Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

10.3. Реєстр аудиторських фірм і аудиторів України

З метою забезпечення єдиного обліку всіх суб'єктів аудитор­ської діяльності, які є юридичними або фізичними особами, що оформили свою діяльність згідно з вимогами Закону України "Про аудиторську діяльність" та пройшли державну реєстрацію відпо­відно до чинного законодавства України та рішення Аудиторської палати України від 31 жовтня 2000 р. (протокол № 95) [131], вво­диться Реєстр аудиторських фірм і аудиторів України,

До Реєстру аудиторських фірм і аудиторів України включають­ся відомості про:

  • всіх юридичних осіб, що займаються аудиторською діяльні­ стю й знаходяться на території України, а також юридичних осіб, які займаються питаннями аудиторської діяльності України і пе­ ребувають за її межами;

  • всі розташовані на території України структурні одиниці аудиторських фірм, що не є юридичними особами, а головні органі­ зації яких розташовані за її межами;

  • всіх фізичних осіб, які займаються аудиторською діяльні­ стю та проживають на території України, незалежно від їх грома­ дянства.

Реєстр аудиторських фірм і аудиторів України ведеться на ос­нові даних реєстраційних карток, що подаються кожною ауди­торською фірмою чи аудитором.

10.4. Організація роботи аудиторів

У широкому розумінні організація роботи — це система за­ходів, яка забезпечує раціональне використання робочої сили: Розстановку працівників у процесі виробництва; розподіл, коопе- і методи роботи, нормування та стимулювання роботи, ор-

117

Розділ

Організація роботи аудиторського підприємства

ганізацію робочих місць та їх обслуговування, створення нормаль­них умов праці, контроль за якістю роботи аудиторів.

Предметом організації роботи є жива праця робітників підпри­ємств та установ. Організація роботи є динамічною системою, дуже тісно пов'язаною з технічним і соціальним прогресом.

Організація роботи потребує серйозного й наполегливого ви-1 вчення та дослідження.

Організація праці аудитора, на наш погляд, має передбачати таке:

  • розподіл і планування роботи;

  • нормування і стимулювання роботи;

  • організацію робочих місць, технічне, інформаційне обслу­ говування аудиторського процесу;

  • контроль якості роботи;

  • облік роботи аудиторів.

Аудиторська діяльність ґрунтується на таких принципах ауди-1 ту: методологічних і професійної етики. Ці принципи мають вирі-шальне значення для розробки системи заходів, яка забезпечує раціональне використання роботи аудиторів.

Сутність методологічних принципів і принципів професійної етики викладена в параграфі 1.6. Слід тільки нагадати, що мето­дологічні принципи можуть мати як обов'язковий, так і рекомен­даційний характери. Принципи професійної етики є обов'язкови­ми для аудитора в усіх випадках.

Розподіл і планування роботи аудиторів. Розподіл і планування роботи аудиторів здійснюється відповідно до нормативів аудиту:

  • планування аудиту;

  • контролю якості роботи аудитора;

  • основних принципів, що регулюють аудит.

Розподіл і планування роботи аудиторів залежить також віді вибраних варіантів проведення аудиту. Можна виділити три такі варіанти:

  • паралельний;

  • паралельно-послідовний;

  • послідовний.

118

Суть паралельного варіанта проведення аудиту полягає в тому, що окремі аудитори перевіряють окремі об'єкти, аудитор­ський звіт (акт) і аудиторський висновок формується простим складанням матеріалів перевірки окремих об'єктів аудиту.

Паралельно-послідовний варіант проведення аудиту може мати дві різновидності. За першої різновидності окремий аудитор перевіряє один або кілька логічно пов'язаних між собою об'єктів аудиту. При цьому аудиторський звіт (акт) і аудиторський висно­вок узагальнюються керівником робіт. Друга різновидність перед­бачає просте складання матеріалів перевірки кожного об'єкта.

Варіанти проведення аудиту мають свої переваги й недоліки. Серед переваг слід визнати те, що паралельний і паралельно-по­слідовний методи проведення аудиту сприяють спеціалізації ауди­торів за окремими об'єктами аудиту, що забезпечує дуже швидке й помітне підвищення кваліфікаційного рівня аудиторів, якості перевірки окремих його об'єктів, скорочення часу на проведення, підвищення якості перевірок у цілому (в основному за умов пара­лельно-послідовного варіанта проведення аудиту).

Недоліки цих методів полягають у тому, що не завжди бездо­ганно проведена перевірка окремих об'єктів забезпечує дійсну картину фінансового стану підприємства. Загальна картина фінан­сового стану підприємства, що перевіряється, залежить значною мірою від фахової майстерності аудитора, який узагальнював ма­теріали за всіма об'єктами. Цей варіант найбільш виграшний з позицій підготовки кадрів і підвищення їх кваліфікації.

Суть послідовного варіанта виконання аудиту полягає в тому, що один аудитор (кілька аудиторів) виконують увесь комплекс робіт аудиторської перевірки підприємства. Цей варіант потребує висококваліфікованих фахівців і може забезпечувати гарантова­но високу якість проведення аудиту. Перевагою такого варіанту є також і те, що аудитор працює з підприємством індивідуально, знає його негативні й позитивні сторони та може більш кваліфі­ковано надавати йому аудиторські і консультативні послуги.

Однак цей варіант має певні недоліки: по-перше, неефективне використання висококваліфікованих працівників, по-друге, три­валі строки виконання аудиту, по-третє, обмежені можливості Щодо підготовки спеціалістів та обміну досвідом.

В аудиторській практиці України можна виділити два періо­ди різноваріантної організації аудиторської діяльності загалом і

119

Розділ

прганізація роботи аудиторського підприємства

розподілу та планування роботи аудиторів зокрема. Перший пе­ріод тривав до 1995 р., коли діяли положення Закону України "Про аудиторську діяльність", про обов'язковість аудиту для всіх суб'єктів підприємницької діяльності. Це зумовлювало великі обсяги робіт, для виконання яких залучалася значна кількість аудиторів і експертів. У цей період в основному були чинними ва­ріанти паралельного та паралельно-послідовного виконання ауди­торських робіт.

Різке скорочення обсягів аудиторських послуг, зміна їх харак­теру в зв'язку із скасуванням обов'язкового аудиту спричинило значне скорочення чисельності працівників в аудиторських підприємствах, більшість підприємств перейшли на використан­ня послідовного методу виконання аудиторських послуг.

Планування і розподіл роботи аудиторів, обсяги аудиторських послуг значною мірою залежать від наявності та рівня внутріш­нього аудиту на підприємстві. Високий рівень внутрішнього ауди­ту дає можливість скоротити строки проведення розрахункових робіт і зосередити увагу на перспективних питаннях. Плануван­ня роботи аудиторів здійснюється в послідовності, визначеній у ННА № 9 "Планування аудиту".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]