Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

5.3. Процедури виявлення помилок і шахрайства

Помилки, шахрайство, зловживання виявляють у процесі вико­нання аудиторських процедур. На склад процедур аудиту вплива­ють такі чинники: особливості бізнесу клієнта, оцінка системи внут­рішнього контролю з боку аудитора, чинна система державних зако­нодавчих і нормативних актів, регулярність та плановість перевірок.

Для виявлення шахрайства і помилок доречно використову­вати так звані "золоті правила":

  • не довіряти людям тільки через їх високе місце в суспільстві або великий досвід;

  • не обґрунтовувати причину відхилень, а зробити спробу її з'ясувати;

  • не думати, що "це тут неможливо";

  • нести особисту відповідальність за виявлення помилок або шахрайства;

  • у разі виявлення потенційних проблем посилювати контроль для зменшення ризику;

  • знати, які ситуації супроводжуються високим ризиком по­ милок або шахрайства і які ознаки цього ризику.

Кожна процедура контролю реалізується за окремими опера­ціями. Процедури контролю можна поділити на кілька категорій.

61

Розділ 5

рисшпення помилок і шахрайства

5.3.1. Процедури контролю повноти даних

Процедури контролю повноти даних розроблені для того, що™ переконатися, що всі первинні документи відображені в обліку або І виявити документи, які в ньому не відображені. Існують два варі­анти реалізації цієї процедури, закрема у системі:

  • комп'ютерної обробки даних;

  • паперової обробки даних.

У комп'ютерному середовищі процедури контролю повно-1 ти даних розроблено задля впевненості в тому, що або всі пер-] винні документи з господарських операцій прийняті для комп'ю-1 терної обробки, або для виявлення документів, які не пройшли обробки. Початкова реєстрація первинних документів з госпо-І дарських операцій часто передбачає ручне введення даних доі комп'ютера.

У системі паперової обробки даних процедури контролю роз-| роблені для впевненості в тому, що всі первинні документи з усіх господарських операцій внесені у контрольний документ і зареє-І стровані або що документи загублено чи їх неправильно зареєст-І ровано.

Незалежно від способів обробки інформації можна навести опе-І рації щодо виявлення помилок, а також фальсифікації, пов'яза-І них із процедурою контролю повноти даних:

  • нумерація усіх господарських операцій і їх облік після ну­ мерації. Нумерація документів — це бухгалтерська процедура;! операція перевірки полягає в тому, щоб дані за всіма пронумеро-І ваними документами були відображені повністю;

  • перевірка обробки всіх даних методом "перевірочних сум".! У комп'ютерному середовищі така операція може бути проведена! через групування документів-джерел і перевірки кількості доку­ ментів у кожній групі. У системі паперової обробки така операція відбувається сумуванням критичних документів, що належать кожній групі, перед початком і після обробки даних за операція­ ми. Вважається, що обробка даних проведена правильно, якщо] обидві суми однакові. Якщо суми неоднакові, треба знайти помил-1 ки, які стали причиною розбіжностей;

  • узгодження даних з різних джерел. Прикладом може бути узгодження за даними кількості отриманих довіреностей і прове­ дених операцій з реалізації товарів;

  • визначення достовірності, що інформація з усіх господар­ ських операцій була внесена в документи;

  • порівняння вхідних даних з показниками, наведеними в інших документах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]