Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

13.2.3. Аудит індексації і переоцінки основних засобів

Індексація і переоцінка основних засобів є ринковим механізмом, що дає змогу врахувати як інфляційні процеси, так і справедливу вартість основних засобів. Ці два процеси мають одну мету — збільшення вартості основних засобів, власного капіталу, проте різну економічну суть, вони по-різному відображують у податковому та бухгалтерському обліку, мають різні передумови проведення.

В економіці України за весь час її незалежного розвитку вини­кали передумови проведення як індексації, так і переоцінки основ­них засобів. Можна виділити кілька етапів у розвитку цих процесів.

Перший етап з 1990 по 1996 р. включно. З економічного погляду цей етап характеризувався насамперед бурхливою інфля­цією. За період з 1990 по 1996 р. загальний рівень інфляції стано­вив 141 888 разів.

Другий етап почався з моменту набуття чинності Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 трав­ня 1997 р. № 283/97-ВР [25] з 1 липня 1997 р. до 1 липня 2000 р. до моменту введення в дію Положення (стандарту) бухгалтерсь­кого обліку 7 "Основні засоби" [82]. Цей період характеризувався певною стабільністю з середньорічним рівнем інфляції 18,8 %. Відповідно до положень Закону України "Про оподаткування при­бутку підприємств" [25] платники податку всіх форм власності мали право самостійно застосовувати щорічну індексацію балан­сової вартості груп основних засобів та нематеріальних активів за Умови, якщо рівень інфляції перевищує 10% .

Вигоди, отримані платниками податку при проведенні індек-СаЦії, вважають капітальним доходом, який дорівнює різниці між балансовою вартістю відповідної групи основних засобів, визна­ченою на початок звітного року із застосуванням коефіцієнта Дексації, та балансової вартості такої групи основних засобів до такої індексації.

175

Розділ 13

Зазначений капітальний дохід включається до валових доходів платника податку щокварталу і не в повному обсязі, а тільки в сумі, яка дорівнює одній четвертій відсотка річної норми аморти­зації відповідної групи основних засобів від суми капітального доходу такої групи.

Третій етап розпочався у зв'язку з введенням 1 липня 2000 р. Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 "Основні засо­би" [25].

Крім можливості проводити індексацію основних засобів відпо­відно до Закону України "Про оподаткування прибутку підпри­ємств" від 22 травня 1997 р. М 283/97-ВР (п. 16-21) [25], П(С)БО 7 "Основні засоби" [82] підприємствам надано право проводити пе­реоцінку об'єкта основних засобів, якщо його залишкова вартість значно (більш як на 10%) відрізняється від справедливої вартості на дату балансу. Встановлено механізм проведення переоцінки, при якому розраховують:

1. Індекс переоцінки об'єкта

-•по — •

(13.1)

-— ои

де Вс0 — вартість об'єкта переоцінки справедлива; Взовартість об'єкта переоцінки залишкова (відповідно до п. 22.8 Закону Украї­ни "Про оподаткування прибутку підприємств" [25] визначаєть­ся на рівні балансової вартості).

2. Переоцінену первісну вартість об'єкта

(13.2)

вппопо/по,

де £по — вартість первісна об'єкта основних засобів. 3. Знос переоцінений об'єкта

(13.3)

Ч = Ч Т

"по "оо1 по»

де 3О0 — сума зносу об'єкта основних засобів.

(13.4)

4. Залишкову вартість переоцінену (балансову) об'єкта

дудит використання активів і фінансово-господарських операцій

В результаті проведення дооцінки основних засобів платники додатку отримують збільшення економічних вигід протягом об­лікового періоду у вигляді збільшення корисності активів, що є капітальним доходом.

З 1 січня 2003 р. таке поняття, як "капітальний дохід" в по­датковому законодавстві скасовано.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]