Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій всіх.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
421.58 Кб
Скачать

Конспект лекцій з курсу

«Конституційне право України».

Тема: «Конституційне право України – як галузи права»

(лекція 1 і 2).

План:

1. Предмет і методи конституційного права України як галузі права. Поняття конституційного права України як галузі права.

2. Системно-структурна характеристика конституційного права України.

3. Поняття, особливості та класифікація норм конституційного права України.

4. Поняття, види та особливості інститутів конституційного права України.

5. Конституційно-правові відносини: поняття, суб’єкти, об’єкти. Юридичні факти у конституційному праві України.

6. Джерела конституційного права України права: поняття, особливості, види.

1. Предмет і методи конституційного права України як галузі права. Поняття конституційного права України як галузі права.

Предметом правового регулювання конституційного права виступає досить велика частина суспільних відносин. В юридичній літературі зустрічаються різні підходи щодо визначення кола суспільних відносин які виступають предметом правового регулювання конституційного права України. Якщо їх певним чином узагальнити, то можна виділити декілька основних груп даних суспільних відносин, що є предметом правового регулювання, а саме:

  • відносини які регулюють правове положення особи і громадянина в державі;

  • відносини які регулюють порядок утворення та функціонування державних органів і органів місцевого самоврядування;

  • відносини які регулюють питання пов’язані з територіальним устроєм держави.

Після окреслення кола суспільних відносин, які є предметом правового регулювання конституційного права, декілька слів варто сказати і про метод правового регулювання конституційного права. Як відомо під методом правового регулювання розуміють сукупність прийомів і способів впливу правових норм на ті чи інші суспільні відносини. Для конституційного права характерним як правило будуть всі ті особливості у методі правового регулювання, які є в інших галузях права. В той же самий час, більшість авторів які пишуть на дану проблематику звертають увагу і на особливості методу правового регулювання конституційного права. Ця особливість полягає насамперед в тому, що даний метод правового регулювання можна характеризувати як установчий, комплексний і універсальний. Маючи певну уяву про предмет і метод правового регулювання конституційного права, можна дати (вивести) поняття цієї галузі права. Отже,

Конституційне право України -

це самостійна галузь права, яка являє собою систему правових норм, що регулюють основи конституційного ладу, основи правового положення особи і громадянина в державі, територіальний устрій держави, а також організацію діяльності та систему органів державної влади і місцевого самоврядування. .

2. Системно-структурна характеристика конституційного права України.

Відомо, що система будь-якої галузі права, - це її внутрішня структурна будова, це об’єктивно зумовлена внутрішня структурна організація галузі. Ця внутрішня організація насамперед полягає в єдності й погодженості всіх правових норм даної галузі а також в розподілі цих норм по правових інститутах.

Отже, під

системою конституційного права України розуміють об’єктивне, логічне і взаємопогоджене між собою поєднання (об’єднання) конституційно-правових норм по інститутах, яке дозволяє їм (т.б. конституційно-правовим нормам) функціонувати як єдиному цілісному механізмові.

(іншими словами: система конституційного права така її внутрішня будова за якої її внутрішні елементи - правові норми як найменші складові частини, об’єднавшись між собою по інститутах мають змогу виконувати своє основне призначення - комплексно врегульовувати суспільні відносини)

Елементами системи конституційного права :

  1. конституційно-правові норми;

  2. конституційно-правові інститути:

3. Поняття, особливості та класифікація норм конституційного права України.

Конституційно-правова норма (норма конституційного права) - це встановлене або санкціоноване Українською державою формально-обов’язкове правило поведінки для учасників конституційно-правових відносин,

Для норм конституційного права будуть властиві всі загальні ознаки, які є притаманні для правових норм взагалі . Це такі властивості як:

  • загально обов’язковість;

  • встановленість державою:

  • наявність відповідальності за їх порушення чи невиконання і т.д.

Особливості:

  • норми конституційного права мають свої особливості у внутрішній будові. В класичному варіанті, правова норма складається з гіпотези, диспозиції і санкції . В нормах конституційного права як правило санкція (третя частина правової норми - яка визначає міру покарання за невиконання правил поведінки передбачених диспозицією) відсутня. Дуже частими є також відсутність і інших частин правовою норми, Бувають випадки коли конституційно-правова норма містить тільки одну якусь свою частину: гіпотезу або диспозицію.

  • друга особливість норм конституційного права полягає в тому, що норми конституційного права на відміну від норм інших галузей права (кримінального. адміністративного, земельного іт.д.) регулюють найбільш важливі суспільні відносини;

  • за способом регулювання більшість з них має імперативний характер;

  • мають найбільшу стабільність;

  • вони фактично виступають основою (фундаментом) для норм інших галузей права. Особливо це проявляється коли мова іде про норми Конституції України. Приклад: положення норм Конституції України із ст. 43 (право на працю), ст, 44 (право на страйк), ст.45 (право на відпочинок), ст.46 (право на соціальний захист) - фактично закладають основу для цілих галузей права, а саме трудового права і права соціального забезпечення.

  • серед них окрім класичних правових норм можна зустріти так-звані «норми принципи» та «норми цілі». Наприклад: ст.1 Конституції України « Україна є суверенна і незалежна. Демократична. Соціальна і правова держава».

Класифікація конституційно-правових норм:

  • за функціональною направленістю – 1) регулюючі

  1. охорончі

  • за способом дії (впливу) на суб’єкта права - 1) уповноважуючі 2) зобов’язуючі; 3)забороняючі

  • за часом дії – 1) постійні

2) тимчасов

3) виключні (норми які діють тільки у виключних обставинах).