Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

15.1.2. Попередній етап аудиторської перевірки податків, зборів і обов'язкових платежів

Незалежно від виду податків, що перевіряються, та обсягу аудиторської перевірки аудитор для забезпечення найбільш якіс­ного проведення аудиту податків, зборів і обов'язкових платежів повинен ретельно ознайомитись із суб'єктом перевірки та основ­ними аспектами його діяльності. Для цього він має здійснити такі аудиторські процедури:

  1. встановити юридичну та фактичну адресу підприємства, Дату державної реєстрації, постановки на податковий облік в ДПА та державних цільових фондах, форму власності, організаційно- правову форму, наявність представництв, філій, дочірніх під­ приємств, розмір статутного фонду, дані про засновників та основ­ них контрагентів;

  2. встановити, якими видами діяльності підприємство може займатися відповідно до статутних документів, наявність вида­ них патентів, ліцензій;

221

Розділ 15

дудит податків, зборів, обов'язкових платежів

  1. проаналізувати дані про пільгові види діяльності;

  1. встановити наявність відкритих розрахункових і валютних рахунків в установах банків;

  2. проаналізувати зовнішньоекономічну діяльність підприєм­ ства, види експортно-імпортних операцій;

  3. встановити наявність зареєстрованих в ДПА реєстрато­ рів розрахункових операцій і результати перевірок підприємст­ ва з питань додержання встановленого порядку застосування готівки;

  4. вивчити дані про результати попередніх документальних перевірок та прийняти щодо них рішення;

  5. встановити наявність і проаналізувати фінансову, статистич­ ну та податкову звітність;

  6. вивчити й проаналізувати номенклатуру продукції та видів послуг і робіт, що виготовляються (надаються) підприємством, його технологічний процес та організаційну структуру, звернув­ ши увагу на рух товарно-матеріальних цінностей, напівфабри­ катів, комплектуючих виробів, готової продукції, оскільки підприємства можуть мати значну інфраструктуру, яка включає основне й допоміжне виробництво, управління капітального бу­ дівництва, об'єкти соціальної сфери, підсобне господарство, підприємство громадського харчування, автотранспортне госпо­ дарство тощо, що значно ускладнює порядок нарахування та спла­ ти певних податків;

10) вивчити та оцінити систему бухгалтерського обліку, що передбачає аналіз таких даних про господарську діяльність під- риємства:

  • облікову політику та основні принципи ведення бухгалтер­ ського обліку;

  • організаційну структуру підрозділу, який відповідає за ве­ дення бухгалтерського обліку та підготовку звітності;

  • розподіл обов'язків та повноважень між робітниками бух­ галтерії;

  • організацію підготовки, обороту та зберігання документів, які відображують господарські операції;

  • порядок відображення господарських операцій у регістрах бухгалтерського обліку, форми та методи узагальнення даних та­ ких регістрів;

222

  • роль і місце засобів обчислювальної техніки у веденні обліку та підготовки звітності;

  • засоби контролю, передбачені в окремих аспектах системи

обліку.

Крім того, при проведенні аудиту податків, зборів і обов'язко­вих платежів, визначаючи його проблемні напрями, аудитор по­винен оцінити такі умови та події, які можуть збільшити ризик викривлення даних податкової звітності:

  1. Рівень цілісності або компетентності управлінського персо­ налу (значний і тривалий за часом стан недоукомплектованості облікового персоналу, часті зміни в бухгалтерії, юридичному відділі, службі внутрішнього аудиту).

  2. Незвичайні впливи в рамках підприємства (на бухгалтер­ ський персонал здійснюється тиск з метою складання фінансової та податкової звітності за дуже короткий проміжок часу).

  3. Незвичайні операції (договори з пов'язаними особами, без­ платна передача, договори за значно завищеними або, навпаки, заниженими цінами, договори, які в цілому не відповідають діяль­ ності підприємства).

  4. Проблеми отримання деяких аудиторських доказів (неадек­ ватні записи, невідображені в обліку виправлення, необгрунто­ вані відповіді керівництва або персоналу на запитання аудито­ ра, відмінності між обліковими записами та підтвердженнями третіх осіб).

Ретельне вивчення перелічених вище питань дасть змогу ауди­тору виробити загальний підхід до проведення аудиту податків, зборів і обов'язкових платежів, визначити його проблемні напря­ми, оцінити ступінь ризику та рівень суттєвості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]