Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dyf psyhol.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Реакції на стрес

Стилі реагування чоловіків і жінок на викликаний важкими причинами стрес більш за все проявляється в способах, які вони застосовують, щоб справитися із своїми негативними переживаннями. Жінка, яка відчувала подавленість, намагається думати про можливі причини свого стану. Чоловік, навпаки, намагається відгородитися від депресивних емоцій, концентруючись на чомусь іншому чи займається фізичною активністю, щоб таким способом вивести себе із негативного стану. Аналізуюча модель, також, говорить, що жіноча реакція «добре продумати», характеризує тенденцію до фокусування на проблемі, збільшує жіночу нав’язливість щодо депресії. Типові стилі реагування на стрес цілком можуть бути продуктом соціалізації, навчання в процесі життя у відповідності з суспільними очікуваннями.

Конструкт «фемінність» включає в якості основних компонентів пасивність, концентрацію на почуттях, прояв емоцій і прагнення розділити їх з іншими. Чоловіча ж схема поведінки, закодована в конструкті «маскулінність», включає прагнення бути фізичним та інтелектуально активним, не емоційним, не проявляти ознаки слабкості, наприклад, обговорювати свій поганий настрій з іншими.

Особистісні зміни

В глобальних особистісних змінах, виміряних у вже розглянутій нами п’ятифакторній моделі, відмінності між чоловіками і жінками очевидні, не дивлячись на те, що система в цілому завжди їх мінімізує. Еволюційний аналіз Великої П’ятірки підтверджує, що для всіх факторів, існують статеві відмінності. До теперішнього часу п’ятифакторна модель, чи Модель Великої П’ятірки отримала своє підтвердження і за допомогою психометричних досліджень, є найбільш розробленою, тому що виділені фактори володіють високою конвергентною валідністю, яка проявляється в різних підходах.

Екстраверсія (І фактор), розглядається як параметр, який включає домінантність і пошук відчуттів, що відображають особистісні аспекти, більш типові для чоловіків. Але дружелюбність (ІІ фактор), акцентує риси турботливості і любові, проявляється, як типово жіноча риса. Це співпадає з результатами дослідження Г.Айзенка, показує, що високі оцінки по шкалі психотизму більш характерні для чоловіків.

Виявлені статеві відмінності і в моральній поведінці. К.Джіліган припустив, що моральний розвиток жінок базується на стандарті «турбота про інших», в той час як чоловіки засновують свої твердження на стандарті «справедливість» для пояснення чи відхилення цього припущення були висунуті, на основі деяких експериментальних даних, гіпотези про те, що статеві відмінності в більшості одного із двох наведених вище базових стандартів моральної поведінки пов’язані з тим, що чоловіки і жінки стикаються з різними дилемами на протязі свого життя.

Коли вже їм прийдеться стикнутися з моральною проблемою у визначеній області, наприклад, з питанням про батьківство, вони не відрізняються у використанні стратегій «турботи» чи «справедливості», що не є важливим, так як чоловіки і жінки користуються одними і тими ж моральними висновками, але опираються на різні вибори, які пов’язані з особливостями освіти, професії та міжособистісними відносинами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]