Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dyf psyhol.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Статева ідентифікація у малюків

Першим актом самовизначення (у поки ще смутній усвідомлюваності себе) особистості стає віднесення суб’єктом себе до визначеної статі. Дворічні малюки, маючи до цього, доволі розпливчасте уявлення про свої відмінні риси, вже можуть визначити себе як хлопчиків чи дівчаток. Починаючи з цього віку, їх поведінка починає диференціюватися в доволі визначеному напрямку, як у розумінні біологічного розвитку, так і в відношенні формування статево-рольових установок. Спостерігаючи за дітьми, які граються в кімнаті з великою кількістю іграшок, можна побачити, що двох-трьохрічні дівчатка скоріш за все почнуть грати з ляльками чи в різні ігри з використанням елементів домашнього господарства. Хлопчики цього ж віку схильні грати з іграшковою зброєю, вантажівками, пожежними машинами чи маленькими інструментами.

Малюкі, лише розпочавши ходити, вже характеризують себе, використовуючи прості дихотомічні оцінки: великий чи маленький, розумний чи тупий, хороший чи поганий. Трьохрічні діти вже проявляють схильність у виборі для гри партнерів своєї статі.

Хлопчики і дівчатка в період дозрівання

Вплив генетичних факторів на розвиток статевої самоідентифікації продовжується на протязі всього життя. Особливо помітні статеві відмінності починають проявлятися під час дозрівання, коли організм виділяє гонадотропні гормони. За цей період у хлопчиків рівень тестостерону збільшується у 18 разів, а в дівчаток рівень естрадиола – тільки у вісім разів.

На фоні загальних відмінностей в конституції тіла, в період дозрівання з’являються ознаки чоловічого і жіночого стилів поведінки. Проведене в Канаді, за допомогою методу зрізів, дослідження, на двох з половиною тисячах підлітків і молоді обох статей показало, що збільшення мускульної сили у хлопчиків за період з 9 до 17 років збільшується на 160%, в той час як у дівчаток – на 37%, при цьому у віці 17 років хлопчики стають в три рази сильнішими за дівчат.

Такі відмінності пов’язані з особливостями мускульної тканини і загального об’єму мускулів, які у дорослих чоловіків займають близько 40% всієї маси тіла, а у жінок відповідно 24%. По силі ніг підлітки чоловічої і жіночої статі мало відрізняються між собою, що проявляється в однакових формах моторної активності, але хлопчики використовують ручні мускули в більш різнобічних, аніж дівчата, спортивних іграх.

Юнаки і дівчата в період молодості

В цей період здійснюється завершальне закріплення статево-рольових стереотипів, а також в цілому завершується формування статевої ідентифікації як процесу, пов’язаного з фізіологічними елементами дозрівання організму. Починають проявлятися найбільш значимі відмінності.

В багатьох дослідженнях підкреслюється, що чоловіки, починаючи з дитячого віку, більш схильні до агресії. Також юнаки в три рази частіше дівчат проявляють девіантну поведінку, пов’язану із серйозною загрозою порушення взаємодії з іншими людьми, однак у дівчат делінквентність спостерігається у більш гострій формі. Дівчата більш схильні до проявлення окремих симптомів тривожності чи до розладів тривожної форми. У них, також, вдвічі більше ніж в юнаків спостерігають депресивні розлади, і депресивна тенденція в дівчат збільшується в останні роки життя, в той час як у юнаків діагностуючий рівень депресії зберігається.

На даному етапі життєвого шляху ці особливості поведінки можуть розглядатися як закріплення вироблених в дитячі роки реакції. Але батьки схильні сприймати вияв страху і печалі у дівчат, і прояв синами гніву більш нормально, порівняно з агресивністю доньок.

Однак роль біологічного фактора, детермінуючого ці відмінності, також підтверджується в ряді крос-культурних досліджень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]