Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dyf psyhol.doc
Скачиваний:
75
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.95 Mб
Скачать

12. Статеві відмінності: біологічна еволюція і соціальні традиції

12.1. Статеві відмінності і статево-рольова поведінка

Характер відмінностей, обумовлений статтю, підкреслює цілком природній поділ на два світи – Жіночий і Чоловічий. Таким чином, в світі наукових даних чоловіки і жінки спри ймаються зовсім по-різному. Чим в дійсності обумовлені темпераментні, стильові і характерологічні особливості чоловіків і жінок? Чи є специфіка в інтелектуальному розвитку хлопчиків і дівчаток, детермінована еволюційно – генетичними програмами? Як формується уявлення про типово жіночі і типово чоловічі приклади поведінки? Це тільки частина питань, розгляннутих в одному із найбільш інтригуючих розділів диференціальної психології.

Розуміння людської поведінки, як великої частини соціального феномена, який відчуває вплив культурного контексту, приводить до поняття статевої чи сексуальної ролі, яка приписується суб’єкту, як члену групи. У цьому випадку відмінності, про які іде мова, досліджуються як статево-рольові стереотипи, обумовлені жіночим чи чоловічим типом поведінки.

Перспективну позицію в питані про відношення статевих (в біологічному розумінні) і статево рольових ( в розумінні стереотипів) відмінностей розглядає Девід Басе в еволюційній теорії особистості, яка говорить, що чоловіки і жінки будуть проявляти особистісні відмінності в тих областях життя, де вони зустрічаються з проблемами адаптації. Іншими словами, незалежно від джерела походження, особистісні відмінності виникають перш за все як соціальний феномен, який не визначається в такій же степені природними факторами, як, наприклад, фізичні відмінності між жінкою і чоловіком.

12.2. Деякі аспекти статевої диференціації

В момент оплодотворення виникає генетична основа того, що люди назвали статтю. Одна із двадцяти трьох пар хромосом – називається статевими хромосомами – отримує Х хромосому, тоді комбінація ХХ буде означати появлення жіночої статі, чи двадцять третя пара буде мати патерн ХУ- властивий чоловіку.

Специфіка статі в пренатальному періоді розвитку

В пренатальний період розвитку, мова може йти лише про специфіку організмічних відмінностей. Наступним, після отримання Х чи У хромосоми, важливим фактором в житті чоловічого гормону тестостерону, в період з четвертої по восьму неділю після зачаття, є чоловічий ембріон. В цей період плід «демаскулізується». Якщо мати в період вагітності приймає препарати, які стимулюють виділення тестостерону, то тоді жіночий ембріон може «дефімізуватися», що потім може проявлятися в маскулінізації жіночої поведінки.

Деякі гормони, також, тестостерон, діють на мозкові патерни, що пов’язано з гормональною стимуляцією в підлітковому періоді, наприклад, з рівнем фізичної агресивності, а також із специфікою латералізації – відносним домінуванням правої чи лівої півкулі мозку.

Ці та інші біологічні фактори приводять до відмінностей між статями, які помітні вже у внутріутробному «змаганні». У дівчаток скоріше йде розвиток скелета, а після народження вони на одну-дві неділі випереджають хлопчиків у формуванні кісток. Не дивлячись на це, хлопчики при народжені важкі і довгі. Взагалі при зачатті на 100 жіночих ембріонів приходиться 120-150 чоловічих, і на хлопчиків падає більша кількість абортів, а при народженні на 105 хлопчиків приходиться 100 дівчаток. При цьому хлопчики отримують більше пошкоджень під час родів, в більшості через великий розмір тіла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]