Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

7.2.7. Міжнародна попередня експертиза

До органів міжнародної попередньої експертизи висувається мінімум вимог відносно кількості співробітників, їх технічної кваліфікації, мінімуму документації, мовних знань тощо відповідно до Правила 63.

Метою міжнародної попередньої експертизи є складання попереднього і незобов'язучого висновку щодо того, чи є заявлений винахід новим, чи відповідає він рівню (є неочевидним) винахідництва і чи може бути промислово придатним. Заявлений винахід вважається новим, якщо цього не спростовує попередній рівень техніки. Під рівнем техніки розуміють все те, що стало доступним публіці будь-де в світі за допомогою письмового розкриття (включаючи креслення та інші ілюстрації) за умови, що таке розкриття мало місце раніше дати міжнародної подачі міжнародної заявки, за якою проводиться міжнародна попередня експертиза, або дати пріоритету міжнародної заявки. Для цілей міжнародної попередньої експертизи заявлений винахід вважається відповідним рівню винахідництва, якщо він, зважаючи на рівень техніки на відповідну встановлену дату не є очевидним для фахівців даної галузі. Для цілей міжнародної попередньої експертизи заявлений винахід вважається промислово придатним, якщо за своєю природою він може бути здійснений або використаний (в технологічному сенсі) в якій-небудь галузі промисловості. Необхідно відзначити, що описані вище критерії служать тільки для цілей міжнародної попередньої експертизи, а будь-яка Договірна держава може застосовувати додаткові або інші критерії для вирішення питання, чи є заявлений винахід патентоздатним в цій державі.

При проведенні міжнародної попередньої експертизи беруться до уваги всі документи, на які зроблено посилання в звіті про міжнародний пошук, а також будь-які додаткові документи, що мають відношення до винаходу, який заявляється. Міжнародна попередня експертиза проводиться на основі формули винаходу, опису винаходу і креслень в тому вигляді, в якому вони були в міжнародній заявці на початку міжнародної попередньої експертизи. Ураховується відношення кожного окремого пункту формули винаходу до рівня техніки в цілому, причому береться до уваги відношення пункту формули винаходу не тільки до окремих документів або їх окремо взятих частин, але і до сукупностей таких документів або частин документів у тих випадках, коли такі сукупності є очевидними для фахівця даної галузі. Заявник має право підтримувати контакт усно і письмово з органом міжнародної попередньої експертизи (ОМПЕ), вносити зміни до формули і опису винаходу, до креслення в установленому порядку і у встановлений термін до підготовки висновку міжнародної попередньої експертизи, але ці зміни не повинні виходити за рамки того, що розкрито у первинно поданій міжнародній заявці.

Якщо винахід не задовольняє вищеперерахованим критеріям або міжнародна заявка не задовольняє вимогам Договору та Інструкції, заявника повідомляють письмово, і заявник може відповісти на це письмове повідомлення. У тому випадку, коли заявка не задовольняє вимозі єдності винаходу, ОМПЕ може запропонувати заявнику на розсуд останнього або обмежити формулу так, щоб вона відповідала даній вимозі, або сплатити додаткові мита. Якщо заявник у встановлений термін не виконає цю вимогу, ОМПЕ складає висновок щодо тих частин міжнародної заявки, які, на його думку, відносяться до головного винаходу, і відзначає це у висновку. Якщо міжнародна заявка відноситься до об’єкта, за яким, відповідно до Інструкції. ОМПЕ не зобов'язаний проводити міжнародну попередню експертизу, або якщо опис винаходу, формула винаходу або креслення є настільки неясними або формула винаходу настільки слабо підкріплюється описом, що не можна зробити ніякого певного висновку відносно новизни, рівня винахідництва або промислової придатності заявленого винаходу, ОМПЕ не розглядає заявку і повідомляє заявника про це рішення і свої мотиви.

Висновок міжнародної попередньої експертизи складається у встановлений термін, що не перевищує шести місяців з початку міжнародної попередньої експертизи або восьми місяців у тих випадках, коли ОМПЕ пропонує обмежити формулу винаходу або сплатити додаткові мита.

Висновок містить ідентифікацію ОМПЕ, який проводив експертизу, номер міжнародної заявки, ім'я заявника, назву одержуючого відомства, дату міжнародної подачі, дату представлення вимоги, дату висновку, класифікацію. Висновок не містить ніяких тверджень про те, чи є або чи представляється заявлений винахід патентоздатним або непатентоздатним згідно будь-якому національному законодавству. У висновку стверджується щодо кожного пункту формули, чи він відповідає критеріям новизни, рівня (неочевидності) винахідництва і промислової придатності. Твердження складається із слів "Так" або "Ні"' і супроводжується посиланнями на документи, які вважаються підтвердженням зроблених висновків з такими поясненнями, які вимагаються в даних конкретних обставинах.

Якщо будь-який з трьох критеріїв не витримується, твердження має бути негативним. В тому випадку, якщо будь-який з критеріїв, узятий окремо, дотриманий, у рішенні указується той критерій або ті критерії, які дотримані. Пояснення даються кожного разу, коли твердження відносно будь-якого пункту формули винаходу є негативним.

Якщо ОМПЕ вважає, що міжнародна заявка містить будь-які недоліки, він наводить у висновку свою думку і обґрунтування цієї думки. Якщо експертиза проводилася щодо обмеженої формули винаходу або тільки щодо "головного винаходу", у висновку міжнародної попередньої експертизи указується, щодо яких частин міжнародної заявки проводилася міжнародна попередня експертиза, а за якими - ні. Орган міжнародної попередньої експертизи в той самий день направляє одну копію висновку міжнародної попередньої експертизи і додатків до нього, якщо такі є, в міжнародне бюро і одну копію -заявнику. Міжнародне бюро виготовляє копії документів для розсилки до кожного вибраного відомства, в якому заявник має намір використовувати результати Міжнародної попередньої експертизи. Патентні відомства цих країн не можуть розпочати діловодство за заявкою до закінчення 25-ти місяців з дати пріоритету, оскільки перший письмовий висновок ОМПЕ заявник одержує до кінця 20-го місяця, і два місяці (21-й і 22-й) заявнику даються для відповіді на висновок. ОМПЕ готує висновок до кінця 23-го місяця, і два подальших місяця (24-й і 25-й) використовуються заявником на підготовку перекладів.

Національні законодавства не можуть висувати інших або додаткових вимог до форми або змісту міжнародної заявки, окрім тих, які передбачені Договором та Інструкцією, проте ніщо в Договорі і Інструкції не повинне розумітися як можливе обмеження права кожної Договірної держави встановлювати матеріально-правові умови патентоздатності. Будь-яка Договірна держава при визначенні патентоздатності винаходу, що заявляється в міжнародній заявці, має право застосовувати критерії свого національного законодавства відносно рівня техніки, умов патентоздатності, вимог про надання. заявником доказів відносно будь-якої матеріально-правової умови патентоздатності, встановленої цим законодавством.