і наступні аркуші нумерують арабськими цифрами наскрізною нумерацією.

Усі документи заявки друкують шрифтом чорного кольору. Текст друкують через 2 інтервали або через 1,5 інтервалу при комп'ютерному наборі з висотою літер не менше ніж 2,1 мм.

Заявку складають українською мовою, за формою, що наведена в додатку до Правил.

Документи заявки не повинні містити висловів, малюнків, фотографій та будь-яких інших документів, що суперечать публічному порядку, принципам гуманності і моралі, зневажливих висловлювань стосовно знаків для товарів і послуг, а також відомостей і документів, які вочевидь не стосуються або не є необхідними для визнання документів заявки такими, що відповідають встановленим вимогам.

У документах заявки не допускаються підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережні виправлення тощо.

3.3. Заява про реєстрацію знака

Заява про реєстрацію знака складається заявником за формою, що наведена у додатку до Правил. Якщо відомості не можуть бути повністю розміщені за браком місця у відповідних розділах заяви, то у цьому розділі позначається відповідний квадрат і такі відомості у повному обсязі наводять на аркуші для продовження за тією самою формою.

Заявка подається у одному примірнику. Заявку потрібно заповнювати ретельно і при цьому слід мати на увазі наступне:

а) Розділи заяви під кодами (220), (210), (511), (531), що розташовані у верхній частині заяви, заявником не заповнюються, тому що вони призначені для зазначення реквізитів заявки після її подання до Укрпатенту. Проте, у цьому розділі може бути зазначено заявником порядковий номер, наданий ним у своєму діловодстві щодо цієї заявки.

б) У розділі заяви під кодом (731) наводять відомості про заявника та його адресу (місцезнаходження), зокрема:

  • для фізичної особи (фізичних осіб) зазначають ім'я та місце проживання.

  • для юридичної особи (юридичних осіб) зазначають повне найменування та місцезнаходження згідно з установчими документами. Філії, відділення або представництва юридичних осіб, що не являються самостійними юридичними особами, не можуть бути заявниками.

Місце проживання (місцезнаходження) заявників – фізичних або юридичних осіб України наводять повністю з урахуванням Правил надання послуг поштового зв‘язку, у редакції, чинній на момент складання заявки, у такій послідовності:

  • найменування вулиці, номер будинку, квартири;

  • найменування населеного пункту, району, області;

  • поштовий індекс.

Для заявників – юридичних осіб України зазначають код відповідно до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ),

Ім'я або повне найменування іноземного заявника зазначають літерами української абетки з урахуванням фонетичних принципів мови оригіналу. Поряд у дужках зазначені відомості наводять мовою, вибраною заявником для найкращого впізнавання (переважно англійською мовою).

Місцезнаходження (місце проживання) іноземного заявника наводять з повнотою й послідовністю, зазначеною заявником.

Найменування вулиць, майданів тощо зазначається літерами української абетки з урахуванням фонетичних принципів мови оригіналу. Поряд, у дужках, зазначені відомості наводяться мовою, вибраною заявником для найкращого впізнавання (переважно англійською мовою).

У цьому розділі також зазначають двобуквений код держави, громадянином якої є фізична особа заявник або код держави, під юрисдикцією якої здійснює свою діяльність (за законом якою створена) юридична особа - заявник. Двобуквений код держави зазначають згідно зі стандартом ВОІВ ST. 3.

в) Якщо заявник має підстави скористатися правом пріоритету за датою подання попередньої заявки в іншій державі-учасниці Паризької конвенції (конвенційний пріоритет), у розділах під кодами (310), (320), (330) зазначаються відомості щодо пріоритету за датою подання попередньої заявки.

Якщо заявник має підстави скористатися правом пріоритету за датою початку відкритого показу експонатів з використанням знака на офіційній або офіційно визнаній міжнародній виставці, що проходила на території однієї з держав-учасниць Паризької конвенції (виставковий пріоритет), у розділі заяви під кодом (230) зазначаються відомості щодо дати відкритого показу експоната з використанням знака на офіційній або офіційно визнаній міжнародної виставці в одній з держав-учасниць Паризької конвенції.

Відповідно до пункту 2 статті 9 Закону за заявкою може бути заявлено пріоритет знака, використаного в експонаті, показаному на офіційній або офіційно визнаній міжнародній виставці, проведеній на території держави – учасниці Паризької конвенції.

Право на пріоритет такого знака, має заявник, строк подання заявки якого не перевищує шість місяців від дати першого відкритого показу експонатів з використанням знака на офіційній міжнародній або офіційно визнаній міжнародній виставці.