Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

4.8. Роль формули винаходу при встановленні факту його використання

Як відомо, винахід вважається використаним, якщо при виготовленні пристрою, речовини або здійсненні способу використані всі ознаки, перераховані в обох частинах формули винаходу, що складається з одного пункту.

Якщо при встановленні факту використання визначено, що допущено заміну однієї або декількох ознак винаходу іншими взаємозамінними елементами (еквівалентними), то винахід також визнається використаним.

Відсутність одного або декількох ознак, вказаних у формулі, в реальному об'єкті, свідчить або про обхід цього винаходу або про нове рішення і факт використання винаходу не визнається.

Якщо охоронний документ виданий за заявкою, яка подана на групу винаходів, то в цьому випадку факт використання винаходу вважається встановленим за умови використання хоча б одного пункту формули винаходу.

Методика визначення факту використання винаходу передбачає виконання наступних дій:

  • складання переліку ознак, включених до формули винаходу тобто надання їй первинного виду сукупності суттєвих ознак (загальних);

  • складання переліку ознак об’єкта, на підставі якого встановлюється факт використання винаходу;

  • проведення порівняльного аналізу, тобто для кожної ознаки формули, узявши за основу її функцію, в переліку ознак об’єкта добирають ознаки з однаковою функцією;

  • визначення еквівалентності схожих ознак, на підставі основних положень теорії еквівалентів;

  • отримання висновку про факт використання або невикористання винаходу за наслідками всіх перерахованих дій.

5. Заявка на винахід (корисну модель)

5.1. Теоретичні основи побудови доказів у експертизі винаходів

5.1.1. Загальна структура доказу

Логічною основою побудови матеріалів заявки на винахід є докази. Всі положення, розглянуті в цьому розділі, стосуються і корисних моделей, якщо не обумовлено інше.

«Доказ - це логічна дія, в процесі якої істинність будь-якої думки обґрунтовується за допомогою інших думок».

Структура доказу включає тезу, аргументи (доводи, основи) і демонстрацію.

«Теза – це думка або положення, істинність якого потрібно довести».

Аргумент (довід, основа) – це думка, «істинність якої перевірена і доведена і яка тому може бути наведена для обґрунтовування істинності або помилковості висловленого положення». Як аргументи можуть виступати відомі факти, експерименти, відомі теоретичні положення, аксіоми, закономірності.

«Демонстрація – це логічне міркування, в процесі якого з аргументів (доводів) виводиться істинність або помилковість тези...Крім того під демонстрацією розуміється і сукупність логічних правил, які були використані в доказі». Таким чином, демонстрація - це, як правило, ланцюг взаємопов'язаних висновків, побудований відповідно до правил, методів і законів логіки.

Кожна заявка на винахід має довести тезу, яка в загальному вигляді є однаковою для всіх заявок і формулюється у вигляді думки: «Даний винахід може отримати правову охорону». В кожній конкретній заявці ця думка доповнюється вказівкою на технічну суть рішення, що заявляється, поданою у вигляді формули винаходу. Як аргументи для доказу цієї тези виступають ті факти, які необхідні і достатні для надання винаходу правової охорони, а саме: приналежність винаходу до патентоздатних об'єктів (ст.6 Закону), новизна рішення, наявність рівня винахідництва, можливість промислової придатності (ст.7 Закону).

Всі ці факти мають бути відображені в матеріалах заявки і відповідним чином підтверджені.

Демонстрація в даному доказі являє собою дедуктивний висновок (підведення окремого випадку під загальне визначення).