Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

6.1.3. Апеляційна палата, її завдання та функції

Національне законодавство містить норми, які дають можливість захищати права на об'єкти інтелектуальної власності., як в судовому, так і в адміністративному порядку.

Адміністративний порядок захисту прав на об'єкти інтелектуальної власності передбачає звернення особи до Апеляційної палати Державного департаменту інтелектуальної власності.

Апеляційна палата діє на підставі «Положення про Апеляційну палату Державного департаменту інтелектуальної власності», яке затверджене Міністерством юстиції від 08.02.2002 за №120/6408.

Положення про Апеляційну палату розроблене відповідно до Законів України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг», «Про охорону прав на сорти рослин», «Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем», «Про охорону прав на вказівку місць походження товарів».

Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону заявник може опротестувати рішення Установи за заявкою протягом 2-х місяців від дати отримання цього рішення або копій матеріалів, які він зажадав від Установи згідно із Законом. За подачу апеляції платять збір. Заперечення заявника розглядається протягом 2-х місяців від дати його надходження до Апеляційної палати.

Заперечення проти рішення за заявками розглядаються відповідно до регламенту Апеляційної палати протягом двох місяців від дати отримання заперечення у межах мотивів, висловлених заявником в запереченні і під час його розгляду.

Термін розгляду заперечення може бути продовжений за ініціативою заявника, але не більше, ніж на два місяці.З гідно із ч. 7 ст. 24 у разі задоволення заперечення заявнику повертають збір повністю або частково. Апеляції подаються українською мовою. Рішення Апеляційної палати може бути оскаржене в судовому порядку протягом двох місяців із дати отримання цього рішення.

6.2. Скорочений зміст головних нормативних актів, за якими проводять експертизу заявок на винаходи та корисні моделі

Нормативними актами, які обумовлюють проходження заявок в Укрпатенті та їхню експертизу, є такі:

- Закон України «Про охо рону прав на винаходи і корисні моделі» (далі – Закон) відповідно до діючої редакції на час розгляду заявки;

В Законі визначені основні поняття об’єктів правової охорони, зокрема поняття «винахід» та «корисна модель», визначені об’єкти винаходів та корисних моделей, порядок подання і загальний зміст заявок, їх розгляд, форми охорони винаходів та корисних моделей, правові наслідки для винахідників та заявників, які випливають з факту одержання охоронного документа тощо.

- Правила складання та подання заявок на винаходи і корисні моделі (діюча редакція), які регламентують комплектність заявочних матеріалів, визначають правила, за якими кожен із документів заявки має бути складений;

- Правила розгляду заявки на винахід і заявки на корисну модель (діюча редакція), які регламентують схему і порядок розгляду заявок, порядок листування між заявником та експертизою, підстави для направлення запиту чи повідомлення, підстави для відмови у видачі патенту тощо.

Крім того, під час розгляду заявок враховуються роз’яснення та накази Держдепартаменту, які вносять уточнення та покращують процедуру розгляду заявок та їх проходження в період між перевиданням основних нормативних документів та Правил, а також накази та рекомендації відділу методології Укрпатенту.