Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dyf psyhol.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

14.4. Вплив статусного рівня на інтелект

Інтелект і в цьому випадку продовжує залишатися найпривабливішою моделлю вивчення відмінностей між людьми. І в цій сфері аналізу вже існують свої сталі думки. Ніхто ще не спростував результати досліджень Дж.Лоєвінгера, які показують, що рівень освіти батьків набагато більше зумовлює відповідний рівень дитячого IQ (r=0,50), ніж прибуток сім'ї (r=0,30). Не так давно Бредлі, провівши цілу серію досліджень, встановив, підтверджуючи вищенаведені дані, що глобальні вимірювання соціально-класових відмінностей є в цілому такими, що менше зумовлюють когнітивний розвиток дітей в перші три роки життя, в порівнянні із специфічними аспектами домашньої обстановки, такими як можливість користуватися іграшками і чуйність батьків. Вже відходить в минуле традиція, що розглядає рівень IQ як єдиний показник, що характеризує якість відмінностей, що виявляються. Найбільш перспективним є виділення патернів ознак, що відносяться до різних рівнів індивідуальності. Наприклад, низькі показники IQ спостерігаються серед дітей, що мають при народженні понижену вагу і що ростуть в бідних сім'ях, тоді як діти з такою ж вагою при народженні, але ростуть в сім'ях середнього класу, мають нормативні показники інтелекту. Проте і в низько статусних сім'ях з наявністю "захищаючих" чинників, таких як постійне місце мешкання, менша обмеженість життєвих умов, велика взаємність, стимуляція і навчання з боку батьків, — рівень інтелектуального розвитку дітей залишається в нормі, в порівнянні з дітьми того ж класу, але що мають менш оптимальні умови життя.

Виразний вплив компоненту середовища на актуальний рівень розвитку інтелекту виявлений в дослідженнях прийомних дітей. К.Кепрон і М.Дайм під час Французького експерименту вивчили групу з тридцяти восьми дітей, узятих в дитинстві прийомними батьками. При цьому близько половини дітей народилися в освідчених високо статусних сім'ях, а інша частина — в сім'ях з нижчими соціоекономічними показниками (див.Рис.14.1). Порівняння показників IQ між виділеними двома групами підлітків виявило перевищення в 11—12 пунктів для тих, хто виховувався у високо статусних приймальних сім'ях, незалежно від приналежності до якої-небудь з груп за фактом народження. З іншого боку, був виявлений і спадковий ефект, який виявився в тому, що діти, народжені у високо статусних сім'ях, мали вищі показники IQ незалежно від того, в якій прийомній сім'ї вони виховувалися.

Рис. 14.1. Генетичні ефекти і ефекти середовища виховання прийомних дітей

Положення на шкалі соціально-економічного статусу (низький, середній і високий рівні) впливає на багато пов'язаних з інтелектом характеристик індивідуальності. На основі лонгітюдного дослідження дітей в низько статусних сім'ях І.Шефер припустив, що інтелектуальна компетентність опосередкована на кожному етапі індивідуального розвитку набором батьківських установок і цінностей. Батьки з низьким соціально-економічним статусом виробляють менш вдалі стратегії вирішення проблем для своїх дітей, ніж батьки, що відносяться до так званого середнього класу. У низько статусних сім'ях батьки також проявляють тенденцію швидше вирішувати дитячі проблеми самим, ніж допомагати дітям у вирішенні їх проблем. При цьому, за отриманими в інших дослідженнях даними, стиль батьківського виховання, що заохочує незалежність у вирішенні проблем пов'язаний з вищими показниками IQ у дітей. Соціально-класові відмінності дорослих також виявляють ряд стійких тенденцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]