Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dyf psyhol.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

Чоловіки і жінки в період дорослості

Середня частота альфа–ритму вища у жінок, ніж у чоловіків, а оцінюючий по загальній тенденції до десинхронізації більш високий рівень активації розглядається як основа психологічної фемінності.

Доволі непросто одним поглядом захватити цікаву картину статевих відмінностей, які визначають відтінки двох головних світів людства – Жіночого і Чоловічого.

12.3. Фактор статі і психіка

Це питання, настільки захоплює, наскільки і лякає своєю невизначенністю.

Статеві відмінності в період дорослості

Жінки живуть довше, ніж чоловіки. Чоловіки довше зберігають здібність до репродуктивності.

Просторова візуалізація, математична логіка, вербальна логіка, чоловіки продовжують краще справлятися з цими завданнями. Чоловіки показують ще більш високі показники, ніж в юності. Агресивність і домінантність, дружелюбність і близькість до сімейної ролі, професійної ролі, чоловіки характеризуються більш високим рівнем вираженості цих признаків. Жінки мають більше близьких друзів, але чоловіки проявляють більшу прихильність до близьких.

Інтелект

Еволюційна теорія мала найбільший вплив на вивчення «природних відміностей» між статями. Можливо, що деякі здібності базуються на вроджених рисах, які мають значення для виживання в древніх людських общинах.

Хоча більшість достовірних відмінностей, які знайшли в когнітивній сфері, отримані за допомогою психогенетичних моделей, більш продуктивних, на думку Д.Н.Ісаєва і В.Е.Кагана, є підхід, пов'язаний не із порівнянням вираженості окремих здібностей у осіб різної статі, а з вивченням організації інтелектуальної активності.

Л.Вормек, проаналізував факторні структури здібностей, зробив висновки, що у чоловіків основні фактори здібностей більш диференційовані і автономні, ніж у жінок. У структурі здібностей чоловіків він виділив, за показниками виконаних тестів, три фактори (вербальний, зорово-просторовий і математичний), тоді як у жінок один фактор включав у себе всі три компоненти виділених в чоловічій вибірці, а інший інтерпретувався як «вербально–залежний від статі».

Мовні здібності

Правда, що жінки говорять більше ніж чоловіки? Відповідь на це питання було присвячено вивченню впливу статевих відмінностей на розвиток мови в різних вікових групах. Автори враховували при цьому положення про відсутність відмінностей в швидкості структурного розвитку серед хлопчиків та дівчат в дитячому віці.

Відмінність в мовних здібностях виявились лише за кількома показниками ( при позитивному зсуву в «жіночу» сторону) – словниковому запасі, мовній активності і ясності мови. В підлітковій групі, також, були відмічені незначні, проте трохи кращі мовні показники дівчат в артикуляції, тобто чіткість вимовляння звуків. Можливо, зазначають автори дослідження, ці відмінності пояснюються більш раннім фізичним розвиток дівчат, які, таким чином, раніше стають «біологічно готові» для розвитку мовних навиків.

Однак виникла і соціально–орієнтована інтерпретація, побудована на визнанні впливу стереотипів. Майкл Льюіс встановив в спеціальному досліджені, що мами частіше говорять із своїми дочками, ніж з синами. Можливо, що від атмосфери в сім'ї, створеної батьками, також залежить в деякій степені і рівень сформованості мовних навиків дітей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]