Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект %3C%3CНабуття прав ІВ%3E%3E 2010.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
2.66 Mб
Скачать

5.3.4.4. Особливості опису на різнорідні об'єкти

В описі винаходів, що являють собою різнорідні об'єкти, які вирішують будь-яку задачу на дату подачі заявки лише спільно, наводять докладну характеристику кожного об’єкта сукупності.

У назві мають бути вказані всі об'єкти сукупності, що заявляється, за принципом їх підпорядкованості (наприклад, «Спосіб видалення рідини з поверхні виробів і пристрій для його здійснення», «Дрібнопористий фільтруючий матеріал, спосіб його отримання і пристрій для здійснення способу»).

В розділі «Рівень техніки» вказують, відповідно, відомі аналогічні рішення і прототип для кожного з різнорідних об'єктів. Наприклад, в заявці на спосіб і пристрій для його здійснення описують спочатку аналоги способу, потім аналоги пристрою і далі, аналогічно, прототип способу і прототип пристрою. Можливий і інший порядок викладу, при якому описують аналоги способу та його прототип, а потім аналоги пристрою і його прототип. В цьому ж розділі відзначають недоліки прототипу кожного із об'єктів сукупності, що заявляється.

В розділі «Суть винаходу» указують ту суспільну потребу, яка може бути задоволена тільки при спільному використанні різних об'єктів.

При цьому технічні результати для кожного з об'єктів можуть бути різними. Розділ «Суть винаходу» містить також опис суттєвих ознак кожного об’єкта сукупності.

Розділ «Відомості,...» - приклади здійснення кожного об’єкта, подані таким чином, щоб було видно єдиний задум винахідництва, який об'єднує цю групу винаходів.

В описі мають бути наведені чіткі аргументи для доказу правомірності об'єднання в заявці різних об'єктів саме на дату подачі заявки:

  • поставлена задача не може бути вирішена об'єктом тільки одного виду;

  • другий (і третій) об'єкт сукупності, що заявляється, призначений тільки для вирішення вказаної задачі спільно з першим об'єктом і не має самостійного значення.

Наприклад, в заявці на спосіб і пристрій для його реалізації має бути показано, що новий спосіб може бути здійснений лише за допомогою заявленого з ним нового пристрою, а останній придатний тільки для реалізації заявленого способу.

5.3.4.5. Особливості описів, що відносяться до мікробіологічних об'єктів

Законодавство відносить до мікробіологічних об'єктів:

- штами мікроорганізмів різного призначення;

- мікробіологічні способи;

- речовини, що отримані мікробіологічним шляхом;

- вакцини;

- імунні сироватки.

Специфіка цих об'єктів полягає в тому, що вони безпосередньо включають мікроорганізм або найтіснішим чином пов'язані з ним. Заявки на винаходи, що відносяться до перерахованих об'єктів, повинні включати як обов'язковий документ про депонування штаму в колекції культур мікроорганізмів (доповнення 2 до п.6.2.6.3. Правил «Перелік депозитаріїв, які проводять депонування штамів з метою здійснення патентної процедури»). При цьому, дата депонування повинна бути більш ранньою, ніж дата пріоритету. До заявки на штам повинен бути доданий також документ, що підтверджуює корисність штаму і досягнення технічного результату винаходу. У випадку, коли йдеться про штам-продуцент, корисність штаму виражається через корисні властивості речовини,що продукується.

Документ про корисність готується спеціалізованими організаціями. Якщо штам є продуцентом діагностичних, профілактичних або лікувальних речовин, наприклад антибіотиків, вітамінів і ферментів медичного призначення, необхідний висновок органу Міністерства охорони здоров'я України. Якщо штам мікроорганізму сам використовується з метою діагностики, профілактики і лікування захворювань, потрібні акти його клінічних випробувань відповідно до дозволу Фармакологічного комітету.

Якщо штам використовується для отримання харчових і смакових речовин або сам застосовується як такий засіб, висновок повинен дати Інститут харчування АМН України.

У випадку, коли йдеться про ветеринарний або кормовий штам для дріжджування силосу тощо, вимагається висновок Ветеринарного управління Міністерства сільського господарства.

Якщо заявка на винахід відноситься до речовини, що отримана мікробіологічним шляхом, вона повинна містити акт випробування цієї речовини (акт клінічних випробувань для лікарських засобів, висновок про біологічну активність для БАЗ. Акт експериментальних випробувань для ветеринарних засобів, висновок Інституту харчування для харчових і смакових речовин). До заявки на БАЗ додається довідка про реєстрацію БАЗ в Науково-дослідному інституті з випробувань хімічних сполук.

Заявки на винахід, що відносяться до вакцин і сироваток, оформляються відповідно до вимог до заявок на винахід в галузі медицини. Описи винаходів, що відносяться до вказаних вище об'єктів, повинні включати необхідні відомості про штам, зокрема, назва роду і виду, вказівка на визначник мікроорганізмів, за яким визначений рід і вид, номер депозиту і назва колекції, опис штаму або вказівка на джерело, що підтверджує його відомість.