Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

17.1.2. Аналіз виробничо-господарської діяльності

При аналізі виробничо-господарської діяльності насамперЄл аналізують загальну виробничу структуру, перевіряють основні техніко-економічні показники структурних підрозділів підприєц. ства, вивчають можливості їх відокремлення в період майбутньої реструктуризації. Крім того, аналізують план-схему підприємства опис окремих об'єктів, таблиці до них. Визначають основні види продукції, обсяги їх випуску та реалізації за попередній і звітний роки, а також прогнозні показники на наступний рік для кожно­го структурного підрозділу та для підприємства в цілому.

  1. Аналіз стану та використання основних фондів. Ефек тивність використання основних фондів характеризується показ­ ником фондовіддачі Фв, розраховуваним як відношення виручки від реалізації без ПДВ та акцизного збору до середньої вартості основних засобів. Зростання показника фондовіддачі свідчить про ефективне використання основних фондів. Окремо оцінюють доцільність придбання нематеріальних активів.

  2. Аналіз використання трудових ресурсів проводять на основі даних статистичної звітності 1-ПВ, 3-ПВ. Докладно вивчають при­ чини втрат робочого часу, роблять висновок про відповідність чи­ сельності працівників потребам виробництва.

  3. Аналіз об'єктів незавершеного будівництва проводять на ос нові даних річної форми звітності № 8-КБ. Об'єкти аналізують з погляду введення їх в експлуатацію, перспектив подальшого вико­ ристання або передання місцевим органам виконавчої влади.

4. Аналіз об'єктів соцкультпобуту. При цьому зазначаю?1 місцезнаходження об'єкта, наводять коротку характеристик! спроможності надання послуг, визначають дату передання ко» ного об'єкта до комунальної власності, узгоджену з місцевий1 органами влади, очікувані розміри доходу від діяльності об'єкт1 соцкультпобуту.

5. Аналіз стану охорони навколишнього середовища передба- е вивчення наявності очисних споруд, їх використання та ста-

оцінку впливу виробництва на навколишнє середовище.

НУ'

6. Конкурентне середовище і маркетинг. Разом із керівницт­ вом підприємства аудитори готують варіанти для вирішення ком­ плексу завдань:

визначення попиту на продукцію;

вивчення конкурентоспроможності товарів;

забезпечення відповідної якості товарів;

розробка концепції життєвого циклу товару;

управління товарним асортиментом;

розрахунок прогнозних обсягів виробництва та номенклатури товарів;

розширення інноваційної діяльності, спрямованої на розроб­ку нових товарів з урахуванням ринкових вимог і стратегії під­приємства.

На основі аналізу аудитор готує аудиторський висновок про фінансово-господарський стан при визнанні підприємства банк­рутом.

17.2. Особливості аудиту у випадках приватизації

Перехід України до ринкових відносин можливий за умови Роздержавлення та приватизації, в процесі перетворення держав­ах підприємств в акціонерні товариства. Передача майна біль­шості державних підприємств у власність їх працівників, а також громадянам України, створення відкритих акціонерних товариств сприятиме подальшій концентрації власності, формуванню рин-КУ Цінних паперів, залученню стратегічних інвесторів і появі ефек­тного власника. Приватизація є однією із найголовніших про-Лем переходу нашої країни до ринкової економіки і передбачає доведення комплексу взаємопов'язаних заходів, урегульованих аКонодавством України.

Аудиторська перевірка державних підприємств, що привати-т, має дуже велике значення. Вона здійснюється згідно із Закону України "Про аудиторську діяльність" [14] в обо-

326

327

Розділ 17

Особливості обов'язкового аудиту

в'язковому порядку до 15-го числа місяця, в якому за рішенням органу приватизації здійснюється оцінка майна підприємства Завдання аудиту полягає в тому, щоб перевірити постановку, по­вноту і достовірність ведення бухгалтерського обліку та звітності Тому перевіряють усі облікові регістри та первинні документи підприємства, що приватизується.

Аудиторський висновок, що подається до органу приватизації, має відповідати вимогам Закону України "Про аудиторську діяль­ність" [14] та Методичним роз'ясненням щодо здійснення ауди­торських перевірок фінансового стану підприємств, що привати­зуються, затвердженим наказом Фонду державного майна Украї­ни від 3 серпня 1995 р. № 998 [136].

Схему порядку перевірки наведено на рис. 17.1. Вона передба­чає перевірку:

  1. додержання порядку проведення інвентаризації, підтвер­ дження результатів інвентаризації, проведеної в зв'язку з прива­ тизацією: звірка їх даних з показниками облікових регістрів, пер­ винних документів аналітичного обліку, своєчасність і правиль­ ність відображення результатів у бухгалтерському обліку підпри­ ємства;

  2. складання документів, необхідних для оцінки майнового комплексу підприємства, а також вартості майна, що підлягає приватизації (статутного фонду акціонерного товариства), підтвер­ дження даних, відображених у відомостях розрахунку відновної та залишкової вартості основних засобів підприємства: відповід­ ність цих показників даним інвентарних карток об'єктів основ­ них засобів та інвентаризаційних описів, підтвердження застосо­ ваних при розрахунку коефіцієнтів збільшення балансової вар­ тості та норм амортизації згідно із законодавчими та нормативни­ ми документами України;

  3. фінансового стану підприємства: додержання вимог щодо обліку основних засобів, нарахування амортизаційних відраху вань, джерел придбання основних засобів, підтвердження поряД' ку проведення індексації основних фондів станом на 01.05.92 р-! 01.08.93 р.; 01.01.95 р.; 01.04.96 р., відповідність поточних даних даним Звіту про фінансовий стан підприємства, відображення в обліку виробничих запасів, сировини, матеріалів, тари, палива та особливо порядок їх дооцінки, правильність віднесення придба' них фондів до складу малоцінних і швидкозношуваних предметів»

328

Аудит фінансового стану підприємства, що приватизується

Аудит

інвентаризації при приватизації

Аудит фінан­сового стану та підтвердження статей переда­точного балансу

Аудит документації, яка

потрібна для

проведення оцінки

вартості майна

Аудит порядку

проведення інвентаризації на підприємстві

Аудит обліку основних засобів

Аудит порядку

заповнення відомості

розрахунку відновної

вартості основних

засобів

Аудит

визначення

результатів

інвентаризації

Аудит товарно-матеріальних цінностей

Аудит порядку

заповнення відомості

розрахунку залишкової

вартості основних

засобів

Аудит відображення

в бухгалтерському

обліку результатів

інвентаризації

Аудит підтвердження

стану дебіторської

та кредиторської

заборгованості

Аудит результатів

фінансово-господарської

діяльності

Аудит підтвердження

статей передаточного

балансу

Рис. 17.1. Порядок проведення аудиту фінансового стану підприєм­ства, що приватизується

329

І

Розділ 17

Особливості обов'язкового аудиту

підтвердження сум дебіторської та кредиторської заборгованості, зазначених у балансі, наявність підтверджувальних первинних документів і правильність їх оформлення, відображення резуль­татів фінансово-господарської діяльності та відповідність даних обліку даним у звіті про фінансові результати, підтвердження статей передаточного балансу даними синтетичного обліку на під­приємстві.

Особливу увагу аудитор має приділити порядку складання до­кументації, необхідної для проведення оцінки вартості майна, який регулюється Методикою оцінки вартості майна під час при­ватизації, затвердженою постановою Кабміну України від 15 серп­ня 1996 р. № 961 [53], за якою найважливішим показником є за­лишкова вартість основних засобів з урахуванням індексації їх ба­лансової вартості. Розрахунок залишкової вартості основних фондів проводиться відповідно до додатків № 5 Відомості розра­хунку відновної вартості основних засобів і № 6 Відомості розра­хунку залишкової вартості основних засобів.

Перевіряючи правильність складання додатка № 5, треба зверї нути увагу на такі показники:

  • первісну вартість основних засобів;

  • дату введення в експлуатацію основних засобів;

  • коефіцієнт збільшення балансової вартості станом на 01.05.92 р.І 01.09.93 р.; 01.01.95 р.; 01.04.96 р.;

  • вартість витрат на закінчений капітальний ремонт.

Аудитор повинен порівняти дані інвентарних карток з даниі ми у відомості з кожного об'єкта основних засобів, перевірити, чи правильно зафіксовано дату введення в експлуатацію, і з'ясува­ти, чи дійсно всі об'єкти основних засобів відображені у відомості. При цьому дані порівнюються з даними інвентаризаційного опи­су, складеного при проведенні інвентаризації основних засобів. І

Перевірка коефіцієнтів збільшення балансової вартості основі них засобів регламентується такими нормативними документа' ми [52, 97].

Для того щоб підтвердити дані наведених сум на капітальний ремонт, аудитору слід перевірити наявність кошторисних розра' хунків, технічну документацію, акти приймання-здавання, вста'

330

повити, ким і коли вони затверджені та яким способом викону­вався капітальний ремонт.

Порядок складання додатка № 6 Відомості розрахунку залиш­кової вартості основних засобів перевіряють шляхом встановлення правильності застосування шифрів амортизації та річних норм амортизації з кожного об'єкта основних засобів. При цьому ауди­тор регламентувався до 1 липня 1997 р. постановою Ради Міністрів СРСР "Про єдині норми амортизаційних відрахувань на повне відновлення основних фондів народного господарства СРСР" від 22 жовтня 1990 р. № 1072 [44], після 1 липня 1997 р. — Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" [25].

Аудитор порівнює норми амортизаційних відрахувань в інвен­тарних картках основних засобів з єдиними нормами амортизації на повне відновлення, тобто звіряє, чи правильно віднесений той чи інший об'єкт основних засобів до певної їх групи або виду для визначення річної норми амортизації. Слід також враховувати, що до 01.07.97 р. діяв особливий порядок нарахування амортизації на рухомий автомобільний транспорт, норми амортизації на який вста­новлювалися в процентах від вартості на 1000 км пробігу.

Завершальним етапом є перевірка відповідності отриманого загального результату в складеній документації з показниками передаточного балансу підприємства у розділі І активу балансу в рядках 011 та 010.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]