Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

5.1.2. Види доказів

Залежно від виду висновку докази діляться на індуктивні і дедуктивні. Висновок за аналогією в доказах не застосовується, оскільки не гарантується достовірність висновку.

За способом ведення докази розрізняють на прямі і непрямі.

Прямий доказ грунтується на якому-небудь безсумнівному началі, з якого безпосередньо виводиться істинність тези.

Непрямий доказ полягає у тому, що доводиться помилковість антитези. Згідно із законом виключеного третього з помилковості антитези випливає істинність тези.

Непрямі докази використовуються тоді, коли не вдається знайти аргументи для прямого доказу.

5.1.3. Прямий доказ як основна форма, яку використовують в практиці експертизи винаходів

Під час роботи над матеріалами заявки і надалі при листуванні заявника з органом експертизи застосовуються лише прямі докази. Вони будуються за певними правилами. Розрізняють правила доказу по відношенню до тези і по відношенню до аргументів.

5.1.4. Правила доказу по відношенню до тези

1. Теза має бути судженням ясним і точно визначеним.

Наприклад, судження «Пропонований пристрій є винаходом» не є ясним і визначеним, оскільки з нього не можна встановити, про який пристрій йдеться. Судження «Пропонований пристрій для розпушування сипких матеріалів, виконаний... (указується сукупність суттєвих ознак) є винаходом» - ясне і точне визначення.

2. Теза повинна залишатися тотожною протягом всього доказу.

В цьому правилі відображується закон тотожності. Його порушення призводить до логічної помилки «підміна тези». Ця помилка має місце тоді, коли заявник в процесі листування за заявкою наводить нові ознаки, про які не згадувалося в первинній заявці, або, наприклад, доказ новизни пристрою зводить до доказу новизни принципу його роботи.

3. Теза не повинна містити в собі логічну суперечність, тобто треба дотримуватися закону несуперечності.

Це означає, наприклад, що одна і та сама ознака у всіх розділах опису винаходу повинна фігурувати в однаковій функції.

4.Нарешті, теза має бути обгрунтована фактами.

5.1.5. Правила доказу по відношенню до аргументів

1. Аргументи мають бути істинними.

Відносно аргументів це правило означає відповідність об'єктивній дійсності і доведеність. Помилковий або неспроможний аргумент призводить до помилок в доказі, що носять назву відповідно «Основна помилка» і «Передбачення основи»

2. Істинність аргументів повинна бути доведена незалежно від тези. Порушення цього правила веде до помилки «хибне коло».

3. Аргументи не повинні суперечити одне одному.

4. Аргументи повинні бути достатньою підставою для доказу істинності тези, тобто слід виконувати закон достатньої підстави.

Наприклад, якщо доведена істинність аргументів, що дана пропозиція належить до патентоздатних об'єктів, має винахідницький рівень, володіє новизною, може бути промислово придатною, то цього достатньо для визнання істинності тези «Дана пропозиція є винаходом, який може отримати правову охорону згідно із Законом».

Стосовно заявки це правило вимагає повноти даних для проведення порівняльного аналізу щодо ознак і заявленого результату і для встановлення причинно-наслідкового зв'язку між новими ознаками і технічним результатом.

5.2. Загальні вимоги до заявки на винахід (корисну модель) та її склад

5.2.1. Склад документів заявки

Заявка складається українською мовою і має включати (ч.5 ст.12 Закону):

1) Заяву про видачу патенту на винахід з проведенням кваліфікаційної експертизи або патенту на корисну модель.

2) Опис винаходу (KM).

3) Формулу винаходу (KM).

4) Креслення (якщо на них є посилання в описі).

5) Реферат.

Вищеперераховані документи є обов'язковими.

Крім того, є ряд додаткових документів, наприклад, до заявки повинен бути доданий документ про сплату збору за подачу заявки або документ про звільнення від такої сплати.

У разі подачі заявки через представника у справах інтелектуальної власності або іншу довірену особу, якій заявник доручив вести справи щодо даної заявки з правом підпису, обов'язковою є наявність довіреності.