Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

3.3.3. Об'єкт винаходу (корисної моделі) - «штам мікроорганізму, культура клітин рослин і тварин»

Штам (від німецького Stamm - покоління, потомство) - це чиста культура мікроорганізмів, виділена з природного місцезнаходження, яким може бути навколишнє середовище (грунт, вода тощо), а також з організму тварин або людини.

Виділені штами використовуються безпосередньо як мікробна маса або як виробничі штами, що продукують отримання корисних речовин. Штами також служать вихідними для селекції виробничих штамів. Широке застосування штами знайшли внаслідок своєї здатності продукувати різні корисні для людини речовини. Штами мікроорганізмів можуть виступати як об'єкт впливу і як засіб впливу. Як об'єкт винаходу (п.12 Правил) штами характеризуються ознаками, достатніми для розпізнавання певного виду мікроорганізму.

Відома наукова класифікація мікроорганізмів, заснована на біологічних особливостях мікроорганізмів, є непридатною для цілей патентної експертизи. Тому при експертизі винаходів штами підрозділяють на такі групи:

- штами - продуценти речовин (антибіотиків, ферментів тощо);

- штами, що використовуються безпосередньо у вигляді мікробної маси;

- вакцинні штами;

- штами бактеріофагів.

Кожна група характеризується своїми специфічними ознаками.

3.3.4. Об'єкт винаходу (корисної моделі) - «спосіб»

Процес (спосіб) як об'єкт винаходу - це дія або сукупність дій, виконання взаємозв'язаних дій над матеріальним об'єктом за допомогою матеріальних об'єктів (Р. 3.2 Правил).

З усіх об'єктів винаходів спосіб має найбільшу різноманітність в ознаках, які його можуть характеризувати. Це витікає із самого визначення способу як об’єкта винаходу. Разом із такою обов'язковою ознакою, як наявність дії або сукупності дій, в характеристиці способу можуть брати участь речовини і пристрої, над якими або за допомогою яких ці дії здійснюються.

Характерною особливістю способу, на відміну від пристрою, є те, що в тих випадках, коли він являє собою сукупність прийомів, вони співвіднесені в часі (послідовно, одночасно тощо).

Спосіб можуть характеризувати, зокрема, наступні ознаки:

1) Порядок виконання цих дій в часі, тобто послідовно, одночасно тощо:

- «перед охолоджуванням додають ...»;

- «одночасно із продуванням нагрівають».

2) Режими (умови) проведення дій, тобто температурні, тиску, швидкості, напрямку, потужності тощо:

- «змішують при охолоджуванні до 5 °С»;

- «відновлення воднем ведуть при катодній густині струму 1 А/дм2».

3) Речовини або матеріали, що використовуються:

- «нагрівають в атмосфері газоподібного хлору»;

- «обробляють парою».

4) Використовувані пристрої: інструменти, апарати, пристосування тощо:

- «продувають через перегородку з наскрізними порами»;

- «в простір усередині перегородки завантажують шихту ...».

3.3.5. Нове застосування відомого продукту або способу

Нове застосування відомого об’єкта правильніше розглядати не як об'єкт винаходу (корисної моделі), а як специфічне технічне рішення, що полягає у пропозиції використовувати відомий об'єкт (пристрій, спосіб, речовину, штам мікроорганізмів) за новим призначенням (ч. 14 Правил).

Об'єктом такого винаходу по суті є відомий об'єкт, але з новою сукупністю властивостей, завдяки якій стає можливим його застосування за новим призначенням, за незмінності сукупності суттєвих ознак, що характеризують цей об'єкт.

Тому, аналізуючи цей відомий об'єкт, звертають увагу на незмінність його суттєвих ознак, в якості яких виступають ознаки, властиві даному виду об’єкта.

Відсоток винаходів на „застосування” є незначним.

Приклад формули винаходу: „застосування шлаку відновного електроплавлення окислених нікелевих руд при виробництві ферронікелю як сировини для виробництва неорганічних безперервних волокон”.