Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

1.4.3. Функціональні завдання аудиту

Крім основних аудит може вирішувати функціональні завдан­ня. До функціональних, зокрема, належать: завдання коригуван­ня і санації, оперативного контролю й аналізу, стратегічного ана­лізу, аудиту договірних і статутних зобов'язань.

23

Розділ 1

Завдання коригування і санації передбачають розробку за результатами проведеного аудиту на прохання клієнта рекомен­дацій щодо виправлення виявлених ним помилок та уникнення зловживань. Аудитор може дати рекомендації щодо санації і відновлення бухгалтерської документації, організації бухгал­терського обліку, але безпосередньо він не бере участі у виправ­ленні помилок і проведенні санації.

Завдання оперативного контролю і аналізу полягає в про­веденні оперативного аудиту й аналізу безпосередньо в процесі гос­подарської діяльності клієнта з метою запобігання помилкам, ви­бору оптимальних варіантів управлінських рішень без безпосеред­нього втручання аудитора.

Завдання стратегічного аналізу передбачають, що аудитор на основі даних, отриманих у процесі аудиту, розробляє пропозиції щодо перспективних питань розвитку господарюючого суб'єкта.

Завдання аудиту договірних і статутних зобов'язань по­лягає в тому, що товариство зі складними домовленостями щодо розподілу прибутку може замовити проведення аудиторської пе­ревірки прибутку, а також у тому, що звернення до третіх осіб з проханням про кредитування може бути підкріплене перевіре­ними звітами.

1.4.4. Предмет, метод аудиту

Для того щоб визначитися з категоріями "предмет", "метод", "об'єкти аудиторської діяльності", треба, на наш погляд, з'ясува­ти, в чому полягає відмінність між аудитором і ревізором, аудитом та ревізією. Наочніше це можна зробити за допомогою табл. 1.1.

Усе наведене вище дає нам можливість визначитися з катего­ріями "предмет аудиту", "метод аудиту", "об'єкти аудиторської діяльності".

Предмет аудиту — стан економічних, організаційних, інформаційних та інших характеристик системи, що перебуває в сфері аудиторської оцінки. Як видно з цього формулювання, пред­мет аудиту (аудиторських послуг) має багато спільного з предме­том ревізії та економічного аналізу.

Предметом економічного аналізу також є господарські проце­си і явища, їх кількісна характеристика й оцінка економічних об'єктів — ресурсів, продукції, прибутку.

Суть аудиторсько? діяльності, її призначення і сфера

Таблиця 1.1. Порівняння характеристик ревізії та аудиту

Ревізія

Аудит

Мета про­ведення

Усунення недоліків

Зменшення недоліків

Ліквідація зловживань

Обмеження зловживань

Встановлення законності

З'ясування істинних причин недоліків

Забезпечення максима­льної точності даних

Приблизна точність даних

Гласність

Оприлюднення результа­тів

Збереження професійної таєм­ниці

Ініціатори проведен­ня

Суб'єкти адміністратив­ного права

Аудитора клієнт вибирає сам

Джерела фінасу-вання

За рахунок суб'єкта ад­міністративного права

За рахунок суб'єкта, що пере­віряється

Часовий чинник

Існувала завжди

Продукт розвитку ревізії в особливих економічних умо­вах

Предметом ревізії є такі самі процеси та явища й їх оцінка щодо відповідності законодавству.

Водночас предмет аналізу, ревізії і аудиту має відмінності. Аудит виходить за межі контролю та ревізії. Питання податків, оцінки майна, ефективності систем управління не є об'єктом ревізії та аналізу.

Метод аудиторської діяльності ґрунтується на основних поло­женнях діалектичного методу пізнання та законах політичної еко­номії. Економічні процеси, які виникають і здійснюються на підприємствах, становлять певне ціле, узагальнене, без відмінно­стей між окремими частинами та властивостями.

Метод аудиту — це сукупність способів і прийомів, які ви­користовують для дослідження стану об'єктів, що вивчаються. Ці прийоми можна об'єднати в такі групи:

  • перша — визначення кількісного та якісного стану об'єкта;

  • друга — визначення відхилень дійсного стану досліджуваного об'єкта від норм і нормативів, планових показників та інших правил;

24

25

Розділ 1

третя — оцінка стану об'єкта (в минулому, поточному та май­бутньому періодах).

Отже, методом аудиту є визначення реального, якісного та кількісного стану об'єктів, виявлення відхилень від базового або нормативного стану й оцінка цих відхилень за критеріями до­цільності та законності.

В аудиті широко застосовують прийоми та методи, які не є влас­не аудиторськими. Це передусім прийоми та методи статистики й аналізу господарської діяльності: порівняння, групування, дета­лізація показників, індекси, елімінування, балансовий, сальдо­вий тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]