Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

6.3. Порядок подання і проходження заявок на винаходи та корисні моделі в Укрпатенті

Необхідно зауважити, що порядок проходження заявок в підрозділах Укрпатенту постійно удосконалюється, тому порядок розгляду заявок, викладений нижче (див. рис. 16), відповідає сьогодняшньому стану цього питання.

Рис. 16. Схема проходження заявок на винаходи і корисні моделі

6.3.1. Подання заявки на винахід (корисну модель)

Заявку можна подати до Укрпатенту безпосередньо, надіслати поштою, а також передати телеграфом, телексом, електронною поштою чи будь-яким іншим подібним засобом зв’язку.

Якщо заявка подається безпосередньо заявником чи його довіреною особою, останнім видають розписку про прийняття матеріалів. Якщо матеріали не містять заяви про видачу патенту, викладеної українською мовою, то вони повертаються особі, яка їх подала.

Матеріали заявки реєструються таким чином:

- проставляється дата надходження матеріалів заявки, якщо вони містять, принаймні, заяву про видачу патенту в довільній формі, викладену українською мовою;

- присвоюється реєстраційний номер.

Якщо матеріали заявки надійшли електронною поштою або іншим подібним засобом зв’язку, заявник повинен протягом 14 днів від дати передачі повного зображення забезпечити надходження до Укрпатенту оригіналу (і двох копій) разом із листом, що ідентифікує попередню передачу.

Далі всі заявки надходять до відділу попереднього розгляду заявок і експертизи заявок на секретні об’єкти.

6.3.2. Попередній розгляд заявки

До встановлення дати подання заявки здійснюється її попередній розгляд. У ході попереднього розгляду заявка, яка не містить пропозиції заявника щодо віднесення винаходу (корисної моделі) до державної таємниці, розглядається на предмет наявності в ній матеріалів, які можуть бути віднесені згідно зі Зведенням відомостей, що становлять державну таємницю, до державної таємниці.

6.3.3. Встановлення дати подання заявки

Якщо матеріали заявки не містять державної таємниці, їх передають до відділення експертизи заявок на винаходи (КМ, ТІМ) у відділ попереднього розгляду заявок (ВПРЗ).

Важливою функцією ВПРЗ є встановлення дати подання заявки, що віднесено Законом до стадії формальної експертизи. Слід зазначити, що експерти Укрпатенту готують відповідно до ч. 3 ст. 16 Закону висновки, які набувають статусу рішення після затвердження їх Держдепартаментом.

Дата подання заявки встановлюється на підставі ст. 13 Закону.

Рішення про встановлення дати подання заявки за датою її надходження експерт приймає, якщо матеріали заявки принаймні містять:

  • заяву у довільній формі про видачу патенту, викладену українською мовою;

  • відомості про заявника та його адресу, викладені українською мовою;

  • матеріал, що справляє враження опису винаходу (КМ).

Якщо останній матеріал викладений іншою мовою, окрім української, то для збереження дати подання його переклад має надійти до Укрпатенту протягом 2-х місяців від дати надходження заявки.

Документ про сплату збору за подання заявки, або документ, що підтверджує пільги, які може мати заявник, повинен надійти до Укрпатенту разом із заявкою або протягом 2-х місяців після дати надходження заявки. Цей строк може бути продовжений, але не більше, ніж на 6 місяців. Якщо документ про сплату збору не надійде у вищевказаному порядку, то заявка вважається відкликаною, про що заявнику надсилають повідомлення. Якщо матеріали заявки відповідають ст. 13 Закону і документ про сплату збору наявний, заявнику надсилають рішення про встановлення дати подання заявки.

Не зважаючи на мінімальні вимоги до матеріалів заявки на цьому етапі, дата подання заявки не завжди може бути встановлена за датою надходження заявки. По-перше, вона може бути встановлена за датою надходження перекладу матеріалів заявки українською мовою, якщо цей строк перевищує 2 місяці від дати надходження перших матеріалів заявки. Заявники часто припускаються помилки, коли вважають, що треба надсилати переклад протягом 2-х місяців від дати отримання повідомлення Укрпатенту. По-друге, датою подання може вважатися дата одержання креслення, на яке є посилання в матеріалах заявки. В цьому разі для збереження первинної дати подання треба вилучити посилання на креслення і відмовитись від них. В іншому випадку дату подання буде встановлено за датою одержання Укрпатентом креслення. Якщо заявник не зробить вибору у встановлений 2-місячний термін, заявка вважається неподаною, про що заявнику надсилають повідомлення.

Після того, як за заявкою встановлено дату її подання, матеріали заявки передають до одного із відділів формальної експертизи.