Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

7.2.3. Структура заявочних документів

Заява. Заява подається на друкарському бланку або у вигляді комп'ютерного роздруку. Вона має обов'язковий і необов'язковий зміст. Заява обов'язково повинна містити:

  • клопотання;

  • назву винаходу;

  • відомості про заявника і агента, якщо такий є;

  • вказівку держав, в яких на підставі міжнародної заявки проситься охорона винаходів ("вказані держави"). Реформування припускає скасування концепції вказівки держав і, як наслідок, відміну мита за вказівку і введення єдиного мита за міжнародну подачу (з 01.01.2004 року);

  • відомості про винахідника, якщо національне законодавство, принаймні, однієї із вказаних держав при подачі національної заявки вимагає згадки імені винахідника.

В необхідних випадках заява повинна містити:

  • домагання на пріоритет;

  • посилання на будь-який попередній міжнародний пошук або пошук міжнародного типу;

  • вибір певних видів охорони;

  • посилання на заявку або на основний патент;

  • вказівку на компетентний Міжнародний пошуковий орган, вибраний заявником.

Заява може містити:

  • відомості про винахідника;

  • прохання одержуючому відомству переслати пріоритетний документ Міжнародному бюро.

Заява повинна бути підписана заявником. В клопотанні має бути сформульоване прохання про те, щоб "ця міжнародна заявка розглядалася відповідно до Договору про патентну кооперацію". Назва винаходу повинна бути короткою (переважно від двох до семи слів англійською мовою або в перекладі на англійську мову) і точною. В заяві указується ім'я, адреса, громадянство і місце проживання заявника, а якщо є декілька заявників, то кожного із них.

Заявку про пріоритет указують в заяві, яка входить до цієї заявки. Якщо в заяві не вказано країну, до якої було подано заявку, і дату подачі заявки, то домагання пріоритету згідно із Угодою вважається недійсним.

Якщо номер попередньої заявки не указується в заяві, але повідомляється заявником в міжнародне бюро до закінчення 16-го місяця з дати пріоритету, жодна із вказаних держав не розглядає це як порушення терміну. Якщо номер повідомляється після закінчення згаданого терміну, міжнародне бюро сповіщає заявника і вказані відомства про дату отримання цього повідомлення, указує цю дату в міжнародній публікації міжнародної заявки, або, якщо до часу міжнародної публікації номер попередньої заявки не був повідомлений, цей факт оголошується в міжнародній публікації. Якщо дата подачі попередньої заявки, вказана в заяві, передує даті міжнародної подачі більше ніж на один рік, одержуюче відомство або, якщо воно цього не зробило, міжнародне бюро пропонує заявнику або анулювати заяву про пріоритет, або виправити дату подачі попередньої заявки, якщо вона була вказана помилково. Якщо заявник не зробить цього протягом одного місяця з дати пропозиції, заява про пріоритет анулюється.

Якщо заявник бажає щоб його міжнародна заявка розглядалася в якій-небудь вказаній державі не як заявка на патент, а як заявка на будь-який інший вид охорони, перерахований у статті 43 (авторське свідоцтво, свідоцтво про корисність, корисну модель, додатковий патент або додаткове свідоцтво, додаткове авторське свідоцтво або додаткове свідоцтво про корисність), він указує це в заяві.

Опис винаходу. Опис (Правило 5) повинен розкривати винахід достатньо ясно і повно, щоб винахід міг бути здійснений фахівцем в даній галузі.

Опис розпочинається із наведеної у заяві назви винаходу. Далі в описі: указується галузь техніки, до якої відноситься винахід, указується попередній рівень техніки в тому обсязі, в якому він відомий заявнику і який може вважатися корисним для розуміння винаходу, проведення пошуку і експертизи заявки на винахід; бажано, щоб опис містив посилання на документи, що відображують цей рівень;

  • розкривається заявлений винахід так, щоб можна було зрозуміти технічну задачу (навіть якщо вона не висловлена чітко) і її розв'язання, а також розкривається позитивний ефект винаходу, якщо такий є, з посиланням на попередній рівень техніки;

  • стисло описуються фігури креслень, якщо такі є;

  • висловлюється, принаймні, кращий із передбачуваних заявником варіантів для здійснення заявленого винаходу; це робиться у вигляді прикладів там, де це можливо, і з посиланнями на креслення, якщо такі є; якщо національне законодавство вказаної держави не вимагає викладу кращого варіанту, а задовольняється викладом будь-якого варіанту (незалежно від того, чи є він кращим чи ні), відсутність викладу кращого варіанту не повинна мати наслідків в цій державі;

  • ясно указується, якщо це не є очевидним з опису або характеру винаходу,яким чином винахід може бути використаний у промисловості, а також, яким чином він може бути виготовлений і застосований або, якщо він може бути тільки застосований, як це виконано. Вказаний спосіб і порядок викладу розділів опису дотримується завжди за винятком випадків, коли через характер винаходу інший спосіб або порядок викладу буде сприяти кращому розумінню і більш стислому викладу. Бажано, щоб кожному розділу опису передував відповідний заголовок.

Формула винаходу. Пункт або пункти формули винаходу (Правило 6) мають визначати об'єкт, на який витребується охорона. Пункти формули винаходу повинні бути ясними і точними. Вони мають повністю підкріплюватися описом винаходу. Кількість пунктів формули повинна бути розумною залежно від характеру винаходу, що заявляється, причому, якщо є декілька пунктів формули, то вони послідовно нумеруються арабськими цифрами.

Формула не повинна містити посилань на опис або креслення відносно технічних ознак винаходу, за винятком випадків, коли це абсолютно необхідно. Зокрема, вона не повинна містити таких посилань, як, наприклад, "як описано в частині... опису або "як показано на фігурі... креслень". Якщо міжнародна заявка містить креслення, бажано, щоб технічні ознаки, згадані у формулі, супроводжувалися посилальними позначеннями, що відносяться до них, які у разі їх використання бажано брати в дужки. Якщо посилальні позначення не сприяють більш швидкому розумінню формули, їх не, слід робити.

В Інструкції також вказано, що у випадках, коли це доречно, формула винаходу містить:

  • частину, яка указує на ті технічні ознаки винаходу, які необхідні для визначення об’єкта, що заявляється, але які в сукупності є частиною попереднього рівня техніки;

  • відрізняльну частину, що починається словами «який (яка, яке) відрізняється тим, що", "удосконалення якого полягає в тому, що" або будь-якими іншими аналогічними словами, що конкретно указують на технічні ознаки, на які в поєднанні з ознаками попередньої частини витребується охорона.

Проте вказана структура формули винаходу не є строго обов'язковою. Якщо національне законодавство указаної держави не вимагає, щоб формула складалася за цим принципом, недотримання такого принципу складання формули не має наслідків в цій державі за умови, що фактично застосований принцип складання формули задовольняє вимогам національного законодавства цієї держави. Формула винаходу може мати залежні пункти, які включають всі ознаки одного або декількох інших пунктів, і повинна містити посилання, по можливості на самому початку, на інший пункт або пункти, після чого указуються ознаки, що додатково заявляються. Будь-який залежний пункт, який посилається більш ніж на один інший пункт ("пункт формули, що містить множинну залежність") посилається на такі пункти тільки у вигляді альтернативи. Пункти формули, що містять множинну залежність, не повинні служити основою для інших пунктів формули, що також містять множинну залежність. Вважається, що будь-який залежний пункт формули включає всі обмеження, що містяться в пункті, на який він посилається, або, якщо залежний пункт є пунктом, що містить множинну залежність, він включає всі обмеження, що містять конкретний пункт, разом із яким він розглядається.

Всі залежні пункти формули посилаються на єдиний попередній пункт, і всі залежні пункти формули, що посилаються на декілька попередніх пунктів, групуються разом, наскільки це можливо.

Креслення. Креслення в міжнародній заявці подають в тих випадках, коли вони необхідні для розуміння винаходу. Заявник може також включити креслення до міжнародної заявки і в тих випадках, коли вони не є необхідними для розуміння винаходу, але характер винаходу допускає ілюстрацію у вигляді креслень. Креслення виконуються стійким чорним або синім чорнилом. Вони не повинні містити яких-небудь написів, за виключенням абсолютно необхідних одного або декількох слів, таких, як "вода", "пара", "відкрито", "розріз по АА", а у разі електричних ланцюгів, блок-схем або технологічних схем - декількох коротких ключових слів, необхідних для розуміння.

На одному аркуші креслень можуть розташовуватися декілька фігур. Окремі фігури нумеруються послідовно арабськими цифрами, причому незалежно від нумерації сторінок. Посилальні позначення, не згадані в описі, не проставляються на кресленнях, і навпаки. Одним і тим самим елементам креслень відповідають однакові посилальні позначення у всій міжнародній заявці. Якщо на кресленнях є значна кількість посилальних позначень, рекомендується прикладати окремий аркуш із переліком всіх посилальних позначень і найменувань елементів, до яких ці позначення відносяться.

Реферат. Реферат служить виключно цілям технічної інформації і не може братися до уваги в інших цілях, зокрема для тлумачення обсягу проханої охорони. У зв'язку із цим він складається так, щоб він міг служити ефективним інструментом пошуку в певній галузі і допомогти ученим, інженерам і дослідникам вирішити питання, чи є необхідність звертатися до самої міжнародної заявки.

В рефераті (Правило 8) указується галузь техніки, до якої відноситься винахід, він складається так, щоб ясно розумілася технічна задача, суть її розв'язання за допомогою винаходу і основні можливості використання винаходу. Реферат повинен бути коротким (бажано від 50 до 150 слів англійською мовою або в перекладі на англійську мову) і не містити заяв відносно якості або цінності винаходу, що заявляється, або його передбачуваного використання.

Кожна основна технічна ознака, вказана в рефераті та ілюстрована кресленням, має супроводжуватися посилальним позначенням, взятим у дужки.