Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

1.3. Система незалежного фінансового контролю (аудиту) в Україні

Правові засади здійснення незалежної аудиторської діяльності в Україні ґрунтуються на Законі України "Про аудиторську діяль­ність" [14]. Цей Закон визначив правові засади здійснення аудитор­ської діяльності в Україні і спрямований на створення системи неза­лежного фінансового контролю з метою захисту інтересів власника.

Організаційну структуру незалежного фінансового контролю (аудиту) в Україні подано на рис. 1.1.

Основним базовим елементом системи незалежного фінансо­вого контролю є сертифіковані аудитори, які на основі ліцензії від свого імені чи від імені аудиторської фірми здійснюють аудитор­ську діяльність. З метою захисту своїх інтересів аудитори Украї­ни об'єднані в професійну громадську організацію — Спілку ауди­торів України, яка діє на місцях через свої осередки за наявності у них не менш як п'яти аудиторів.

Організаційне та методологічне керівництво аудиторською діяльністю в Україні здійснює Аудиторська палата України (АПУ). АПУ є незалежним самостійним органом, основними завданнями якого є:

  • сприяння розвитку аудиту в державі;

  • вирішення принципових питань аудиторської діяльності в Україні на єдиній методологічній засаді;

  • сертифікація (визначення кваліфікаційної придатності) аудиторів;

  • ведення реєстру аудиторських фірм і аудиторів України.

19

Розділ 1

аудиторської діяльності, її призначення і сфера

Рис. 1.1. Система незалежного фінансового контролю (аудиту) в Україні

АПУ діє відповідно до Статуту, має регіональні відділення, пов­новаження яких визначаються Положенням про регіональні відділення.

АПУ створюється через делегування до її складу п'яти пред­ставників від професійної громадської організації аудиторів Украї­ни, Спілки аудиторів України, по одному представникові від Міністерства фінансів, Головної державної податкової адмініст­рації, Міністерства статистики, Національного банку, Міністер­ства юстиції та окремих фахівців від навчальних, наукових та інших організацій.

Фахівці від навчальних, наукових та інших організацій деле­гуються до складу Аудиторської палати України за їх згодою

20

Спілкою аудиторів України в кількості п'яти представників і по одному представнику за пропозицією Міністерства фінансів Ук­раїни, Головної державної податкової адміністрації, Міністер­ства статистики, Національного банку, Міністерства юстиції.

Комісія з питань

зв'язків з громад­ськістю

Контроль­но-реєстра­ційна комісія

Загальна кількість членів Аудиторської палати України ста­новить двадцять осіб. Структуру Аудиторської палати України подано нарис. 1.2.

Секретаріат

*

Спостережна рада

Кваліфіка­ційна комісія

Дисцип­лінарна комісія

Комісія з

аудиторських

нормативів

і практики

аудиту

Рис. 1.2. Структура Аудиторської палати України

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]