Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

13.4. Аудит розрахунків з дебіторами і кредиторами

Одним із найвагоміших положень, які характеризують фінансо­ве становище підприємства, є стан розрахунків з дебіторами і креди­торами. В процесі своєї діяльності господарюючі суб'єкти здійсню­ють розрахунки з контрагентами різними способами. Найпоширен­ішими з них є розрахунки через установи банку, тобто безготівковим способом. Крім того, сучасні економічні умови потребують від госпо­дарюючих суб'єктів застосування таких форм розрахунків, як роз­рахунки за готівку, бартер (товарообмін), вексельні розрахунки. При проведенні аудиту розрахунків аудитору треба звертати увагу на всі особливості, які властиві тим чи іншим видам розрахунків.

197

Розділ із

Аудит використання активів і фінансово-господарських операцій

Основними завданнями аудиту розрахунків є:

  1. встановлення реальності дебіторської та кредиторської за­ боргованості;

  2. перевірка наявності й стану дебіторської та кредиторської заборгованості, щодо яких минув строк позовної давності;

  3. перевірка правильності й обґрунтованості списання дебі­ торської та кредиторської заборгованості, щодо яких минув строк позовної давності;

  4. перевірка правильності формування резерву сумнівних бор­ гів за сумами безнадійних та сумнівних.

Складність аудиту розрахунків з іншими дебіторами та кредито­рами полягає в тому, що реальність такої заборгованості може бути підтверджена тільки зустрічною звіркою з контрагентами, однак самостійно, без узгодження із замовником, аудитор виконати цю процедуру не може. Перед тим як здійснювати зустрічну звірку, ауди­тору слід самостійно вибрати тих контрагентів, розрахунки з якими викликають сумніви щодо реальності та достовірності.

Джерелами інформації для проведення аудиту розрахунків з дебіторами та кредиторами є:

  1. Регістри синтетичного обліку та звітність (Баланс (форма № 1), Головна книга).

  2. Регістри синтетичного та аналітичного обліку розрахунків (Журнали-ордери № 3, № 2, № 1, відомості аналітичного обліку).

  3. Первинні документи з обліку розрахунків (накладні, рахун- ки-фактури, договори та ін.).

Для проведення аудиту розрахунків з дебіторами та кредито­рами нормативною базою є:

  1. Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 травня 1997 р. № 283/97-ВР [25].

  2. Інструкція по інвентаризації основних засобів, нематеріаль­ них активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, документів і розрахунків, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 11 серпня 1994 р. № 69 [70].

  3. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 10 "Дебітор­ ська заборгованість", затверджене наказом Міністерства фінансів України від 8 жовтня 1999 р. № 237 [85].

198

4. Положення (стандарт) бухгалтерського обжу 11 "Зобов'я­зання", затверджене наказом Міністерства фінаиів України від 31 січня 2000 р. № 20 [86].

Аудиторську перевірку виконують у кілька етшів.

На першому етапі перевіряють наявність підверджувальних документів по кожній операції, а також правильність їх оформ­лення, а саме наявність усіх необхідних реквізитів, підписів відпо­відальних осіб, печаток. Особливу увагу аудитору слід звернути на вивчення договірної системи на підприємстві (порядок реєст­рації договорів, відповідність змісту договорів Цивцьному кодексу України, порядок оформлення договорів, ознайсщення з їх зміс­том з метою встановлення строків заборгованості га підтверджен­ня їх юридичної сили). У разі, якщо на підприємстві є юридич­ний відділ, аудитор може оцінити його роботу в цій частині.

Другим етапом аудиту розрахунків з дебіторами та кредито­рами є оцінка стану претензійної роботи на підприємстві щодо вре­гулювання нестач при отриманні товарно-матеріальних цінностей, а також претензій щодо невідповідності якісних показників отри­маної продукції (товарів, робіт, послуг). Крім того, аудитору по­трібно вивчити та оцінити роботу підприємства щодо стягнення простроченої дебіторської заборгованості (висунення претензій, подання позовів до суду).

Третім (окремим) етапом перевірки є вивчення строків існу­вання дебіторської та кредиторської заборгованості з метою вста­новлення простроченої. При цьому доцільно складати звірювальні таблиці, в яких мають бути дані про строки існування тієї чи іншої заборгованості. Таке групування дає аудитору змогу виділити сум­нівну заборгованість для розрахунку резерву сумнівних боргів та встановити безнадійну заборгованість. Це пов'язано з тим, що згідно із законодавством безнадійна заборгованість має бути спи­сана. Порядок списання безнадійної дебіторської га кредиторсь­кої заборгованості має суттєві відмінності в бухгалтерському та ПоДатковому обліку. Отже, при перевірці треба:

1) встановити, за яких обставин виникла заборгованість (дебі- ТоРська заборгованість може виникнути в зв'язкуіз відвантажен­ ням товарів, робіт, послуг або зв'язку із сплатою коштів поста­ чальнику у вигляді авансів, а кредиторська — узв'язку з отри- М товарів, робіт, послуг або грошових коштів від покупців

199

Розділ із

Аудит

використання активів і фінансово-господарських операцій

у вигляді авансів). З'ясування цього необхідно насамперед дЛя того, щоб здійснити перевірку правильності визначення подат­кових подій;

  1. перевірити порядок відображення в бухгалтерському обліку списання заборгованості;

  2. встановити правильність відображення в податковому обліку даних операцій при розрахунку податку на прибуток і податку на додану вартість.

Аудиторська практика засвідчує, що найпоширенішою помил­кою при перевірці списання безнадійної дебіторської заборгованості підприємства є те, що на підприємстві взагалі не визначається ре­зерв сумнівних боргів, який має бути нарахованим або за кожним боржником окремо, або за строками погашення дебіторської забор­гованості. Це призводить до того, що при відображенні в бухгал­терському обліку списання дебіторської заборгованості підприєм­ства застосовують нетипову кореспонденцію рахунків, а також відбувається викривлення даних фінансової звітності в частині ви­значення чистої реалізаційної вартості дебіторської заборгованості за відвантажену продукцію (товари), надані роботи (послуги).

Аудит розрахунків з підзвітними особами

При аудиті розрахунків окремою позицією доцільно проводити аудит розрахунків з підзвітними особами. Особливо актуально по­стає це питання на великих підприємствах з великою чисельністю працівників. Більшість порушень при розрахунках з підзвітними особами тягне за собою порушення вимог касової дисципліни, за що законодавством передбачено значні штрафні санкції.

Підприємство веде розрахунки із своїми працівниками, які є в обліковому складі за сумами, виданими у підзвіт на службові відрядження, поточні потреби, закупівлю сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки тощо.

Видача грошей у підзвіт проводиться відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті України [142].

Метою і завданням аудиту розрахунків з підзвітними особами є:

1) встановлення правильності видачі та повернення сум, вида­них у підзвіт;

200

  1. перевірка цільового призначення, законності і доцільності витрачення підзвітних сум підзвітними особами;

  2. оцінка доцільності видачі сум у підзвіт;

  3. перевірка правильності відображення підзвітних сум в обліку.

Джерелами інформації для аудиту є:

  1. синтетичні та аналітичні регістри з обліку розрахунків з під­ звітними особами (Журнал-ордер № 3) відомість № 3.2 аналітич­ ного обліку розрахунків з різними дебіторами (до рахунку 37);

  2. баланс підприємства (форма № 1);

  3. первинні документи з обліку розрахунків з підзвітними осо­ бами (авансові звіти, прибуткові та видаткові касові ордери, при­ буткові документи — копії чеків, накладні, посвідчення на відряд­ ження, інші виправдні документи).

Нормативні документи, які регламентують облік розрахунків з підзвітними особами, такі:

  1. Закон України "Про оподаткування прибутку підприємств" від 22 травня 1997 р. № 283/97-ВР [25].

  2. Положення про ведення касових операцій у національній валюті України, затверджене постановою Національного банку України від 19 лютого 2001 р. № 72 [142].

  3. Постанова Кабінету Міністрів України "Про норми відшко­ дування витрат на відрядження в межах України та за кордон" від 23 квітня 1999 р. № 663 [63].

  4. Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13 березня 1998 р. № 59 [75].

  5. Наказ Державної податкової адміністрації України "Про за­ твердження форми посвідчення про відрядження" від 28 липня 1997 р. №260 [121].

Аудиторська практика доводить, що найбільш типовими по-РУШеннями при аудиті розрахунків з підзвітними особами, є такі:

1) при відрядженні працівника строком на один день або в таку місцевість, звідки він може щодня повертатись до місця постійного проживання, бухгалтерія підприємства розраховує добові за нор­мами, нижчими від законодавчо встановлених, що суперечить Чинному законодавству;

201

Розділ 13

2) порушується порядок оформлення авансових звітів та по­ свідчень на відрядження, що ставить під сумнів правомірність списання на витрати підзвітних сум, а саме:

  • не відповідають дати авансового звіту датам, зазначеним у посвідченні на відрядження;

  • здійснюються арифметичні помилки при підрахунку вели­ чини добових;

  • відсутня або неправильна кореспонденція рахунків у аван­ сових звітах при прийнятті їх бухгалтерією;

  • день вибуття та день прибуття працівника при відрядженні для розрахунку добових визначаються як один день замість двох;

  • приймаються до виконання авансові звіти з неправильно ви­ значеним строком відрядження (наприклад, не враховуються вихідні та святкові дні);

  • оформлюється авансовий звіт одним числом за кілька відря­ джень;

  1. неправильне визначення норм добових для відряджень за кордон. У зв'язку з тим, що протягом останніх років норми добових змінювались, доцільно навести динаміку змін норм добових за кордон відповідно до нормативних документів (табл. 13.13);

  2. частими є випадки, коли в посвідченнях на відрядження в більшості випадків відсутні номер і дата наказу керівника підприєм­ ства про направлення тієї чи іншої особи у відрядження. У разі відсутності такої відмітки витрати на відрядження можуть бути визнані як неправомірні.

Таблиця 13.13. Динаміка змін норм добових за кордон згідно з нор­мативними документами за період з 2000 по 2002 р.

дудит використання активів і фінансово-господарських операцій

Закінчення табл. 13.13

З 31.05.2000 р. по 06.05.2001 р.

Постанова Кабінету Міністрів України від ЗО травня 2000 р. № 850

185 грн.; — 128 грн.; 81 грн.

Без харчування — 231 грн.; З харчуванням:

  • одноразовим

  • дворазовим триразовим

З 07.05.2001 р.

по сьогодні

Постанова Кабінету Міністрів України від 6 травня 2001 р. № 423

Без харчування — 252 грн.; З харчуванням:

  • одноразовим — 201,6 грн.;

  • дворазовим — 138,6 грн.;

  • триразовим — 88,2 грн.

Період

Норми добових на відрядження за кордон

Нормативний доку­мент

1

2

3

До 30.05.2000 р.

Без харчування — 160 грн.; 3 харчуванням: • одноразовим — 126 грн.; • дворазовим — 90 грн.; • триразовим — 57 грн.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 р. №663

202

203

Розділ 14

АУДИТ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ (РОБІТ, ПОСЛУГ), ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]