Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dyf psyhol.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

12.4. Соціальні стереотипи: справжні чоловіки і жінки

Статево-рольові стереотипи, зміст яких пояснюється в немалій степені впливом культурного контексту, який торкається типових характеристик, що приписуються чоловікам чи жінкам. Дія цих штампів на індивідуальну свідомість мало з чим може порівнятися у своїй силі. Дж. Рубін із своїми колегами проінтерпретували батьків, які мають досвід спілкування з малюком в перший день появи на світ своєї першої дитини. Малюки чоловічої і жіночої статі не відрізнялись по степені оцінюваної активності і іншою поведінковою ознакою.

Але дівчаток описували як хороших, маленьких, красивих, а хлопчиків як більш насторожених, впевнених і сильних. Звичайно, батьківські очікування лише посилюються по мірі дорослішання дитини. Найбільш цікаві дослідження на виявлення стереотипів у самих дорослих людей. Студентів обох статей попросили сформувати список найбільш характерних чоловічих і жіночих рис, а потім дали цей список іншій групі студентів для оцінки особистості типових чоловіків та жінок. Результати показали кількість згод між оцінюючими юнаками і дівчатами відносно набору характеристик для опису маскуліності і фемінності. Цікаво, що для всіх учасників запитання маскулінісних рис були більш соціально бажанні, а більша кількість властивих типовому чоловікові рис оцінювалась більш позитивно, ніж типовим жіночим рисам.

12.5. Яка реальність приховується за стереотипами?

В цьому підрозділі будуть наведені дані, які примусять подивитися на проблему статевих відмінностей з неочікуваної сторони. Можливо, в реальності, приховується перспектива дослідження в області жіночої і чоловічої природи. Думки про те, що агресивність є доведеною ознакою маскуліності, детермінованою біологічно, піддав сумніву Т.Тігер, який на основі аналізу даних стверджує, що до шести років немає відмінностей між хлопчиками і дівчатками в рівні агресивності, а потім агресивна поведінка починає формуватися під впливом підліткових стереотипів.

А.Фроді і Дж.Маколей вважають невірною думкою про агресивність чоловіків. Справа не в спепені агресивноті, а в статевій детермінації поведінки в різних ситуаціях. Жінки, володіючи більш вираженою емпатією, тривожністю і відчуттям провини, подавляють відкриту агресію там, де чоловіки її проявляють. В той час, жінки агресивні не менше чоловіків, якщо розцінювати свої дії як справедливі чи відчувають себе вільними від відповідальності.

Емпатія як риса, більш властива жінкам, дійсно відповідає їх природі. Можливість випадків, що приводять до такого висновку становить 1:64000. Але соціалізація по-різному впливає на розвиток емпатії. Позитивний зв'язок емпатії з готовністю допомогти іншому знайшли тільки у хлопчиків, тому можливо, що чоловіки навчаються емпатії протягом життя. Але жінки розучуються, так як досить високий рівень емпатії затруднює психологічну адаптацію. Однак, більше розвинуті просторові здібності чоловіків часто інтерпретуються як свідчення впливу біологічного чи вродженого фактору, який пов'язаний зі статю.

Завдання для перевірки знань

  1. Дайте характеристику статевим відмінностям.

  2. Як ви розумієте відмінності між статями у пренатальний період.

Запитання на самостійне опрацювання

  1. Як Ви вважаєте, чоловіки більш активно борються за збереження сім'ї, ніж жінки. Обґрунтуйте відповідь.

  2. Сімейне життя! Яке воно?

Література

  1. А.В.Либин. Дифференциальная психология. Москва «Смисл».- 1999.

  2. Столяренко Л. Д. Основи психології. Навч. посібник/ 2006.

  3. Общая психология / Под ред. А.В. Петровского. - М., 1986. - Гл.13.

  4. Загальна психологія / Під ред. Максименка С.Д. - К., 2000

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]