Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

Аудиторський висновок

незалежного аудиторського підприємства " '

за наслідками аудиторської перевірки річної звітності

29 березня 2003 р. _ проведено аудиторсь-

про фінансові результати та їх використання і річного балансу станом на 1 січня 2002 р.

м. Кіровоград Аудиторським підприємством

ку перевірку річного балансу, Звіту про фінансові результати та їх вико­ристання і звіту про фінансово-майновий стан товариства з обмеженою

відповідальністю за період з 01.01.2001 р. Звітність

підприємства складено станом на 01.01.2002 р. Відповідальність за звітність несе керівництво підприємства. До обов'язків аудиторського

підприємства входить подання висновку на основі

інформації за результатами аудиторської перевірки річного звіту.

Аудиторську перевірку проведено відповідно до вимог українських нормативів аудиту. Перевірка була спланована та проведена з метою зби­рання достатньої інформації про наявність суттєвих помилок у звіті. Пе­ревірка проводилась шляхом тестування інформації, яка підтверджує цифровий матеріал, покладений в основу складання звітності. Під час пе­ревірки розглянуто принципи бухгалтерського обліку та принципи оцін­ки статей балансу, які використовувалися керівництвом підприємства. Дані перевірки свідчать, що під час неї було зібрано достатню для виснов­ку кількість інформації.

Аудитором встановлено, що звітність складена на основі дійсних да­них бухгалтерського обліку й достовірно відображає фактичний фінансо­вий стан на 1 січня 2002 р.

Цифровий матеріал, викладений у звітності суб'єкта перевірки, відпо­відає даним аналітичного обліку. Господарсько-фінансова діяльність здійснюється згідно з чинним законодавством; прийнята система бухгал­терського обліку задовольняє законодавчим та нормативним вимогам.

Директор АП "

Аудитор

Сертифікат аудитора серії А №_

416

14 4-152

417

Додатки

Додаток 12

Відповідно до Закону України "Про аудиторську діяльність" від 22 квітня 1993 р. №3126-ХИ та Національних нормативів аудиту, затверд­жених рішенням Аудиторської палати України від 18 грудня 1998 р. № 73

аудиторським підприємством " " на основі договору № _

від 2002 р. проведена аудиторська перевірка фінансово- господарської діяльності відкритого акціонерного товариства завод " " за період з р. по р.

Відповідальність щодо документації, фінансової та податкової звітності, наданої для аудиторської перевірки, несе керівництво підпри­ ємства. До обов'язків аудиторського підприємства " " входить

надання висновку про достовірність та відповідність вимогам законодав­ства цієї документації та звітності на основі проведеного аудиту.

Перевірка була проведена згідно з вимогами Закону України "Про аудиторську діяльність" та Національних нормативів аудиту України, які вимагають, щоб планування та проведення аудиту було спрямовано на отримання розумних підтверджень щодо відсутності в документації та звітності суттєвих помилок. Під час аудиту проведено дослідження шля­хом вибіркової перевірки обґрунтованості сум та інформації, наведеної у фінансовій та податковій звітності підприємства, а також здійснено оцін­ку відповідності застосованих принципів обліку вимогам законодавчих

418

Додатки

та нормативних документів щодо організації бухгалтерського та подат­кового обліку, чинних протягом періоду перевірки. В результаті проведе­ної аудиторської перевірки отримано достатню кількість аудиторських доказів, які забезпечують розумну основу для формування аудиторсько­го висновку.

Під час проведеної аудиторської перевірки встановлено, що деякі опе­рації, наведені в Звіті за наслідками аудиторської перевірки, проведено з порушенням встановленого порядку, а саме:

  1. Методологія ведення бухгалтерського обліку та принципи обліко­ вої політики в окремих випадках не відповідають вимогам чинних нор­ мативних документів, а саме Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань та господарських операцій підприємств і організацій і Інструкції про його застосування, Положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

  2. Трансформація фінансової звітності була проведена з деяким відхи­ ленням від вимог, викладених у Методиці трансформації бухгалтерської звітності, яка підготовлена на виконання рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 29 липня 1998 р. № 92. Це призве­ ло до певних викривлень сум по окремих статтях балансу станом на 31 грудня 2001 р.

  3. Проведена вибіркова перевірка стану податкового обліку з податку на додану вартість та податку на прибуток свідчить про порушення по­ рядку заповнення первинних документів і окремих форм податкової звітності, а також про наявність інших відхилень від законодавчо вста­ новлених вимог (при проведенні розрахунку приросту (убутку) балансо­ вої вартості ТМЦ на складах, в залишку готової продукції та незаверше­ ного виробництва, при групуванні основних засобів за групами, при ви­ значенні величини валового доходу).

  1. Реалізація основних засобів відображувалася в бухгалтерському обліку з відхиленням від нормативних документів, які регулюють поря­ док ведення бухгалтерського обліку, що призвело до несуттєвого викрив­ лення величини залишкової вартості основних засобів, що відображена в балансі станом на 31 грудня 2001 р.

  2. Порушені вимоги нормативних документів щодо касової дисциплі­ ни на підприємствах України, зокрема, в частині додержання гранично­ го розміру розрахунків готівкою, граничних строків звітування за отри­ мані підзвітні суми тощо.

Проте зазначені невідповідності мають обмежений вплив на фінансо­ву та податкову звітність, не перекручують загальний фінансовий стан підприємства і приводять до формування нефундаментальної незгоди з методологією бухгалтерського обліку та принципами облікової політи­ки, що дає підстави для видачі аудитором умовно-позитивного аудиторсь­кого висновку.

419

Додатки

Отже, за винятком наведених невідповідностей і відхилень фінансова звітність в усіх суттєвих аспектах достовірно та повно подає фінансову інформацію про підприємство станом на 1 січня 2002 р. згідно з норма­тивними вимогами щодо організації бухгалтерського і податкового обліку та звітності в Україні.

Директор АП "

Сертифікат аудитора серії №

Додатки

Аудиторське підприємство

Директору

Україна, м. ,

вул.

р/р № в

МФО .

код

ліцензія № чинна до

Додаток 13

Відмова від надання аудиторського висновку

про звітність незалежного аудиторського підпри­ ємства " "

м.

У зв'язку з неможливістю перевірки фактів про фінансово-господарсь­ ку діяльність через відмову представити документи

фінансово-господарської діяльності, ми не маємо змоги сформулювати свої висновки щодо означених моментів.

Наведені вище моменти суттєво вливають на дійсний стан справ підприємства в цілому. Тому через відсутність достатніх аудиторських свідчень ми не маємо змоги видати об'єктивний аудиторський висновок.

Директор АП Аудитор

сертифікат аудитора серії А №

420

421

Додатки

Додатки

торську перевірку фінансової звітності згідно із загальноприйнятими нор­ мативами аудиту та проаналізовано фінансовий стан відкритого акціонер­ ного товариства завод " " станом на 1 січня 2002 р. по­ рівняно з минулим звітним періодом, що здійснювалося відповідно до Законів України "Про цінні папери і фондову біржу", "Про господарські товариства", "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Украї­ ні", "Про аудиторську діяльність", Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку "Про затвердження Вимог Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку щодо аудиторської перевірки стра­ хових компаній (акціонерних товариств та підприємств — емітентів об­ лігацій)", Положень (стандартів) бухгалтерського обліку та інших нор­ мативних актів, що регулюють діяльність учасників фондового ринку.

Згідно з наведеними нормативними актами було сплановано та ви­конано аудит для отримання достатньої впевненості в тому, що у фінан­сових звітах відсутні суттєві викривлення. Аудиторська перевірка про­водилась методом документальної вибіркової перевірки даних первин­них документів, регістрів аналітичного та синтетичного обліку, даних фінансової та податкової звітності за період з 1 січня 2001 р. по 1 січня 2002 р.

422

За результатами проведеного аудиту отримана достатня кількість аудиторських доказів, що містяться у звіті за наслідками аудиту, для на­дання оцінки про принципи діючої на підприємстві системи бухгалтерсь­кого та податкового обліку.

Відповідальність за надану звітність несе керівництво підприємства.

До обов'язків аудиторського підприємства " " входить

надання аудиторського висновку на основі інформації, отриманої в резуль­таті аудиторської перевірки.

Відомості про емітента

Відкрите акціонерне товариство завод "

свідоцтво про державну реєстрацію № від.

орган реєстрації: '

Код ЄДРПОУ

Юридична адреса: Телефон

Розрахунковий рахунок

Основний №

МФО

Види діяльності:

Чисельність акціонерів чол.

Чисельність працівників чол.

Найменування та місцезнаходження незалежного реєстратора

Остання дата опублікування інформації про діяльність емітента — Бюлетень "Цінні папери України" травень 2001 р.

Дата подання в Державну комісію з цінних паперів річного звіту за останні два роки р.

Строк виплати дивідендів — один раз на рік за підсумками року

Загальні збори акціонерів відбулись р.

Номінальна вартість акцій грн.

Частка державного майна становить %

Контрольного пакету акцій немає.

Власний капітал

Власний капітал акціонерного товариства станом на 1 січня 2002 р.

тис. грн. та складається з:

тис. грн., який створений з

коп. кожна. Розмір статутного фон-

Структура акцій

становить

1) статутного фонду __

простих акцій вартістю

ду протягом періоду, який перевірявся, залишався незмінним. Бухгал­терський облік операцій з формування статутного фонду, що відображе­ний на рахунку 40 "Статутний капітал", відповідає вимогам Закону

423

Додатки

Додатки

України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 р. № 996-ХІУ та чинного законодавства;

  1. іншого додаткового капіталу, який включає в себе дооцінку необо­ ротних активів на суму тис. грн.;

  2. непокритого збитку тис. грн., сформованого за рахунок

збитку минулих років у розмірі тис. грн. та збитку звітного року

тис. грн.

Облік основних засобів, нематеріальних активів та їх зносу (амортизації)

Станом на 1 січня 2002 р. на підприємстві обліковуються власні ос­ новні засоби, первісна вартість яких тис. грн., у тому числі:

тис. грн.; тис. грн.; тис. грн.

  • будинки, споруди та передавальні пристрої тис. грн.;

  • машини та обладнання тис, грн.;

  • транспортні засоби

  • інструменти, прилади

  • інші основні засоби

Загальна сума накопиченого зносу станом на 1 січня 2002 р. стано­ вить тис. грн., відповідно залишкова вартість основних засобів

дорівнює тис. грн.

Перевіркою встановлено їх наявність та достовірність оцінки первіс­ної та залишкової вартості. Підприємством було здійснено переоцінку й перегрупування основних засобів з метою виключення таких, які згідно з національними стандартами бухгалтерського обліку не можуть визнава­тися активами, тобто в майбутньому не принесуть підприємству економіч­них вигід.

У результаті зазначених коригувань та іншого вибуття (реалізація, ліквідація тощо) за 2001 рік загальна сума вибуття на ВАТ завод " " основних засобів становила тис. грн.

На підприємстві нарахування та облік зносу по об'єктах основних за­собів здійснювалися у бухгалтерському обліку відповідно до ЩС)БО 7 "Основні засоби", затвердженого наказом Мінфіну України від 27 квітня 2000 р. № 92. З метою нарахування зносу основні засоби розподілені у бухгалтерському обліку на дев'ять груп і до них застосовується запропо­нований у П(С)БО 7 "Основні засоби" метод прямолінійного списання.

Згідно з підпунктом 8.2.2 п.8.2 ст.8 Закону України "Про оприбутку­ вання прибутку підприємств" від 22 травня 1997 р. № 283/97-ВР із зміна­ ми та доповненнями в податковому обліку на ВАТ " "

основні засоби розподілено на три групи, до яких застосовано норми амор­тизаційних відрахувань у відсотках до балансової (залишкової) вартості основних фондів.

Станом на 1 січня 2002 р. на балансі ВАТ завод " " немате­ ріальні активи та інші необоротні активи відсутні.

424

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]