Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

10.2. Сертифікація аудиторів

Сертифікація (визнання кваліфікаційної придатності) ауди­торів здійснюється згідно із ст. 12 Закону України "Про аудитор­ську діяльність" [14], Положенням про сертифікацію аудиторів, прийнятим Аудиторською палатою України від 19 листопада 2002 р. (протокол № 116) [132], Положенням про сертифікацію аудиторів банківських установ, затвердженим постановою Правлін­ня Національного банку України від 16 липня 2001р. № 271 [143].

Кваліфікаційний сертифікат вважається офіційним доку­ментом, який засвідчує право громадян України на здійснення аудиторської діяльності на території України. Сертифікати мо­жуть бути:

  • серії А — на право проведення аудиту на підприємствах та в господарських товариствах;

  • серії Б — на право проведення аудиту в банках.

Сертифікація громадян України на право проведення аудиту на підприємствах та в господарських товариствах. Право на отримання сертифіката аудитора мають громадяни України, які здобули вищу освіту (не нижче освітнього рівня спеціаліста чи магістра), мають певні знання з питань аудиту та досвід роботи не менше від трьох років підряд на посадах аудитора, ревізора, бух­галтера, юриста, фінансиста або економіста та склали дворівне­вий кваліфікаційний іспит.

Сертифікація громадян України на право проведення аудиту на підприємствах та в господарських товариствах здійснюється Ауди­торською палатою України та її регіональними відділеннями. Іспи­ти щодо визначення певних знань з питань аудиту складаються в індивідуальному порядку, затвердженому рішенням АПУ відповід­но до програми сертифікації. Особи, які не склали іспиту, мають :

114

оаво на повторне його складання не раніше, як через рік після прийняття рішення Аудиторською палатою України.

Строк дії сертифіката не може перевищувати п'яти років. Аудитори України, строк дії сертифікатів яких закінчується, не раніше ніж три і не пізніше як через однин місяць подають до сек­ретаріату Аудиторської палати України чи до регіонального відді­лення такі документи:

  • заяву про подовження дії сертифіката;

  • копію з трудової книжки;

  • сертифікат, строк дії якого закінчується;

  • витяг із Свідоцтва про щорічне обов'язкове підвищення ква­ ліфікації за період володіння сертифікатом;

  • документ про внесення плати за подовження дії сертифіката.

Однією з умов подовження дії сертифіката аудитора є постійне обов'язкове щорічне вдосконалення професійних знань аудиторів відповідно до Положення про постійне обов'язкове удосконалення професійних знань аудиторів України [133] за сорокогодинною про­грамою в навчальних закладах, організаціях, центрах, які уклали відповідні угоди з Аудиторською палатою України.

Залежно від стажу роботи претендента і від того, чи працює він за фахом, процедура подовження сертифіката здійснюється по-різному.

  1. Аудиторам, які працювали за фахом (аудитором) не менше від трьох років і не мали зауважень по роботі та на основі рефера­ ту, дія сертифіката за рішенням комісії, що вноситься до прото­ колу, може бути подовжена на п'ять років.

  2. Аудитори, які працюють за фахом від двох до трьох років або за сумісництвом не менше від трьох років, не мають зауважень по роботі та підготовленому реферату, проходять співбесіду в по­ стійних комісіях з приймання іспитів. При позитивних результа­ тах співбесіди претенденти вносяться до протоколу осіб, дія сер­ тифіката яким подовжується на п'ять років.

  3. Аудитори, які, маючи сертифікат, не працювали аудитором чи працювали менше від двох років або не подали документи на подовження строку дії сертифіката у встановлений строк, для отримання сертифіката на наступний період складають іспити як претенденти.

115

Розділ 10

Організація роботи аудиторського підприємства

У сертифікатах, строк дії яких подовжено, зберігаються почат­ковий номер, дата видачі й номер протоколу АПУ, робиться відмітка про рішення АПУ (номер протоколу, дата) та строк, д0 якого подовжено строк дії сертифіката.

Сертифікація аудиторів банківських установ. Сертифікація аудиторів банківських установ здійснюється відповідно до Поло­ження про сертифікацію аудиторів банківських установ [142] Ква­ліфікаційною комісією Національного банку України з питань сертифікації аудиторів [144].

Право на отримання сертифіката мають громадяни України з вищою економічною освітою та/або юридичною освітою (не ниж­че освітнього рівня спеціаліста та магістра), досвід роботи за фа­хом не менш як три роки поспіль на посадах аудитора, бухгалте­ра, ревізора, юриста, фінансиста, економіста і склали кваліфіка­ційний іспит.

Комісія розглядає підсумки проведення сертифікації та ухва­лює рішення про видачу або відмову у видачі сертифіката аудито­ра. Строк дії сертифіката становить чотири роки.

Громадяни, які рішенням Комісії не склали кваліфікаційний іспит, мають право повторно скласти його не раніш як через рік.

Організацію подовження строку дії сертифіката покладено на Комісію. Аудитори не пізніш як за один місяць після закінчення дії сертифіката та не раніше як за два місяця до дати припинення його дії мають подати до Комісії клопотання на подовження стро­ку дії сертифіката.

Обов'язковою умовою подовження строку дії сертифіката є навчання й отримання відповідного сертифіката на курсах підви­щення кваліфікації за фахом протягом року до дня звернення до Комісії.

Комісія приймає рішення щодо подовження строку дії серти­фіката без додаткових умов (у тому числі складання аудитором кваліфікаційного іспиту), якщо аудитор щороку протягом строку дії сертифіката здійснював аудиторські перевірки банків і в разі:

  • якщо аудитор не був об'єктом застосування заходів впливу щодо обмеження здійснення аудиторської діяльності;

  • відсутності незаперечних претензій до аудитора з боку На' ціонального банку, Аудиторської палати України або інших дер-

116

«савних органів контролю щодо здійснення аудиторської діяль­ності;

• відсутності суттєвих змін чинного законодавства України та

яормативно-правових актів Національного банку щодо ведення бухгалтерського обліку, порядку проведення аудиторських пере­вірок тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]