Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

3.7.3. Документ про повноваження

Документом, що засвідчує повноваження представника, є довіреність.

У довіреності зазначається:

  • ім’я особи, якою вона видана;

  • ім’я особи, якій вона видана;

  • обсяг повноважень, які надаються особі, на ім’я якої видано довіреність. Якщо представнику надаються повноваження на відкликання заявки або на передачу права на одержання свідоцтва за заявкою, то про це повинно бути спеціально обумовлено в довіреності.

  • дата її вчинення, без якої довіреність вважається недійсною.

Довіреність підписується особою, яка її видала. Якщо довіреність видається від імені юридичної особи України, то підпис особи, що має на це повноваження, скріплюється печаткою.

Строк дії довіреності встановлюється у довіреності. Якщо строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

Форма і строк дії довіреності, виданої поза межами України, визначаються за законом країни, де була видана довіреність.

Довіреність представнику, зареєстрованому в Державному департаменті інтелектуальної власності, для представництва особи, що проживає за межами України, може бути видана як самим заявником, так і представником у справах інтелектуальної власності, що має відповідну довіреність з правом передоручення, видану заявником. Довіреність, що видається у порядку передоручення, повинна бути нотаріально посвідчена. Строк довіреності, виданої у порядку передоручення, не може перевищувати строку основної довіреності, на підставі якої вона видана. Із припиненням представництва за довіреністю, втрачає чинність передоручення.

Якщо заявка, що має містити довіреність, такої не містить, представник повинен додати її до заявки самостійно або у відповідь на повідомлення Укрпатенту. При цьому, якщо дата подання заявки передує даті вчинення довіреності, представник повинен подати разом з довіреністю заяву або інший документ заявника про схвалення ним подання заявки представником.

Якщо довіреність викладена мовою іншою ніж українська, то надається її переклад українською мовою.

3.8. Подання заявки

1) Відповідно до статті 7 Закону заявку подає особа, яка бажає одержати свідоцтво. Заявку безпосередньо подають або надсилають на адресу Укрпатенту.

Разом із заявкою може бути подано її електронну копію на дискеті чи на компакт-диску CD-R. Така копія надається як група файлів, кожен з яких є електронною копією окремого документа заявки. Документи повинні бути підготовлені, як правило, в редакторі WORD, тексти документів – у форматі RTF з використанням одного із шрифтів: Times New Roman, Arial, розмір 9. Зображення позначення надається розміром 8х8 з застосуванням DPI 300.

Відповідно до статті 8 Закону датою подання заявки є дата одержання Укрпатентом матеріалів, що містять принаймні:

  • клопотання у довільній формі про реєстрацію знака, викладене українською мовою;

  • відомості про заявника та його адресу, викладені українською мовою;

  • достатньо чітке зображення позначення, що заявляється;

  • перелік товарів і послуг, для яких заявляється знак.

2) За дорученням заявника заявку може бути подано через представника.

Іноземні особи та особи без громадянства, які проживають чи мають постійне місцезнаходження поза межами України, у відносинах з Укрпатентом реалізують свої права через представників у справах інтелектуальної власності, якщо інше не передбачено міжнародними угодами.

Якщо в заяві зазначено два або декілька заявників, то один з них може бути призначений іншими заявниками як спільний представник.

3) Будь-яка дія представника або будь-яка дія щодо нього має наслідки дії, що здійснена відповідним заявником або заявниками або щодо них.

4) Якщо заявку подають через представника, то заявка повинна містити видану заявником довіреність, що визначає його (її) повноваження, або її копію .

Якщо довіреність викладена мовою оригіналу, то до неї додають переклад українською мовою.

Довіреність має бути подана разом з іншими документами заявки.

Довіреність може стосуватися однієї або декількох заявок, зазначених у ній.

Якщо довіреність видано на ведення справ за декількома заявками, то до кожної заявки додається копія довіреності.

5) Будь-яке призначення представника може бути скасоване особами, які здійснили це призначення. Особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно повідомити про це Укрпатент.

Представник може відмовитись від вчинення дій, які були визначені довіреністю, шляхом надання підписаного ним повідомлення.

Представництво за довіреністю припиняється у разі:

а) закінчення строку довіреності;

б) скасування довіреності особою, яка її видала;

в) відмови представника від вчинення дій, що були визначені довіреністю;

г) смерті особи, яка(якій) видала(видана) довіреність;

д) припинення юридичної особи, яка видала довіреність;

е) припинення юридичної особи, якій видана довіреність.

Призначення представника також вважається скасованим у разі зміни заявника, якщо новий заявник не призначив свого представника.

6) За подання заявки сплачується збір у порядку та розмірах, встановлених Порядком.

Датою надходження документа про сплату збору вважається дата зарахування суми збору на поточний рахунок Укрпатенту. У зв’язку з цим зарахування збору за подання заявки повинно бути здійснено до надходження заявки до Укрпатенту або протягом двох місяців після дати подання заявки. Цей строк продовжується, але не більше ніж на шість місяців, якщо до його спливу буде подано відповідне клопотання та сплачено збір за його подання.

У разі коли дата зарахування збору на поточний рахунок Укрпатенту є пізнішою, ніж допустима згідно із Законом кінцева дата його сплати, датою надходження документа про сплату збору вважається дата, зазначена у розрахунковому документі на паперовому носії, що відповідає вимогам, встановленим Порядком.

Якщо заявник має пільги щодо сплати збору за подання заявки або звільнення від такої сплати, то до заявки, крім документа про сплату збору за подання заявки, додаються клопотання про надання пільги з копією документа, що підтверджує право на звільнення чи часткове звільнення від сплати зазначеного збору.

Розрахунковий документ про сплату збору на паперовому носії необхідно подати разом з заявкою, у разі сплати збору нерезидентом України у валюті, яка відрізняється від валюти, зазначеної відповідно у графі 3 або 4 додатка до Порядку.

7) Якщо заявник бажає скористатись правом пріоритету кількох попередніх заявок, то він повинен відповідно до частини 3 статті 9 Закону подати до Укрпатенту заяву про пріоритет з посиланням на дату подання і номер попередньої заявки та копію попередньої заявки, якщо ця заявка була подана в іноземній державі - учасниці Паризької конвенції. Якщо попередніх заявок декілька, то додають копії всіх попередніх заявок. За потреби, Укрпатент може зажадати переклад кожної попередньої заявки українською мовою.

Якщо заявник бажає скористатись правом пріоритету знака, використаного в експонаті, показаному на офіційній або офіційно визнаній міжнародній виставці, проведеній на території держави – учасниці Паризької конвенції, то він повинен відповідно до частини 3 статті 9 Закону протягом трьох місяців від дати подання заявки до Укрпатенту подати заяву про пріоритет знака та документ, засвідчений адміністрацією або оргкомітетом виставки, що підтверджує показ експонатів з використанням заявленого знака на офіційній міжнародній або на офіційно визнаній міжнародній виставці, проведеній на території держави – учасниці Паризької конвенції.

Відповідальність за достовірність інформації, наведеної в заявці та документах, що додаються до заявки, несе заявник або призначений заявником представник.