Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

17.1. Обов'язкова аудиторська перевірка з приводу порушення справи про банкрутство підприємства

Під банкрутством розуміють пов'язану з недостатністю ак­тивів у ліквідній формі неспроможність юридичної особи — суб'єк­та підприємницької діяльності задовольнити в установлений для цього строк пред'явлені до нього з боку кредиторів вимоги та ви­конати зобов'язання перед бюджетом.

Вимога проведення обов 'язкової аудиторської перевірки закріп­лена Законами України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" від 14 травня 1992 р. № 2343-ХП [12], "Про аудиторську діяльність" [14].

Відповідно до Закону "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" [12] підставою для пору­шення справи про банкрутство є письмова заява будь-кого з кре­диторів, боржника, органів державної податкової адміністрації або державної контрольно-ревізійної служби до арбітражного суду. До заяви боржника додаються список його кредиторів і боржників, бухгалтерський баланс та інша інформація про його фінансовий та майновий стан. Достовірність і повнота бухгалтерського балан­су та іншої інформації про фінансовий і майновий стан боржника мають бути підтверджені аудитором (аудиторською фірмою) не­залежно від підстав, з яких порушено справу.

320

Аудиторську перевірку підприємств, проти яких порушено справу про оголошення їх банкрутами, проводять у два етапи.

На першому етапі підтверджується достовірність даних бух­галтерського обліку, податкової фінансової звітності.

На другому етапі проводиться поглиблений аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства.

Особливістю проведення аудиту в разі визнання підприємства банкрутом є докладний аналіз достовірності дебіторської та кре­диторської заборгованості, причин виникнення і можливостей погашення, оцінка майнового стану об'єкта за результатами пе­ревірки правильності обліку основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, інших активів.

Другий етап такої перевірки потребує поглибленого аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства, основним зав­данням якого є оцінка результатів господарської діяльності за попередній період та поточний рік, виявлення позитивних або негативних чинників впливу на кінцеві показники роботи підпри­ємства, прийняття рішення про визнання структури балансу за­довільною чи незадовільною, а підприємства — плато- чи непла­тоспроможним.

Агентством з питань запобігання банкрутству підприємств і організацій розроблена й затверджена Методика проведення по­глибленого аналізу фінансово-господарського стану неплатоспро­можних підприємств та організацій від 27 червня 1997 р. № 81 [135]. Джерелами інформації для проведення аудиту є дані пер­винного, аналітичного, синтетичного, бухгалтерського обліку, фінансова та податкова звітність. Для проведення аналізу доціль­но додатково використовувати статистичні звіти, бізнес-план, ма­теріали маркетингових досліджень, висновки попередніх ауди­торських перевірок, іншу інформацію.

Результати проведеного аналізу відображуються в аналітичній записці. Аналітична записка складається за двома напрямами: аналіз фінансового стану та аналіз виробничо-господарської діяль­ності підприємства. Для цього попередньо доцільно навести ко-Роткі відомості — характеристику підприємства: найменування, підпорядкованість, вид діяльності, форму власності, адресу, бан­ківські реквізити, адресу місцевої Державної податкової адміні-СтРації, відомості про керівництво підприємства (директор, голов­уй бухгалтер за період, що перевіряється).

321

Розділ 17

Особливості обов'язкового аудиту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]