Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

7.3. Національна фаза

7.3.1. Входження Міжнародної заявки в національну фазу

Після здійснення вищезгаданих процедур заявка переходить на національну фазу. Заявнику слід пам'ятати, що на цій фазі експертиза здійснюється відповідно до національних критеріїв патентоздатності винаходів. Отже, перед ухваленням рішення щодо патентування винаходу необхідно упевнитися, що він є патентоздатним за законодавством конкретної країни. Національна фаза передбачає переклад міжнародної заявки (далі - МЗ) на мову країни патентування і сплату національного мита, а також призначення патентного повіреного.

Після ознайомлення з національним законодавством (патентоздатність об'єктів захисту, розміри патентних мит тощо) заявник може внести зміни до формули винаходу, опису і креслень у кожному вказаному відомстві протягом одного місяця з дати переходу МЗ на національну фазу.

В останній редакції Закону України враховано зміни, внесені до договору РСТ, тому входження в національну фазу згідно із п.2 ст.14 Закону відбувається протягом 31 місяця від дати пріоритету. Якщо пріоритет не заявлений, то 31 місяць відраховують від дати подачі Міжнародної заявки. Якщо заявлено декілька пріоритетів, то всі розрахунки проводяться від самої ранньої дати пріоритету.

До заяви про видачу національного або регіонального патенту повинні бути прикладені:

  • копія міжнародної публікації Міжнародної заявки зі звітом про пошук (якщо ця копія не була отримана з Міжнародного бюро Всесвітньої організації інтелектуальної власності);

  • якщо була проведена міжнародна попередня експертиза, то має бути прикладена копія Висновку такої експертизи;

  • документ про сплату встановленого національного мита або збору (надалі - мито) за подачу і експертизу заявки;

  • переклад тексту на офіційну мову відомства (якщо воно вимагає перекладу);

  • документ, що представляє довірену особу, уповноважену представляти заявника перед національним або регіональним відомством (довіреність на ведення справи патентним повіреним, надалі - довіреність).

Якщо національним законодавством передбачено, то будь-який один або всі вищеназвані документи можуть бути подані пізніше дати подачі заяви на видачу патенту в терміни, встановлені цим законодавством.

Відомство має право, якщо таке передбачене національним законодавством, зажадати від заявника для підтвердження пріоритету завірену копію однієї або (у разі множинного пріоритету) декількох пріоритетних заявок. Якщо після отримання звіту про пошук заявник вніс зміни до формули винаходу, то до національного відомства має бути надана міжнародна публікація із зміненою формулою і стислим поясненням змін, які заявник зобов'язаний у встановлені терміни подати до МБ ВОІВ.

Звіт міжнародної попередньої експертизи, прикладений до заяви, пояснює зміни, які заявник має намір внести до опису та/або формули винаходу та/або креслення, спираючись на висновки міжнародної попередньої експертизи.

Висновки міжнародної попередньої експертизи, відображені в цьому звіті, не є обов'язковими для національної експертизи. Національне або регіональне відомство, до якого заявник подав заявку на видачу відповідного патенту на базі Міжнародної заявки, не може висувати додаткових вимог до форми або змісту міжнародної заявки на етапі подачі заявки і проведення формальної експертизи.