Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

10.5. Нормування і контроль якості роботи аудиторів

Нормування роботи аудиторів — це процес встановлення міри витрат праці на виконання певних обсягів робіт за визначений про­міжок часу. При цьому трудомісткість може бути виражена або безпосередньо у витратах часу робітника потрібної кваліфікації на виконання одиниці роботи (норма часу), або через визначення чисельності робітників, необхідних для виконання всього обсягу робіт за визначений строк.

Встановлення нормативної трудомісткості робіт стає основою! планування роботи аудиторської фірми.

Методи нормування праці аудиторів. Можна виділити два ос- ] новні методи нормування роботи аудиторів: аналітично-розрахун­ковий і аналітично-дослідний.

Аналітично-розрахунковий — це метод, який ґрунтується на раніше розроблених нормативних матеріалах і його використан-

ня не потребує значних витрат ресурсів на розробку нових норма­тивних матеріалів. Аналітично-розрахункові методи нормування праці диференціюються за видами нормативних матеріалів. Нор­мативи часу розраховуються за чинниками, які мають вирішаль­ний вплив на трудомісткість робіт і можуть бути подані у вигляді рівнянь:

  • мультиплікативних;

  • адитивних;

  • кратних.

Слід зазначити, що розроблених нормативних матеріалів для нормування праці аудиторів практично немає, і для аудиторської роботи в основному використовують аналітично-дослідні методи нормування роботи.

Аналітично-дослідні методи ґрунтуються на безпосередньому вивченні витрат часу. За їх допомогою можуть бути встановлені витрати праці у конкретних умовах підприємства. Проте ці методи дуже трудомісткі й не завжди забезпечують якісні нормативи.

Оцінка якості роботи аудиторів. Якість роботи аудиторів ха­рактеризує досягнутий рівень результативності роботи визначе­ного ступеня складності, яка зумовлена рівнем професійно-квалі­фікаційної підготовки і притаманними діловими якостями пра­цівника.

Оцінюючи результати якості роботи аудиторів, треба врахову­вати особливості їх діяльності, результативність якої виявляєть­ся в досягненнях всього колективу зазвичай через певний час. Велике значення мають також і показники індивідуальної резуль­тативності роботи. Від якості роботи аудиторів залежить престиж фірми, імідж і всі показники роботи підприємства — прибуток, фонд заробітної плати, а також економічний стан клієнтів ауди­торського підприємства, престиж фірми.

Якісна робота аудиторів — це робота, виконана на основі прин­ципів аудиту відповідно до нормативних актів.

Аудит — складний технологічний процес, в якому беруть участь аУДитор, який має сертифікат і несе повну відповідальність за стан перевірки, та експерти фірми.

Отже, суб'єктами контролю якості роботи є сертифікований аудитор та експерти.

120

121

Розділ 10

Організація роботи аудиторського підприємства

Контроль за якістю роботи аудиторів може бути залежним, якщо його виконують працівники свого підприємства, і незалеж­ним, якщо його здійснює інший аудитор-партнер, не пов'язаний з клієнтом щодо аудиту. Усі ці види контролю є внутрішніми.

Можливий також зовнішній контроль — з боку Спілки ауди­торів України, Аудиторської палати України або за їх доручен­ням з боку іншої аудиторської фірми.

Основні вимоги до контролю якості аудиторських робіт вста-1 новлюють ННА № 5 "Контроль якості аудиторських послуг" [129, с. 25—40] та САЕ № 220 "Контроль якості аудиторської роботи" [167]. Це цілісна система заходів, що передбачає:

  • керівництво аудитом;

  • контроль за аудитом;

  • аналіз проведеного аудиту;

  • процедури контролю якості аудиторських робіт.

Політика контролю якості аудиторських робіт має пересліду­вати реалізацію основної мети аудиту через додержання всіх його вимог:

  • професійних (усі працівники аудиторського підприємства повинні додержувати принципів аудиту);

  • проведення аудиту фахівцями аудиторського підприємства, 1 які мають необхідний досвід і рівень професійної підготовки;

  • належний рівень керівництва, контролю та аналізу роботи ; на всіх стадіях і етапах процесу аудиту;

  • отримання консультацій в інших не аудиторських підприєм-] ствах і установах;

  • забезпечення впевненості клієнтів щодо оцінки репутації] підприємства для залучення потенційних клієнтів;

  • гнучкий постійний моніторинг і забезпечення адекватності й ефективності внутрішньої політики та процедур контролю якості робіт.

Процедури загального контролю якості аудиторських робіт наведені в дод. № 5 до ННА № 5 (дод. 22).

122

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]