Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

2.2. Форми абстрактного мислення

2.2.1. Поняття, як одна з основних форм мислення

Перш ніж перейти до вивчення понять, що вживаються в експертизі винаходів, необхідно коротко ознайомитися із характеристикою поняття взагалі, як логічної категорії. Поняття - це одна з основних форм абстрактного мислення, одна із форм наукового пізнання реальної дійсності. Якщо сприйняття і уявлення існують в свідомості людини у вигляді наочних образів, відображуючи тільки зовнішні сторони предмета, то поняття відображує їх внутрішні суттєві властивості, тобто воно позбавлене наочності.

Отже, поняття - це форма абстрактного мислення, що відображує предмети і явища в їх суттєвих ознаках, у формі безпосередньої єдності. Наприклад, поняття «винахідник» - це людина, творчою працею якої було створено винахід. Виключення будь-якої з перерахованих суттєвих ознак руйнує поняття «винахідник».

2.2.1.1. Поняття «об'єкт»

Під об'єктом в логіці розуміють все, на що може бути направлена людська думка.

В даний час в літературі, що стосується патентознавства, з метою уніфікації термінології рекомендується використовувати термін "об'єкт", розуміючи під цим як реальний матеріальний об'єкт, так і, залежно від контексту, об'єкт винаходу, охарактеризований у формулі винаходу (див. нижче).

2.2.1.2. Поняття "ознака об’єкта", "суттєві і несуттєві ознаки", "критерій суттєвості ознак"

Будь-який найпростіший об'єкт матеріального миру має нескінченну кількість різних ознак, якими він може бути охарактеризований.

Що ж таке ознака? Ознаки - це риси схожості або відмінності об'єктів. Проте не всі ознаки об’єкта однакові. Розрізняють дві групи ознак - ознаки суттєві і несуттєві. Суттєвими називаються ознаки, що виражають суть об’єкта обов’язково йому властиві, тобто кожна з яких є необхідною, а всі разом є достатніми для виділення даного об’єкта із загального предметного середовища.

Стосовно експертизи винаходів поняття «суттєва ознака» необхідно викласти в такій уточненій редакції: суттєвими ознаками об’єкта винаходу є така група ознак, кожна з яких окремо взята є необхідною, а разом узяті є достатніми для задоволення певної потреби з досягненням технічного результату (далі - ТР). Уточнене визначення поняття "суттєва ознака" об’єкта винаходу має велике значення для правильного розуміння суті винаходу як при розгляді матеріалів заявки на винахід, так і при складанні формули винаходу.

Несуттєвими називаються ознаки, які не відображують суть об’єкта, не відповідають вимогам необхідності і достатності і, отже, ніяк не впливають ні на властивості об’єкта, ні на його функції.

Необхідно, проте, підкреслити, що розділення ознак на суттєві і несуттєві не має абсолютного характеру. Залежно від умов, або від ТР, або призначення об’єкта взагалі, ознаки, що були суттєвими, можуть стати несуттєвими і навпаки - ознаки, які розглядалися як несуттєві, можуть стати суттєвими. Критерієм суттєвості ознаки, стосовно об'єктів винаходу, є внесок ознаки у досягнення ТР, її участь в надбанні об'єктом нової технічної властивості. Якщо ознака ніяким чином не бере участі в досягненні ТР і не надає об’єкту винаходу якихось нових властивостей або не впливає на виникнення нових властивостей, то така ознака об’єкта розглядається як несуттєва, оскільки її присутність або відсутність на характеристику об’єкта не впливає.