Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

6.3.4.3. Завершення формальної експертизи. Вихідні документи

Після завершення формальної експертизи винаходу, якщо матеріали заявки відповідають вимогам, розглянутим вище у п.п. 3.4, 3.4.1, то заявнику надсилають повідомлення про завершення формальної експертизи і можливість проведення кваліфікаційної експертизи заявки. Після цього заявку передають до архіву.

Якщо за результатами формальної експертизи встановлено, що:

  • заявлений винахід (корисна модель) або група винаходів не відповідають вимогам частин 1 – 3 статті 6 Закону;

  • заявник не надіслав матеріалів на запит протягом установленого строку або клопотання про його продовження;

  • заявка з урахуванням матеріалів, надісланих у відповідь на запит, не відповідає вимогам статті 12 Закону,

  • то заявнику надсилають рішення про відмову у видачі патенту на винахід або рішення про відмову у видачі патенту на корисну модель .

  • Будь – яке рішення експертизи, чи то позитивне чи негативне надсилають заявнику з архіву і передача заявки для подальших дій здійснюється саме цим підрозділом.

6.3.4.4. Публікація відомостей про заявку на винахід та відомостей про патент на корисну модель. Тимчасова правова охорона заявки на винахід

Подальша доля заявки на винахід складається таким чином.

По закінченні 18 місяців від дати подання заявки на видачу патенту на винахід, а якщо заявлено пріоритет, то від дати її пріоритету, Установа публікує у своєму офіційному бюлетені визначені нею відомості про заявку за умови, що вона не відкликана, не вважається відкликаною або за нею не прийнято рішення про відмову у видачі патенту.

За клопотанням заявника Установа публікує відомості про заявку раніше зазначеного строку. За подання клопотання сплачується збір. Після публікації відомостей про заявку будь-яка особа має право ознайомитися із матеріалами заявки в установленому порядку. За ознайомлення із матеріалами заявки сплачується збір.

У разі виявлення в опублікованих відомостях очевидних помилок заявник має право подати клопотання про їх виправлення. Відомості про заявку на видачу корисної моделі не публікуються. Відомості про заявки, щодо яких Державний експерт прийняв рішення про віднесення їх до державної таємниці, не публікуються.

Опубліковані згідно із частиною шістнадцятою статті 16 цього Закону відомості про заявку на патент на винахід надають заявнику тимчасову правову охорону в обсязі формули винаходу, з урахуванням якої вони опубліковані.

Заявник має право на одержання компенсації за завдані йому після публікації відомостей про заявку збитки від особи, яка дійсно знала чи одержала письмове повідомлення українською мовою із зазначенням номера заявки про те, що відомості про заявку на винахід, який нею використовується без дозволу заявника, опубліковані. Зазначена компенсація може бути одержана заявником тільки після одержання ним патенту.

Дія тимчасової правової охорони припиняється від дати публікації в офіційному бюлетені відомостей про видачу патенту на винахід чи повідомлення про припинення діловодства щодо заявки.

Дія тимчасової правової охорони за міжнародною заявкою починається від дати публікації відомостей про неї Установою на умовах, викладених у частині другій цієї статті.

Що стосується заявки на корисну модель, то після сплати заявником державного мита за видачу патенту і збору за публікацію про видачу патенту, відомості про заявку на корисну модель передають до Державних реєстрів. В Держреєстрі здійснюють реєстрацію патенту на корисну модель, тобто йому надають номер і передають до відділу підготовки офіційних видань.

Заявнику, а тепер вже власнику патенту, надсилають охоронну грамоту одночасно із публікацією відомостей про видачу патенту згідно зі ст. 25 Закону протягом місяця, тобто після підписання відповідного числа бюлетеня «Промислова власність» головою Держдепартаменту.

Охоронну грамоту надсилають за адресою, вказаною в заяві. Охоронну грамоту можна також одержати безпосередньо в Укрпатенті за попередньою домовленістю.