Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dyf psyhol.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Нейродинамічні теорії

а) вчення І. П. Павлова.

Основу для розробки дійсно наукової теорії темпераменту створило учення І. П. Павлова про типологічні властивості нервової системи тварин і людини. Найбільшою заслугою Павлова з'явилося детальне теоретичне і експериментальне обґрунтування положення про провідну роль і динамічні особливості поведінки центральної нервової системи - єдиною зі всіх систем організму, що спрямована на універсальні регулюючі та контролюючі впливи. Павлов виділив три основні властивості нервової системи: силу, врівноваженість і рухливість збудливого і гальмівного процесів. З ряду можливих поєднань цих властивостей Павлов виділив чотири, за його даними, основні, типові комбінації у вигляді чотирьох типів вищої нервової діяльності. Їх прояви в поведінці Павлов поставив в прямий зв'язок з античною класифікацією темпераменту.

Сильний, урівноважений, рухомий тип нервової системи - темперамент сангвініка;

Сильний, урівноважений, інертний (спокійний) - темперамент флегматика;

Сильний, неврівноважений, рухомий - темперамент холерика;

Слабкий, неврівноважений - темперамент меланхоліка.

Павлов також охарактеризував ці типи темпераменту, багато в чому вони схожі з характеристикою Канта.

Для сангвінічного темпераменту характерні досить висока нервово-психічна активність, різноманітність і багатство міміки рухів, емоційність, вразливість і лабільність.

Для холеричного темпераменту характерні високий рівень нервово-психічної активності і енергії дій, різкість і стрімкість рухів, а також сила, імпульсивність і яскрава вираженість емоційних переживань. Недостатня емоційна і рухова врівноваженість холерика може виливатися за відсутності належного виховання в нестриманість, запальність, нездатність до самоконтролю при певних обставинах.

Темперамент флегматика характеризується зазвичай порівняно низьким рівнем активності в поведінці і трудністю перемикань, повільністю і спокоєм дій, міміки і мови, рівністю, постійністю і глибиною відчуттів і настроїв. У разі невдалих виховних впливів у флегматика можуть розвинутися такі негативні риси як: млявість, бідність і слабкість емоцій, схильність до виконання одних лише звичних дій.

Меланхолійний темперамент зв'язується зазвичай з такими характеристиками поведінки, як малий рівень нервово-психічної активності, стриманість і приглушена моторика і мова, значна емоційна реактивність, глибина і стійкість відчуттів при слабкому зовнішньому їх виразі. На ґрунті цих особливостей при недоліку відповідних виховних дій у меланхоліка можуть розвинутися підвищена до хворобливості емоційна вразливість, замкнутість і відчуженість, схильність до важких внутрішніх переживань таких життєвих обставин, які зовсім цього не заслуговують. Ще раз підкреслимо, що залежно від умов формування особистості кожен тип темпераменту може характеризуватися комплексом як позитивних, так і негативних психологічних рис: «кращих» або «гірших». Тільки позитивних, або тільки негативних темпераментів не існує.

б) дослідження В. Д. Небиліцина.

В. Д. Небиліцин показав наявність трьох головних, провідних компонентів темпераменту - загальна активність індивіда, його моторика і емоційність. Кожен з компонентів «володіє досить складною багатовимірною будовою і розвиненою формою психічних проявів».

1. Загальна активність індивіда займає центральне місце в характеристиці темпераменту і виступає в наступних формах:

  1. у прагненні до продовження початої діяльності;

  2. енергійності виконаних дій;

  3. у витривалості по відношенню до напруги, пов'язаної з активністю;

  4. у різноманітності вироблюваних дій, швидкості і їх варіюванні;

  5. у швидкісних характеристиках реакцій і рухів (темп, повільність рухів).

Активність виявляється в тенденції особистості до самовираження, ефективного освоєння і перетворення зовнішньої діяльності. Діапазон активності розподіляється від млявості, інертності, пасивного споглядання на одному полюсі до бурхливих проявів енергії, стрімкості дій - на іншому.

Протилежністю активності є пасивність поведінки. Пасивність поведінки розуміється як відсутність активності або значне її зниження.

1. Реактивність - рівень інтенсивності реакції як відповідь на певні подразники. Слабкість нервової системи означає не тільки недолік сили, малу витривалість, але і підвищену чутливість, реактивність. Між реактивністю і активністю існує зворотний зв'язок.

  1. Руховий (моторний) компонент темпераменту (швидкість, сила, ритм, амплітуда м'язових рухів, а також мовна моторика) легше за інших піддається спостереженню і оцінці, і тому, як відзначає В.Д. Небиліцин, може служити основою для думки про темперамент їх носія. Швидкісні характеристики реакцій і рухів також лежать в широкому діапазоні: від різкого і стрімкого наростання до сповільнюваного темпу і згасання рухів.

Емоційність утворює комплекс властивостей, що характеризують особливості виникнення, протікання і припинення різноманітних відчуттів, афектів і настроїв.

  1. Основні характеристики емоційності : вразливість, імпульсивність, емоційна лабільність.

Вразливість виражає афектну прийнятливість суб'єкта, чуйність його до емоційних дій. Імпульсивність означає швидкість, з якою емоції стають спонукальною силою для вчинків і дій без їх попереднього обдумування і свідомого рішення виконати їх. Емоційна лабільність - це швидкість, з якою емоційний стан припиняється або відбувається зміна одного стану іншим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]