Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

9.1. Аналіз систем електронної обробки даних клієнта

Комп'ютерне середовище є інформаційною підсистемою (ін­струментарієм), за допомогою якої обробляються, зберігаються ін­формаційні потоки, здійснюється бухгалтерський облік, реалі­зується система управління та внутрішнього контролю. Аудито­ру необхідно оцінити вплив системи електронної обробки даних клієнта та процес аудиту на основі глибокого аналізу та розумін­ня таких чинників.

1. Вплив комп'ютерного середовища на систему обліку та вну­ трішнього контролю. Потрібно оцінити ступінь впливу комп'ю­ терного середовища на процес перетворення вхідної інформації з первинних облікових документів до проміжних підсумкових по­ казників і вихідних даних, тобто встановити:

  • відповідність алгоритму обробки даних законодавчій і нор­ мативній базі;

  • можливості ручного обходу програми, заміни алгоритму роз­ рахунків відбору й підробки даних;

  • вплив комп'ютерного середовища на організаційну струк­ туру системи бухгалтерського обліку та внутрішнього контролю;

  • доступність даних у вигляді файлів друкованого матеріалу;

  • можливість системи генерувати повідомлення, прийнятні для використання в аудиті;

  • рівень автоматизації комп'ютерного середовища та його вплив на оцінку ризику внутрішнього контролю.

2. Вплив комп'ютерного середовища на оцінку ризиків. Згідно з вимогами ННА № 12 і № 32 [129] та САЕ № 401 "Аудит у середо­ вищі комп'ютерних інформаційних систем" [167] удитор повинен оцінити власний ризик і ризик невідповідності внутрішньої сис­ теми контролю та управління. Ризики у комп'ютерному середо­ вищі відрізняються тим, що можуть виникнути через неточності в розробці й експлуатації програм, операцій захисту комп'ютер­ ного середовища в результаті несанкціонованого втручання про­ грам. Потенціал помилок і недоліків, властивих комп'ютерному середовищу, значно вищий, ніж при ручному веденні бухгалтер­ ського обліку. Підвищується також ризик тривалого невиявлен-1

108

ня помилок. Система контролю в комп'ютерному середовищі за­лежить від точно закладеного в програму алгоритму, що суттєво впливає на ефективність самої системи контролю. Розмір ризику може збільшуватись через помилки або шахрайство як у програм­них модулях, так і в базах даних. Взагалі потенціал помилок і не­доліків, властивих комп'ютерним системам, значно вищий, ніж системам ручної обробки інформації.

Більш докладно методика аналізу впливу комп'ютерного сере­довища на оцінку систем бухгалтерського обліку і внутрішнього контролю наведена у ННА 31 [129] і САЕ № 401 [167].

3. Оптимальне виконання процедур контролю і максимальне зниження ймовірності виникнення неправильних висновків і ре­комендацій за визначеними чинниками та рівня ризику комп'ю­терного середовища.

9.2. Проведення аудиту з використанням комп'ютерних програм контролю і тестування

ННА № 30 "Використання комп'ютерів в аудиті" [129] описано варіанти використання комп'ютерів при проведенні аудиторських перевірок, які мають назву "Методи аудиту при сприянні ком­п'ютера " (МАСК): програмне забезпечення контролю, тестування даних.

Програмне забезпечення контролю складається з комп'ютер­них програм (пакети програм і утиліти), які можуть використову­ватися як обліковий інструмент для обробки даних, сортування, створення й виведення файлів.

Тестування даних використовують під час проведення про­цедур контролю з метою порівняння результатів контрольних опе­рацій з операціями клієнтів.

МАСК можна використовувати для різноманітних процедур пе­ревірки:

  • тестування результатів обробки інформації в системі обліку клієнта;

  • аналітичного огляду процедур для виявлення незвичайних випадків;

~ доступу до файлів даних і бібліотек;

109

Розділ 9

— тестування на відповідність нормативних засобів і систем ] управління, бухгалтерського обліку та контролю.

Прикладні програми МАСК можуть розроблятися аудиторами безпосередньо або фахівцями відповідних спеціальностей. У будь-якому випадку при розробці програми треба чітко визначити:

  • мету прикладної програми, зміст і доступність файлів об'єк­ та аудиту;

  • тип операцій, які потрібно перевірити;

  • аудиторські процедури програми;

  • функції програми та методи оцінки результатів.

Робочі документи для МАСК мають відповідати ННА № 6 і № ЗО і містити таку інформацію:

— мету, специфіку МАСК, засоби його управління, укомплек­ тування персоналом, синхронізацію та вартість; виконання, підго­ товку і проведення процедур тестування та оцінку засобів управ­ ління; деталі й подробиці тестів; обробку і вивід інформації; де-1 талі і подробиці висновку; інформацію щодо системи обліку та кон­ тролю клієнта (в тому числі технічну); висновки про ефективність системи обліку і контролю клієнта.

110

Розділ 10

ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ АУДИТОРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА

10.1. Організаційно-правові форми здійснення аудиторської діяльності

Згідно із ст. 5 Закону України "Про аудиторську діяльність" та іншими законодавчими актами, Статутом Аудиторської пала­ти України, Національними нормативами аудиту, Стандартами аудиту та етики аудитор має право займатися аудиторською ді­яльністю індивідуально, створювати аудиторську фірму, об'єдну­ватися з іншими аудиторами в спілку.

Відповідно до Закону України "Про підприємництво" від 7 лю­того 1991 р. № 698-ХІІ [6] підприємницька діяльність в Україні здійснюється в будь-якій організаційній формі як громадянами без створення юридичної особи, так і юридичними особами.

Державна реєстрація суб'єктів підприємницької діяльності та підприємців-громадян проводиться відповідно до вимог Закону України "Про підприємництво" [6] (за наявності всіх документів) за явочним принципом. Орган, який здійснює реєстрацію, зобов'я­заний протягом визначеного строку видати посвідчення про реє-стРацію і в десятиденний строк подати відомості відповідній по­датковій адміністрації та в орган статистики.

111

Розділ

організація роботи аудиторського підприємства

Згідно із Законом України "Про підприємства в Україні" від 27 березня 1991 р. № 887-ХІІ [7] відповідно до форм власності на території України можуть діяти такі види підприємств:

  • індивідуальне, основане на особистій власності фізичної осо­ би та винятково на її праці;

  • сімейне, основане на власності та праці громадян України —• І членів однієї сім'ї, які проживають разом;

  • приватне, основане на власності окремого громадянина Украї­ ни з правом найму робочої сили;

  • колективне, основане на власності трудового колективу під­ приємства, кооперативу, іншого статутного підприємства;

  • державне комунальне, основане на власності адміністратив- і но-територіальних одиниць;

  • державне, основане на загальнодержавній власності;

  • спільне, основане на базі об 'єднаного майна різних власників (змішана форма власності). У числі засновників спільного підпри­ ємства можуть бути юридичні особи та громадяни України, інших держав;

  • підприємство, основане на власності юридичних осіб і гро­ мадян інших держав.

Діяльність, правила створення, права й обов'язки учасників | та засновників усіх видів підприємств (крім основаних на дер­жавній власності) регулюються Законом України "Про госпо­дарські товариства" від 19 вересня 1991 р. № 1576-ХИ [11]. За цим Законом господарськими товариствами визнаються підприєм­ства, установи, організації, створені на засадах угоди юридични­ми особами та громадянами через об'єднання їх майна та підприєм­ницької діяльності з метою одержання прибутку.

До господарських товариств належать:

  • акціонерні товариства — товариства, які мають статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій однакової номінал ь- і ної вартості, та несуть відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства;

  • товариства з обмеженою відповідальністю — товариства, що мають статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визна- і чається установчими документами. Учасники товариства несуть І відповідальність у межах своїх внесків;

112

  • товариства з додатковою відповідальністю — товариства, статутний фонд яких поділений на частки, розмір яких визна­ чається установчими документами. Учасники такого товариства відповідають за його борги своїми внесками до статутного фонду, а в разі нестачі сум — додатково майном, що їм належить, в одна­ ковому кратному для всіх учасників розмірі внеску кожного учас­ ника. Граничний розмір відповідальності учасників передбачено в установчих документах;

  • повні товариства — товариства, всі учасники яких зай­ маються спільно підприємницькою діяльністю і несуть солідар­ ну відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном;

  • командитні товариства — товариства, які включають поряд з одним або більшістю учасників, відповідальних за зобов'язан­ нями товариства всім своїм майном, також одного або більше учас­ ників, відповідальність яких обмежується вкладом у майні това­ риства (вкладників). Якщо у командитному товаристві є два або більше учасників з повною відповідальністю, вони несуть солідар­ ну відповідальність за борги товариства.

Акціонерні товариства, товариства з обмеженою та товариства з додатковою відповідальністю створюються і діють відповідно до установчого договору й статуту, повні та командитні товариства — установчого договору.

Вимоги до створення аудиторської фірми. Аудиторська фір­ма — це організація, яка внесена в Реєстр суб'єктів аудиторської діяльності та займається винятково проведенням аудиту і надан­ням аудиторських послуг.

Аудиторські фірми можуть створюватися на основі будь-яких форм власності. Загальний розмір частки засновників (учасників, акціонерів) аудиторської фірми, які не є аудиторами, в статутно­му фонді не може перевищувати ЗО % [14].

Аудиторська фірма має право здійснювати аудиторську діяль­ність лише за умови, якщо в ній працює хоча б один аудитор. Ауди­торам забороняється безпосередньо займатися торговельною, по­середницькою та виробничою діяльністю, що не виключає їхньо­го права на одержання дивідендів від акцій і доходів від інших

113

Розділ

організація роботи аудиторського підприємства

корпоративних прав. Керівником аудиторської фірми може бутц тільки аудитор.

Перед державною реєстрацією аудиторської фірми бажано узгодити назву, статут і установчий договір фірми в Секретаріаті Аудиторської палати України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]