Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

2. Призначення відповідальних осіб для створення і укомплектуван­ня робочих груп для аудиторських перевірок.

Управління і контроль

Підтримання управління й контролю аудиторських послуг для гаран-тованості, що виконана аудиторської фірмою робота якісна.

Операції

1. Операції для планування аудиту та встановлення рівня відпові­дальності за процес планування аудиту.

Упорядкування інформації за матеріалами попередніх аудиторських перевірок.

Перелік питань, які входять до процесу планування.

Процедури та внутрішні правила якісного виконання робіт:

забезпечення відповідного рівня контролю на всіх рівнях; підготовка та затвердження інструкцій про форму і зміст робочої до­кументації аудитора.

Вивчення контингенту потенційних клієнтів

Перш ніж прийняти рішення про наступну співпрацю з клієнтом ауди­торська фірма повинна мати вичерпну оцінку бізнесу. Тривалість спів­праці з клієнтом аудиторська фірма встановлює на основі аналізу можли­востей надання аудиторських послуг з дотриманням незалежності.

Операції

Встановлення порядку оцінки бізнесу ймовірних клієнтів, визначен­ня їх клієнтами аудиторської фірми.

Процедура оцінки може включати такі заходи, як огляд фінансової інформації про клієнтів. Бесіда з клієнтом не повинна призводити до по­рушення аудитором Кодексу професійної етики.

Перевірка

Аудиторська фірма має керуватися нормами прийняття ефективних рішень.

492

Визначення масштабу і змісту програми аудиторської перевірки.

Встановлення процедури перевірки, яка гарантуватиме якість та ефек­тивність контролю аудиторської фірми: визначення та підготовка інструкції і програми аналізу при проведенні аудиторських робіт.

Розподіл компетенції та відповідальності співробітників залежно від їх участі в аудиті відповідно до встановлених внутрішніх правил: критерії відбору співробітників, які здійснюють аналіз, з урахуванням їх відпові­дальності в аудиторській фірмі.

Вивчення і перевірка виконаная прийнятих рішень і порядок здій­снення контролю за якістю виконаних аудиторських робіт.

Передбачення порядку звітності за висновками аудиторських проце­дур, отриманої від керівників аудиторських перевірок, для забезпечення управління процесом аудиту та здійснення контролю за якістю проведе­них робіт. Для цього керівництву аудиторської фірми потрібно обговори­ти з керівником виконання усіх зобов'язань, передбачених договором.

493

Додатки

Додаток 23

Розрахунок власних коштів (власного капіталу) юридичних осіб — учасників банку (за балансом)

  1. Розрахунок власних коштів (власного капіталу) юридичних осіб— учасників банку проводиться за даними їх балансів (форми N° 1, N° 1 -КБ — для резидентів України) станом на 1-ше число кожного місяця, у якому здійснюється внесок до статутного капіталу банку.

  2. Розмір власних коштів юридичних осіб резидентів України (небан- ківських установ) — учасників банку, що забезпечує виконання ними зобов'язань щодо формування статутного капіталу банку, дорівнює роз­ міру власного капіталу (підсумок розділу І пасиву), зменшеного на суму нематеріальних активів та довгострокових вкладень за методом участі в капіталі інших підприємств, тобто

де ВК — власний капітал (власні кошти);

/Грі — підсумок розділу І пасиву,

НА — нематеріальні активи;

ДВ — довгострокові вкладення за методом участі в капіталі інших підприємств.

  1. Розмір капіталу банків, що забезпечує виконання ними зобов'язань щодо формування статутного капіталу банку, визначається відповідно до вимог нормативно-правових актів Національного банку України щодо порядку регулювання та аналізу діяльності комерційних банків з ураху­ ванням дотримання юридичними особами — резидентами України (бан­ ками) нормативів платоспроможності і достатності капіталу.

  2. Розмір капіталу юридичних осіб — резидентів України (небанків- ських установ) — учасників банку, що забезпечує виконання ними зобов'я­ зань щодо формування статутного капіталу банку, дорівнює різниці між розміром власного капіталу, зменшеного на суму несплаченого акціонер­ ного (пайового) капіталу, та розміром коштів, іммобілізованих у фіксо­ вані активи (приміщення, обладнання, інвестиції). Його розраховують за формулою:

РК=(Квли)-Аф,

де РК — розмір капіталу; •Квл — власний капітал; Ки — неоплачений акціонерний капітал; Аф — фіксовані активи.

494

Додатки

  1. Визначений відповідно до пунктів 1 і 4 цього розрахунку розмір влас­ них коштів юридичних осіб — учасників банку порівнюється із сумою фак­ тично здійснених кожним із них внесків до статутного капіталу банку.

  2. На основі порівняння готують висновок про достатність або нестачу власних коштів юридичних осіб — учасників банку для здійснення кож­ ним із них внесків до статутного капіталу банку.

  3. У разі підготовки висновку про нестачу власних коштів юридичних осіб — учасників банку для здійснення внесків до статутного капіталу банку Національний банк України додатково може розглядати подану банком фінансову звітність юридичних осіб — учасників банку станом на 1-ше число місяця, наступного за тим місяцем, у якому вони вносять кош­ ти до статутного капіталу банку.

При цьому позитивний висновок про достатність власних коштів (власного капіталу) у юридичних осіб — учасників банку для здійснення внесків до статутного капіталу банку може бути підготовлений за умови:

  • відображення фактично здійснених внесків до статутного капіталу банку в балансі юридичних осіб — учасників як довгострокових фінансо­ вих інвестицій (рядки 040 та/або 045) для резидентів України;

  • наявності мінімального обсягу власних коштів, визначеного в по­ рядку, передбаченому п. 2 (для резидентів України) або п. 4 (для нерези­ дентів України) цього розрахунку;

  • підтвердження незалежною аудиторською фірмою (аудитором) фінансової звітності юридичних осіб — учасників банку (для нерезидентів України);

  • віднесення банку до категорії добре капіталізованих або достатньо капіталізованих.

495

Додатки

Додаток 24

Розрахунок рекомендованих показників платоспроможності та фінансової стійкості учасників банку — резидентів України

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]