Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аудит Давидов.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
6.93 Mб
Скачать

17.5. Особливості аудиту довірчих товариств

Особливості аудиту довірчих товариств пов'язані із специфі­кою їх діяльності. Відповідно до Закону України "Про госпо­дарські товариства" [11] в Україні створена законодавча база для діяльності підприємств, які здійснюють представницькі послуги Щодо зберігання і обслуговування майна та коштів довірителів. Такі послуги надають товариства з додатковою відповідальністю, статутний фонд яких поділений на частки, визначені залежно від Установчих документів.

Правові особливості такого товариства полягають у тому, що його учасники відповідають за борги своїми внесками до статут­ного фонду, а в разі нестачі цих коштів — додатково майном, що їм належить, в однаковому для всіх учасників п'ятикратному Розмірі до внеску кожного учасника. Граничний розмір відпові­дальності учасників передбачений установчими документами.

Довірчі товариства здійснюють представницьку діяльність за Договорами, укладеними з довірителями майна щодо реалізації їх

341

Розділ 17

Особливості обов'язкового аудиту

прав власників. Майном довірителя є кошти, цінні папери та до-кументи, які засвідчують право власності довірителя.

Діяльність довірчих товариств контролюється регіональними представництвами Фонду державного України та Національного банку України згідно з Положенням про порядок обліку, контро­лю за діяльністю довірчого товариства щодо розміщення прива­тизаційних паперів. Фонд державного майна контролює розміщен­ня приватизаційних паперів, Національний банк України — до­держання нормативно-правових актів комерційними банками, які здійснюють фінансові операції довірчих товариств та забезпечу­ють зберігання власних коштів довірчого товариства і майна до­вірителя.

Аудиторський контроль має охоплювати оцінку фінансового стану, а також відповідність чинному законодавству господар­ських операцій довірчого товариства, коли воно виконує свої функції управління коштами та майном довірителя. Велике зна­чення має перевірка установчих документів та формування ста­тутного фонду.

Установчі договори передбачають операції передавання повно­важень довіреної особи іншому учаснику чи особі. Якщо учас­ником довірчого товариства є юридична особа, то довірчі операції від її імені здійснює представник, уповноважений цією юридич­ною особою. Аудитор має перевірити, чи вартість майна, переда­ного довіреній особі, не перевищує частки довіреної особи у ста­тутному фонді довірчого товариства, її особистої додаткової відпо­відальності.

Аудитори зобов'язані перевірити правильність визначення та відображення джерел прибутків довірчого товариства. Таким джерелом прибутків може бути плата, яку одержують довірені особи за здійснення довірчих операцій. Розмір плати встанов­люється в договорі між довірителями майна та довіреною особою. Аудитор перевіряє, чи не використовується довіреною особою май­но довірителя в інших цілях, ніж це передбачено договором, чи не привласнюються фінансові результати діяльності (прибутки) від управління майном довірителя.

Аудитори перевіряють порядок здійснення і відповідність заксг нодавству виконання довіреною особою функцій управління кошта­ми та майном довірителя. При цьому слід встановити відповідність складеного договору положенням статуту довірчого товариства про

342

передачу коштів, майна в управління, ліцензії на окремі види діяль-ності. Аудитор має з'ясувати основні положення договору — пред­мет договору, зобов'язання сторін, відповідальність сторін за вико­нання договору, строк його дії та порядок призупинення.

Аудиторська перевірка довірчих товариств передбачає підтвер­дження достовірності відображення в бухгалтерському обліку діяль­ності довірчого товариства та балансу і річної звітності, відповідність даних бухгалтерського обліку, показаних у цих документах.

Треба також провести аналітичну оцінку фінансового стану до­вірчого товариства, в тому числі показників платоспроможності й ліквідності. Особливу увагу необхідно звернути на ті факти, коли показники фінансового стану свідчать про фінансову нестабіль­ність підприємства. Аудитори повинні розробити заходи щодо за­побігання банкрутству підприємства. Така аналітична оцінка здійснюється за Методикою проведення поглибленого аналізу фінансово-господарського стану неплатоспроможних підприємств та організацій, затвердженою наказом Агентства з питань запобі­гання банкрутству підприємств та організацій від 27 червня 1997 р. №81 [135].

Особливість роботи довірчих товариств полягає в тому, що вони мають право (згідно з договорами) здійснювати довірчі операції управління коштами, майном юридичних осіб і громадян. Тому аудиторські перевірки мають забезпечити контроль і достовірність інформації, законність фінансових операцій та дійсну оцінку фінансового стану підприємств.

343

Аудит фінансового стану

Розділ 18

АУДИТ ФІНАНСОВОГО СТАНУ

Аудит фінансового стану передбачає оцінку облікової та іншої економічної інформації через вивчення реально існуючих зв'язків та взаємозв'язків між показниками.

Метою аудиту фінансового стану клієнта є:

  • визначення суті та змісту ділової активності;

  • виявлення зон можливих навмисних помилок у звітності;

  • оцінка фінансово-господарських перспектив клієнта, його функціонування в майбутньому;

  • оцінка стану бізнесу.

Перед безпосереднім проведенням аналізу аудитор повинен ви­значити його мету та завдання, а потім розробити програму аналізу:

  • вибір методу аналізу, оптимального для досягнення постав­ лених завдань та цілей;

  • визначення інформаційної бази аналізу;

  • встановлення критерію для прийняття рішення у разі вияв­ лення незвичайних коливань.

344

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]